Voorbeschouwing | Winnaar in Friesland kan aanhaken

Na de ronduit beschamende wedstrijd van afgelopen weekend in eigen huis tegen het Zwolse PEC, moet Roda JC dit weekend zelf weer een aardige reisafstand overbruggen voor een wedstrijd. In het zuiden van Friesland ontvangt de lokale ploeg SC Heerenveen de Limburgers, voor een wedstrijd die verrassend genoeg tussen twee cijfermatig vergelijkbare ploegen zal gaan. Heerenveen begon slecht aan de competitie, verving liet Foppe de Haan opdraven om tot de kerst de honneurs van de opgestapte Dwight Lodeweges waar te nemen, maar lijkt de zaak inmiddels redelijk op de rails te hebben. Roda JC moet al veel te lang wachten op de volgende competitiezege – de druk neemt toe nu de club af is gezakt in de ranglijst en de onderste plekken toch enigszins in de buurt dreigen te komen. Roda JC Live blikt, ongeacht de stand van zaken, vooruit op de wedstrijd van zaterdagavond in het Abe Lenstra Stadion.

De club: SC Heerenveen
SC Heerenveen werd al in 1920 opgericht, destijds met de naam Althena. Later volgde een naamswijziging naar Spartaan en met de toetreding tot de nationale voetbalbond werd de naam weer veranderd naar VV Heerenveen. Het huidige SC Heerenveen bestaat in diens huidige vorm sinds de splitsing van de profs en amateurs in 1977. Ondanks dat SC Heerenveen op het moment na de ‘klassieke drie’ een van de grootste clubs van het land is, heeft het het grootste gedeelte van diens professionele geschiedenis op lager niveau gevoetbald. In de eerste jaren na de introductie van het profvoetbal speelde Heerenveen in de Tweede Divisie, incidenteel afgewisseld met de Eerste Divisie.

In 1970 brak de club door op het tweede niveau van Nederland, om daar meer dan twintig jaar achtereen actief te zijn. Slechts eenmaal werd die serie onderbroken: na een slecht seizoen 1989/1990, waarin de club slechts zestiende werd, wist het via de nacompetitie (behaald met een periodetitel) zeer verrassend te promoveren. Deze prestatie staat tot op heden te boek als de promotie vanaf de laagste eindranking in de reguliere competitie ooit. Het verblijf in de Eredivisie bleef echter beperkt tot één jaar; handhaving werd niet bereikt. In 1993 werd echter opnieuw promotie naar het hoogste niveau afgedwongen, waarmee het huidige tijdperk van SC Heerenveen aanbrak. Opvallend is dat tijdens die ‘definitieve’ promotie het team, net als nu, onder leiding stond van Foppe de Haan.

SC Heerenveen heeft zich sinds midden jaren negentig ontwikkeld van een kleine provincieclub tot een stabiele subtopper met een aanzienlijke fanbase. Door de verhuizing van de club naar het Abe Lenstra Stadion boorde de club ongekende groeimogelijkheden aan, mede dankzij het uitstekend geprofileerde imago van ‘de club van Friesland’. Het bracht de Friezen de KNVB-Beker in 2009 en meerdere deelnames aan Europese toernooien, inclusief de Champions League in het seizoen 2000/2001. Op dit moment bevindt Heerenveen zich, mede door interne problemen die de financiële situatie schade hebben berokkend, in een dalletje. De club zal zich daarom dit seizoen moeten richten op uit de gevarenzone blijven en aansluiting houden met het linkerrijtje.

Stadion
Het Abe Lenstra Stadion werd in 1994 geopend ter vervanging van het oude en veel kleinere Sportpark Noord, waar SC Heerenveen tot op dat moment actief was. Het stadion kent na enkele uitbreidingen en verbouwingen een huidige capaciteit van maximaal 26.800 toeschouwers. Staanplaatsen zijn aanwezig hoog op de korte zijde, waar onder meer de fanatieke supporters van Nieuw Noord om de week hun support tonen aan Heerenveen. De eerste wedstrijd in het stadion was de surrogaatderby tegen FC Groningen, dat door de thuisploeg met 2-0 werd verslagen. In 2007 trad het stadion op als host van vier wedstrijden voor het EK Onder 2.

De vorige keer
De voorgaande ontmoeting tussen deze twee ploegen in Eredivisieverband vond eveneens plaats in Heerenveen. Op zaterdag 18 januari bevond Roda JC zich in een benauwde situatie in de tussenstand van de competitie. Winst in Heerenveen was daarom meer dan welkom, maar zo ver kwam het niet. Ondanks de uitblinkende Guus Hupperts (doelpunt en assist) bleven de Limburgers steken op 2-2. Ziyech en Finnbogason (strafschop) tekenden voor de doelpunten bij de thuisploeg.

Onderlinge historie
De wedstrijd in Heerenveen is inmiddels niet minder dan 31 keer gespeeld. Daarvan won Roda JC slechts vijf keer, tegenover twaalf gelijke spelen en veertien nederlagen. De laatste zege dateert van 21 september 2006 in de KNVB-Beker (0-2). Opvallend aan de onderlinge geschiedenis is dat veel van de recente wedstrijden eindigden in ware doelpuntenfestivals. Zo zijn in de geschiedenisboekjes onder meer de uitslagen 4-4, 4-3 (beiden 2012), 4-3 (2008) en zelfs 5-4 (2005) te vinden. Ook in Kerkrade regende het wel eens doelpunten; in 2010 won Roda in eigen huis met 4-2 van de Friezen – drie jaar later stopte de teller op 3-3.

Wedstrijdinformatie
Foppe de Haan heeft laten doorschemeren dat hij de bezem door zijn basisopstelling zal halen om De Trots van het Zuiden te bestrijden. Ten opzichte van de 11 namen die hij voor het duel met AZ (3-1 verlies) op het formulier invulde, zullen er 4 andere spelers vanaf de aftrap hun opwachting maken; Joey van den Berg (keert terug van een schorsing), Joost van Aken (inzetbaar na zes maanden blessureleed), Stefano Marzo en Branco van den Boomen. Zij krijgen de voorkeur boven respectievelijk Jordy Buijs, Jeremiah St. Juste (geblesseerd), Pelé van Anholt en Lucas Bijker (geschorst). Het gevolg is dat de bij Heerenveen gebruikelijke 4-3-3 formatie plaatsmaakt voor een 3-4-3, waarbij verdedigende middenvelder Van den Berg bij Roda-balbezit de aansluitende middenvelder (meestal Tom van Hyfte) moet opvangen. De vorige keer dat een tegenstander Roda met een 3-4-3 bezetting bestreed, resulteerde dat in een 6-0 zeperd voor de Limburgers (Ajax-uit).

Ook aan Roda-zijde zal er een en ander gewijzigd worden aan het basiselftal. In aanvallend opzicht zijn de opties voor coach Darije Kalezic beperkt; Tomi Juric lijkt nog niet voldoende hersteld van de blessure die hij opliep bij het Australisch elftal, terwijl Richmond Boakye vanwege herhaaldelijk te laat komen buiten de wedstrijdselectie wordt gelaten door de hoofdtrainer. Het gevolg is dat Edwin Gyasi en Mitchel Paulissen in Friesland het aanvalsduo zullen vormen, terwijl Jong Roda-spits Tim Blättler voor het eerst tot de wedstrijdselectie zal behoren. Bovendien ontbreekt op het middenveld, naast de langdurig geschorste Farshad Noor, Rostyn Griffiths, die tegen PEC Zwolle zijn vijfde gele kaart in dit seizoen incasseerde en daardoor automatisch geschorst is. Hoe Kalezic zijn middenveld gaat neerzetten, is de grote vraag. Faik en Van Hyfte zijn zekerheidjes, Nathan Rutjes zou de logische vervanger van Griffiths zijn, maar rechts op het middenveld blijft in dat geval een plaatsje over. Daniël De Silva zou op basis van zijn invalbeurten het meeste aanspraak maken op een kans in de basis, maar hij is aanvallender ingesteld dan alternatieven Jens van Son en eventueel Martijn Monteyne.

Vermoedelijke opstellingen
SC Heerenveen: Mulder – Otigba, Van Aken, Cavlan – Marzo, Van den Berg, Van den Boomen, Thorsby – Slagveer, Te Vrede, Larsson.
Roda JC: Van Leer – Dijkhuizen, Sankoh, Swinkels, Van Peppen – Rutjes, De Silva, Van Hyfte, Faik – Paulissen, Gyasi.

De redactie voorspelt
Voorspellingen: 0-1 (Jeroen), 2-2 (Robbert), 3-3 (Luc), 1-1 (Sem).
Terwijl PEC Zwolle uitstekend meedraait in het linkerrijtje beheersen in Friesland chaos en crisis het Abe Lenstra Stadion. Dwight Lodeweges is inmiddels oud-trainer, Foppe de Haan neemt naar eigen zeggen “tot de kerst” de honneurs waar bij de traditionele subtopper. Op bestuurlijk niveau is het een chaos, maar dat is voor de wedstrijd slechts beperkt relevant. Feit is dat Heerenveen zich slechts enkele punten boven de nacompetitiezone bevindt; punten behalen zou dus niet kansloos moeten zijn in het hoge noorden. Zo denkt de redactie in ieder geval wel: een gelijkspel met meer of minder doelpunten is het meest waarschijnlijk, maar er mag zeker rekening worden gehouden met een krappe uitzege.

Foto: Roda JC Live.