Voorbeschouwing | Utrecht-uit traditioneel niet makkelijk

Na een weekend interlandpauze is het lange wachten eindelijk weer voorbij en mogen we op zondagmiddag weer klaarzitten voor een nieuwe wedstrijd van Roda JC Kerkrade in de Eredivisie! Deze week is de tegenstander FC Utrecht, welke in de eigen Galgenwaard de uitstekende seizoensstart hoopt voort te kunnen zetten. Roda JC moet ondertussen zorgen dat het de eerste punten niet te lang blijft uitstellen, zodat snel de aansluiting kan worden gevonden met de middenmoot. Hoe dan ook, Roda JC Live blikt weer gewoon vooruit op het aanstaande duel middels deze voorbeschouwing.

Tekst: Sem Caelen en Jeroen de Regt.

Een snelle blik: kan Utrecht dit jaar stunten?
Insiders zagen het misschien wel aankomen, maar het goede spel en de knappe resultaten van FC Utrecht vormen nog steeds een van de ’top stories’ van het nog prille voetbalseizoen. De seizoensrevelatie van de volledige competitie mag met recht Cyriel Dessers genoemd worden, die de stap van NAC naar Utrecht, dus van Eerste Divisie naar Eredivisie, naadloos wist te maken en meteen al belangrijk is voor de Domstedelingen. In de Europa League wist Utrecht zich kranig te weren tegen Lech Poznan en FC Zenit St. Petersburg, wat nét niet leidde tot kwalificatie voor de groepsfase. De Eredivisie werd aangevangen met twee verdiende overwinningen en een verrassende nederlaag bij FC Groningen, waarin de Utrechtenaren de wedstrijd van voor tot achter domineerden maar de bal simpelweg niet in het net wisten te krijgen. De toon is echter gezet: FC Utrecht is een ploeg om serieus rekening mee te houden dit jaar en als echt álles meezit bij de rood-witten, mag de ploeg misschien zelfs zicht houden op meer dan de vierde plek.

Roda JC is ondertussen een stuk lager in de competitietabel te vinden. Op zich is dat geen verrassing en de huidige situatie is nog lang geen reden tot serieuze zorgen, maar tijd voor punten is het ondertussen wel geworden. Het spel dat de Kerkradenaren op de mat leggen is beter dan vorig seizoen en er zit zowel op als naast het veld veel meer lijn in het hele verhaal, maar van een ‘steady’ seizoen in de middenmoot durven wij in ieder geval nog niet te spreken. Daarvoor moet eerst het aantal tegendoelpunten danig naar beneden – wat dat betreft dient FC Utrecht niet echt als een ideale sparringspartner. Desondanks is en blijft de Eredivisie een competitie waarin iedereen van iedereen kan winnen en verliezen. Hoewel de ’track record’ van Roda bij Utrecht verre van sterk is, met in de recente geschiedenis praktisch geen succesvolle wedstrijden, weet de ploeg dat Utrecht geen volledig onverslaanbare tegenstander is. Roda beschikt bovendien over een behoorlijk fitte ploeg (zie verderop), dus wat dat betreft zal het vertrouwen in ieder geval aanwezig zijn.

De speler: Ramon Leeuwin
Hij werd door zijn moeder aangemeld bij Ajax en kreeg recentelijk nog te maken met een aanrijding met een scooter. De carrière van Ramon Leeuwin zit vol met rariteiten, maar mag met recht een erg goede worden genoemd. De geboren Amsterdammer begon in de jeugd bij SV Almere en FC Omniworld (nu Almere City FC), waar hij werd opgepikt door FC Utrecht om daar met leeftijdsgenoten in de U21 verder te gaan voetballen. Tot een doorbraak in de Domstad kwam het niet, wat leidde tot een transfer naar AGOVV. Daar kwam Leeuwing te spelen onder de nieuwbakken trainer John van den Brom, die later vertrok naar ADO Den Haag en een halfjaar later Leeuwin wist over te halen om in de Hofstad te gaan spelen. In Den Haag kende Leeuwin een van zijn beste seizoenen uit zijn carrière, die werd bekroond met kwalificatie voor Europees voetbal na het eindigen op een knappe zevende plek in de Eredivisie. ADO’s en Leeuwins succes konden echter niet worden voortgezet en uiteindelijk kwam Leeuwin bij Cambuur terecht, waar hij zijn carrière succesvol wist door te starten. Een jaar later stond FC Utrecht op de stoep in Friesland en was de keuze gauw gemaakt. In Utrecht is Leeuwin inmiddels alweer drie jaar een van de vaste krachten, die voornamelijk te vinden is op één van de twee plekken in de centrale verdediging. Indien nodig kan Leeuwin ook uit de voeten als rechtsback en verdedigende middenvelder (liefst niet tegelijk). De verwachting is dat Leeuwin morgen tegen Roda JC weer als centrale verdediger zal worden ingezet – zie daarvoor de wedstrijdinformatie hieronder.

Wedstrijdinformatie
Goed nieuws voor FC Utrecht-oefenmeester Erik ten Hag; hij kan voor het eerst in lange tijd weer beschikken over de Duitse middenvelder Rico Strieder. Hij revalideerde maandenlang van een slepende knieblessure. Ook de onlangs aangetrokken Matty Willock is speelklaar. Dat geldt niet voor een aantal langdurig geblesseerden: Anouar Kali (ex-Roda, u kent hem wel, kappen en draaien en kappen, enzovoort), Chris David, Patrick Joosten en Simon Makienok zijn nog een tijdje uit de roulatie. Een andere ex-Roda-speler, Willem Janssen, zal als aanvoerder van de Utrechters het veld betreden.

Vermoedelijke opstelling FC Utrecht: Jensen – Klaiber, Leeuwin, Janssen, Braafheid – Ayoub, Van de Streek, Emanuelson, Labyad – Kerk, Dessers.

Roda-coach Robert Molenaar heeft een relatief fitte spelersgroep tot zijn beschikking. Reservedoelman Filip Kurto kampt met een lichte blessure en het is dan ook de vraag of hij in de wedstrijdselectie zit. Ook voor de van FC Antwerp overgekomen Jannes Vansteenkiste zijn er waarschijnlijk nog geen speelminuten weggelegd. In tegenstelling tot Vansteenkiste kan Ashton Götz waarschijnlijk wél op zijn Roda-debuut rekenen. Hij is de verwachte rechtsback van de geel-zwarten in de Domstad. Molenaar zal vervolgens een keuze moeten maken tussen vier kandidaten voor het centrale verdedigingsblok: zekerheidje Frederic Ananou, voormalig rechtsback Chris Kum, Daryl Werker en Adil Auassar. Op het middenveld liggen er geen veranderingen in het verschiet en Molenaar lijkt eveneens voor hetzelfde aanvalstrio te kiezen: Mikhail Rosheuvel en Mitchel Paulissen op de vleugels, en Jorn Vancamp in de punt van de aanval.

Vermoedelijke opstelling Roda JC: Jurjus – Götz, Ananou, Kum, Van Peppen – Gnjatic, El Makrini – Rosheuvel, Gustafson, Paulissen – Vancamp.

Zoals altijd is de wedstrijd live te volgen via ons Twitterkanaal op www.twitter.com/rodajclive.

Foto: Roda JC Live.