Voorbeschouwing | Ultiem rode-lantaarnduel tussen hekkensluiters

Met nog acht wedstrijden te voetballen in deze Eredivisiejaargang stijgt de spanning voor een aantal clubs naar het hoogtepunt. Titelstrijd, play-offs, handhaving, bijna alles is (cijfermatig) nog verre van beslist. ‘Aanhaken of (voorlopig) afhaken’ is voor nagenoeg alle clubs het devies. Het meest geldt dat dit weekend echter voor de twee laagst geklasseerde clubs in de competitiestand. Sparta Rotterdam en Roda JC Kerkrade, nummers zeventien en achttien van het moment, vechten in een onderling duel uit wie zichzelf even wat lucht verschaft wat directe degradatie betreft en wie zichzelf nog verder de problemen in voetbalt. Dat belooft wat. Roda JC Live blikt vooruit op de wedstrijd middels de traditionele voorbeschouwing.

Door: Jeroen de Regt, Luc van Dijk en Sem Caelen.

Roda en Sparta: een cruciale avond
De afgelopen weken heeft zich een zekere splitsing voorgedaan in de tot voor kort nog bijzonder uitgebreide degradatiestrijd. De clubs die zich net boven de streep bevinden zijn een stuk makkelijker hun punten gaan pakken dan het onderste trio. Zodoende heeft Willem II, op het moment van schrijven als vijftiende geklasseerd, een marge van vijf punten op de nacompetitieplekken. De drie clubs onderaan, Twente, Sparta en Roda JC, ontlopen elkaar ondertussen nauwelijks en pakken in een stuk lager tempo hun puntjes. Terwijl FC Twente gisteravond al in actie kwam in de derby tegen Heracles Almelo, vechten Roda JC en Sparta dus een onderlinge strijd uit tegen de laatste plek. Doordat het drietal clubs zo dichtbij elkaar staat is het niet zo dat de verliezer van het onderlinge duel meteen tegen een flinke achterstand op de rest aankijkt. Andersom kan de winnaar zichzelf wél lucht verschaffen tegen de achttiende plek en misschien zelfs de aansluiting vinden naar de haast heilige vijftiende plek. Er staat, met andere woorden, buitensporig veel op het spel voor de twee clubs. Geheel onbekend is het verhaal niet, cruciale wedstrijden tussen Roda en Sparta. Het is een grote open deur om te beginnen over de wedstrijden in de nacompetitie van enkele seizoenen geleden, toen Roda JC een bijna zekere degradatie naar de Jupiler League wist te voorkomen door twee vrije trappen van Mark-Jan Fledderus. Ook zaterdagavond kan Roda JC een grote stap zetten, al is bij winst degradatie natuurlijk allerminst voorkomen. We bekijken het seizoen in deze fase echter wedstrijd voor wedstrijd en speelronde voor speelronde. Het gaat maar om twee dingen: winnen en winnen.

Het vertrouwen zal bij beide clubs niet heel hoog zijn. Roda JC wist in de laatste vijf wedstrijden eigenlijk nauwelijks wat te laten zien en ook qua resultaten ziet het er de laatste tijd niet best uit. Het puntje bij Heerenveen was leuk, maar de drie nederlagen die volgden zorgden ervoor dat het puntgewin in Friesland niet bepaald zoden aan de dijk heeft gezet. Vooral de ruime thuisnederlagen tegen Utrecht (1-4) en Heracles (0-3) zullen hard zijn aangekomen bij trainer Molenaar en consorten.

Sparta, ondertussen, pakte in de afgelopen drie wedstrijden vier punten en liet in elk van de recente wedstrijden eigenlijk niet zulk slecht voetbal zien. De Rotterdammers wisten het PSV bijvoorbeeld nogal lastig te maken (1-2 verlies) en ook AZ moest in eigen huis aan de bak om de Spartanen te verslaan (eveneens 2-1). Op bezoek bij FC Twente gingen Advocaat en zijn ploeg voor het punt, een missie dat dankzij negentig minuten tegenhouden en één verzilverde kans slaagde. De grootste stap werd afgelopen weekend gezet, toen een bijzonder mat ADO Den Haag op strijd en wilskracht aan de kant werd gezet. Het moge dus duidelijk zijn dat, ondanks de beperkte individuele kwaliteiten bij de rood-witten, Sparta nog alle geloof en wil uitstraalt om dit seizoen tot een goed einde te brengen. Het is zodoende dus aan Roda JC om met minstens zoveel strijd en passie het duel in te gaan om te zorgen dat de Spartanen in elk geval voor nu een halt wordt toegeroepen.

De wedstrijd van… 30 maart 2002
Confrontaties tussen Roda JC en Sparta leveren vaak interessante duels op. We hebben al de nacompetitieclash van 2013 aangehaald, maar ook een leuke wedstrijd speelde zich af op 30 maart 2002. Ook toen was er sprake van een kelderkraker: Roda, als nummer 14, ontving de nummer 17, Sparta. Echter zou dit een probleemloze avond worden voor de Kerkradenaren, die al na vier minuten op een 1-0 voorsprong kwamen. Het schot van Roda-zijde was niet eens zo spetterend en zou naast zijn gegaan, ware het niet dat Sparta-doelman Victor Kros besloot de bal eigenhandig het doel in te geleiden. Een gigantische blunder van de keeper hielp Roda zo op het goede spoor.

Vooral het middenveld van Roda was daarna op dreef. Ivan Vicelich verdubbelde na een half uur spelen de marge op aangeven van Kevin van Dessel, waarna diezelfde Van Dessel tien minuten voor tijd definitief het vonnis velde over Sparta. Toen was invaller Tchoutang de aangever. In de strijd tegen nacompetitie was het een welkome opsteker voor het team van Georges Leekens.

Roda JC 3 – 0 Sparta
4′ Kros (e.d.), 32′ Vicelich, 82′ Van Dessel

Opstelling Roda JC: Kalac – Lachambre, Sonkaya, Vrede, Luijpers – Vicelich, Lawal, Van Dessel, Vandenbroeck – Berglund, Nygaard.

Wedstrijdinformatie
Roda-coach Robert Molenaar ziet dat een aantal usual suspects nog altijd niet inzetbaar is. Mitchel Paulissen, Celestin Djim, Ashton Götz en Daryl Werker ontbreken ook tegen de Rotterdammers. Ognjen Gnjatic viel vorige week in tegen Heracles, maar lijkt nog niet klaar voor een terugkeer in het basiselftal. Het meest positieve nieuws aan Kerkraadse zijde is dat Donis Avdijaj fit genoeg is voor een plekje in de wedstrijdselectie. De watervlugge aanvaller was enkele weken uit de roulatie door blessureleed, maar kan mogelijk in de loop van de tweede helft voor een broodnodige impuls gaan zorgen. Het is de vraag wie Molenaar wél op de linkervleugel opstelt; Livio Milts kende een aantal wisselvallige optredens en spelers als Tsiy Ndenge, Gyliano van Velzen en Mario Engels kloppen op de deur.

Vermoedelijke opstelling: Jurjus – Dijkhuizen, Banggaard, Auassar, Vansteenkiste – El Makrini, Gustafson – Rosheuvel, Ndenge – Vancamp, Schahin.

Bij Sparta ontbreken een aantal dragende spelers. De in de winter aangetrokken spits Fred Friday zit samen met Loris Brogno, Sherel Floranus en Roy Kortsmit in de ziekenboeg. De voor ons iets minder bekende Mark Veenhoven is juist hersteld, maar de wedstrijd in Kerkrade komt voor hem nog te vroeg. Verder lijkt er voor Advocaat niet al te veel reden om het winnende elftal van vorige week te wijzigen. Het heeft er dan ook alle schijn van dat De Kleine Generaal dezelfde troepen het veld in stuurt, hoewel Robert Mühren na een sterke invalbeurt vorige week aanspraak maakt op een basisplek.

Vermoedelijke opstelling: Huth – Holst, Fischer, Chabot, Nelom – Dougall, Sanusi, Mühren – Dabney, Kramer, Ahannach.

De wedstrijd staat onder leiding van Bas Nijhuis en begint om 20:45 in het Parkstad Limburg Stadion. Zoals gebruikelijk is deze live te volgen via Twitter!

Foto: Roda JC Live