Voorbeschouwing | VVV-Venlo won nog nooit in Kerkrade

Vrijdagavond speelt Roda JC Kerkrade alweer de laatste Limburgse derby van het seizoen, en dat is dan ook nog eens de wedstrijd tegen VVV-Venlo. De Noord-Limburgers komen voor het eerst sinds hun degradatie weer op bezoek in het Parkstad Limburg Stadion en willen hun goede vorm in de derde periode voortzetten. Roda JC Live blikt vooruit op de surrogaatderby.

VVV-Venlo
Het gehele seizoen van VVV-Venlo is tot nu toe teleurstellend te noemen. Met nog veertien speelrondes te gaan, bezetten de Venlonaren slechts de achtste positie, en dat terwijl promotie toch het doel moet zijn van de club. De titel van de derde periode zou deelname aan de play-offs om promotie en degradatie echter meteen zeker maken en daarmee het seizoen kunnen redden.

Daarmee zijn de geel-zwarten goed bezig. In deze periode werd nog niet verloren en de club staat dan ook op een verdienstelijke tweede positie, achter N.E.C. Aangezien zij al een periodetitel hebben, zou het ticket voor de play-offs daarmee binnen zijn. Ter vergelijking: Roda JC staat slechts elfde in deze periode.

VVV is één van de oudste clubs in het Nederlandse voetbal; in 1903 al werd de huidige naam aangenomen. Sinds de invoering van het betaalde voetbal wisselden de Venlonaren om de haverklap van divisie, al speelde het vanaf het seizoen 1994/1995 wel dertien jaar in de Jupiler League, voordat de promotie weer bewerkstelligd werd. De hoogste eindklassering in de Eredivisie, een vijfde plek, dateert alweer van de seizoenen 1986/87 en 87/88.

In de laatste jaren is de club daar bij lange na niet meer geëindigd. In de laatste streak van vier seizoenen Eredivisie-voetbal eindigde de Koelclub 12e, 16e en twee keer 17e.

Accommodatie
Haar thuiswedstrijden speelt VVV-Venlo alweer sinds 1972 in het roemruchte stadion De Koel. Gelegen in een kuil – vandaar uiteraard de naam De Koel – is de lange trap, die van de kleedkamers naar het veld leidt, door het hele land bekend. In haar huidige staat biedt het stadion plaats aan 8.000 toeschouwers, maar vroeger waren dat er veel meer; in 1977 werd tegen Ajax het toeschouwersrecord neergezet. Toen wisten 24.500 mensen de weg naar De Koel te vinden.

In 2003 werd de capaciteit echter drastisch ingeperkt, waarna in 2007 nogmaals werd verbouwd om het stadion klaar te maken voor de Eredivisie. Sinds de degradatie in 2013 speelt de club bovendien op een kunstgrasveld; dit nadat het veld tot het slechtste van het jaar was verkozen in het seizoen ervoor.

Historie

Roda JC Kerkrade

VVV-Venlo

14

Gespeeld 14

10

Gewonnen 0
4 Gelijk

4

0 Verloren

10

33 – 13 (20) Doelsaldo

13 – 33 (-20)

 

Afgaande op de historie van dit duel hoeft Roda JC Kerkrade zich geen enkele zorgen te maken voor het duel van vrijdagavond. VVV wist namelijk nog nooit in Kerkrade te winnen. De ‘derby’ tegen de Venlonaren werd pas veertien keer afgewerkt en dat heeft de Venlonaren welgeteld vier punten opgeleverd. Scoren in Kerkrade kost de Noord-Limburgers blijkbaar de grootste moeite, terwijl Roda gemiddeld vaker dan twee keer scoort tegen VVV.

Drie keer won Roda met drie doelpunten verschil van VVV, en de wedstrijd die daar het meest bij in het oog springt is die van 16 april 2011. Met in het doel derde keeper Collin van Eijk wist Roda de Venlonaren met 5-2 op te rollen. De bezoekers werden van het kastje naar de muur getikt door de Kerkradenaren, maar wisten in het slotstuk nog twee keer te scoren. Iedere Roda-supporter herinnert zich waarschijnlijk nog wel de gigantische knal waarmee Pa-Modou Kah de 5-0 op het scorebord zette; zijn omhaal werd niet voor niets tot doelpunt van het seizoen gekozen.

Eerder dit seizoen…
Dit seizoen had Roda echter een stuk meer moeite met VVV dan in de meeste andere ontmoetingen. In december werd het in De Koel 1-1 en daar mocht Roda blij mee zijn. Gedurende vrijwel de hele wedstrijd waren de Venlonaren namelijk de bovenliggende partij en het mocht een wonder heten dat VVV pas ruim in de tweede helft op 1-0 kwam. Dat leek voor Roda pas het startsein te zijn en toen gingen de Kerkradenaren opeens drukken, wat uiteindelijk resulteerde in de gelijkmaker door Demouge. Met een omhaal, jazeker.

Vorm
VVV is bezig aan een uitstekende reeks in de Jupiler League. In de derde periode werd er zoals gezegd nog niet verloren en de laatste nederlaag dateert dan ook alweer van 13 december. Toen was Achilles ’29 met 3 – 0 te sterk voor de geel-zwarten. Vervolgens werden Jong FC Twente, MVV, FC Oss en Almere City aan de zegekar gebonden en werden de punten gedeeld met Fortuna Sittard, FC Emmen en meest recentelijk De Graafschap.

Bij Roda blijft het spel wisselvallig. Tegen Jong Ajax waren de Kerkradenaren 75 minuten lang de betere partij, maar dat begon pas toen de stand alweer 3 – 0 voor de Ajacieden was. Gelukkig werd in Amsterdam wel nog gelijkgespeeld, om toch een soort vervolg te geven aan de overwinningen op FC Volendam en FC Eindhoven. Langzaam maar zeker wordt de nare smaak van de januarimaand weggespoeld.

Wedstrijdinformatie
Bij Roda JC ontbreekt Rigino Cicilia nog steeds vanwege griep. Ook Johan Plat is nog onvoldoende hersteld van zijn blessure. Brian Jacobs kampt nog steeds met een liesblessure. Bovendien ontbreekt Marc Höcher, die door trainer Trost uit de selectie lijkt te zijn gezet. Niet uit de selectie gezet, maar wel uit de basis gehaald zijn Bart Biemans en Nayib Lagouireh. Zij worden vervangen door Arjan Swinkels en Raymond Gyasi, die beiden hun basisdebuut gaan maken.

Verwachte opstelling Roda JC Kerkrade: Verbist – Monteyne, Swinkels, Ramos, Van Peppen – Faik, Van Hyfte, Paulissen – R. Gyasi, Jansen, E. Gyasi.

Bij de Venlonaren is het nog onzeker of Ramon Voorn mee kan spelen. De middenvelder kampt zoals velen met een griepje. Randy Wolters keert waarschijnlijk terug van een schouderblessure, maar het lijkt dan weer onwaarschijnlijk dat hij in de basis begint.

Verwachte opstelling VVV-Venlo: Mäenpää – Joppen, Buwalda, Promes, Maksimenko – Sevinc, Post, Nijholt – Khalouta, Platje, Van Crooy.

De wedstrijd, die om 20:00 begint in het Parkstad Limburg Stadion, staat onder leiding van Allard Lindhout.

De redactie voorspelt…
Voorspellingen: 3-1 (Jeroen), 3-0 (Luc), 2-0 (Sem), 2-2 (Robbert).
De wedstrijden tegen VVV mogen wat ons betreft eigenlijk geen derby genoemd worden, maar VVV is na Roda zelf wel de best presterende ploeg uit Limburg en kan de tegenstander zo nu en dan goed weg te houden van het eigen doel. Trainer Maurice Steijn had echter ongetwijfeld op meer gehoopt dan de bijrol die de ploeg uit Venlo dit seizoen speelt en zal de eventuele drie punten hard nodig hebben om de derde periodetitel in de wacht te slepen en het seizoen zo te redden. Wat de redactie betreft kunnen de bezoekers echter hopen op maximaal een punt, maar zal de zege waarschijnlijk toegeëigend worden door de thuisploeg.

Foto: Roda JC Live