Voorbeschouwing | Weinig enerverend affiche op maandagavond voor Roda JC

Op maandagavond sluiten Roda JC en Jong FC Utrecht de 22e speelronde van de Keuken Kampioen Divisie af. Roda JC Live blikt vooruit op het duel op Sportpark Zoudenbalch.

Het is waarschijnlijk het minst aantrekkelijke affiche van het hele seizoen. Op een maandagavond, met een paar honderd man op een sfeerloos sportpark aantreden tegen de beloften van FC Utrecht. Toch kan Roda JC elke wedstrijd momenteel goed gebruiken om het broze zelfvertrouwen weer wat op te krikken. Al negen wedstrijden op rij wist het elftal van Jean-Paul de Jong niet te winnen, dus normaal gesproken is een ploeg als Jong FC Utrecht dan een zeer welkome tegenstander. Winnen van de beloften uit de Domstad blijkt echter geen sinecure.

Tijdens de eerste seizoenshelft leed Roda JC een kansloze 1-3-nederlaag tegen Jong Utrecht. De beloften bleken op voetballend gebied veel te sterk voor de Kerkradenaren, die bij vlagen werden overlopen. Al na een minuut wandelden de Utrechtenaren door de Roda-defensie heen en kwamen op voorsprong. Toen Roshon van Eijma vlak na rust een rode kaart kreeg, werd het helemaal een zwaar karwei voor Roda. Na een tumultueuze slotfase eindigde het duel uiteindelijk in 1-3.

Vormcrisis

Inmiddels staat Roda op een zestiende plaats in de Keuken Kampioen Divisie, wat met recht zeer teleurstellend genoemd mag worden. De laatste overwinning van Roda dateert van 29 oktober, toen Achilles Veen uit de beker werd geknikkerd. Vier dagen eerder won de club tegen NAC Breda voor het laatst in competitieverband. De tweede seizoenshelft begon niet veelbelovend, met een matige wedstrijd tegen MVV. In de laatste minuten wist Roda door een miraculeuze ontsnapping nog een punt over te houden aan dat duel.

Ook Jong FC Utrecht zit al even zonder overwinning. Op maandagavond 2 december wisten de beloften thuis Almere City te verslaan. De twee vrijdagduels die volgden werden gelijk gespeeld tegen MVV en FC Eindhoven, waarna verloren werd van Go Ahead Eagles en De Graafschap. Het brengt de ploeg op de elfde positie op de ranglijst, met tien punten voorsprong op Roda JC.

Trainer René Hake kan bij Jong FC Utrecht een beroep doen op alle bankzitters van het eerste elftal, die niet mee hebben gespeeld op vrijdagavond. Dat betekent dat Vaclav Cerny, Eros Maddy, Gabriël Culhaci en Tommy St. Jago waarschijnlijk in de basis zullen starten. Het zorgt voor een flinke kwaliteitsimpuls aan de kant van de Domstedelingen.

Verwachte opstelling Jong FC Utrecht: De Keijzer – Mokono, St. Jago, Mamengi, Culhaci – El Barjiji, Velanas, Lonwijk – Cerny, Arweiler, Maddy.

Bij Roda JC ontbreken de langdurig geblesseerden, Richard Jensen en Mitchel Keulen. Beide heren trainen inmiddels wel weer mee met de groep, maar missen nog wedstrijdritme. Naar verwachting zal Jean-Paul de Jong voor de rest geen wijzigingen doorvoeren in het elftal.

Verwachte opstelling Roda JC Kerkrade: Muyters – Schlösser, Werker, Verburgh, Gunst – Cotán, Klaasen, Rösch – Croux, Ugbo, Alberg.

De wedstrijd staat onder leiding van scheidsrechter Alex Bos, die om 20:00 het beginsignaal zal geven. Zoals gebruikelijk is het duel live te volgen via ons Twitter-account (klik!).

Foto: Roda JC Live