Voorbeschouwing | Wisselvallige Eindhovenaren te gast in Kerkrade

Zaterdagavond is het alweer tijd voor de eerste competitiewedstrijd van december. In het eigen Parkstad Limburg Stadion zal onze trots Roda JC Kerkrade regerend landskampioen PSV een waterkoud, doch warm welkom heten. Hoewel de stand op de ranglijst doet vermoeden dat PSV er makkelijk vanaf komt, is de realiteit dat een spannend duel verre van uit te sluiten is. Roda JC Live blikt vooruit op de wedstrijd, die hopelijk zorgt voor het verder verkleinen van de achterstand op de veilige haven voor de Limburgse formatie.

Wisselvalligheid versus continuïteit
Achttien punten is op het moment van voorbeschouwen het verschil tussen PSV en Roda JC Kerkrade. In een competitie waarin na veertien duels nog nauwelijks een conclusie te trekken is, is in elk geval duidelijk dat PSV om de prijzen meedoet en Roda JC alle zeilen moet bijzetten om volgend jaar zichzelf Eredivisionist te kunnen noemen. Enfin, tot zover het intrappen van open deuren. De tussenstand kennen we allemaal en na weken van ellende met de rode lantaarn kunnen we deze week zowaar even ademhalen op plek zeventien. Wat dat betreft komt de wedstrijd tegen PSV enigszins ongelukkig: Roda is net aan een zeer degelijke reeks bezig en het zou voor het goede gevoel uitstekend zijn om na een bizar lange reeks gelijke spelen weer eens een zege te kunnen pakken. Drie punten halen in een wedstrijd tegen PSV is echter een bijzonder lastige opgave, dat zal niemand ontkennen.

Wat Roda JC de laatste weken doet is zeer professioneel omgaan met de penibele situatie waarin de club zich in sportief opzicht verkeerd. Paniekvoetbal zien we niet terug bij de laagvlieger en dat is het geven van een compliment waard. Natuurlijk speelt het mee dat het seizoen nog lang is en fouten nog opgevangen kunnen worden in latere wedstrijden, maar de zeer behoudende speelstijl zorgt er in elk geval voor dat de schade door tegendoelpunten beperkt is. Het compenseert het gebrek aan vermogen om aanvallend te voetballen net genoeg om elke wedstrijd te kunnen hopen op een punt, zelfs tegen clubs met sterkere selecties en erkend goede aanvalslinies. De gelijke spelen tegen FC Twente en AZ zijn daar de beste voorbeelden van. Indien tegen PSV met dezelfde spelopvatting en een uitstekende discipline wordt gevoetbald, is niet uit te sluiten dat er wederom een punt wordt gepakt.

Vertrouwen zal geput moeten worden uit de grote moeite die PSV heeft om doelpunten te maken. Hoewel in de afgelopen speelronde ADO Den Haag vrij eenvoudig opzij werd gezet, werden ook hier enkele aardige kansen om zeep geholpen, iets wat de Eindhovenaren de afgelopen weken tot kunst hebben verheven. De grote moeite die het eerste elftal heeft met het scoren uit strafschoppen en de enorme vormcrisis van spits Luuk de Jong zijn al weken onderwerp van discussie in landelijke en regionale media en heeft onder supporters van tegenstanders al tot de nodige hilariteit gezorgd. Tegen ADO verliep het voor De Jong, met een raak geschoten strafschop en nog een doelpunt, weer eens zoals het een topspits betaamt. Desalniettemin is de vorm van PSV en De Jong nog steeds wisselvallig en is het daardoor goed mogelijk dat de club uit de Lichtstad veel moeite gaat hebben met de Limburgse defensie.

De speler: Daniel Schwaab
Een opvallend gezicht binnen de selectie van PSV is Daniel Schwaab. De Duitser, inmiddels 28 lentes jong, begon zijn carrière bij de jeugd van SV Waldkirch, waar hij als jongeling werd opgepikt door de profs van SC Freiburg. In het diepe zuidwesten van Duitsland doorliep hij een hele reeks jeugdelftallen voordat hij in 2006 het eerste elftal van de ‘Breisgauer’ wist te bereiken. Na drie jaar in het Schwarzwald-Stadion, waar het winnen van de titel van de 2.Bundesliga het hoogtepunt vormde, pikte topclub Bayer Leverkusen Schwaab op. In het voorstadje van Köln hield Schwaab het vier seizoenen vol, om vervolgens over te stappen naar het tobbende VfB Stuttgart. Weer terug in Baden-Württemberg wist Schwaab met zijn ploeg weinig potten te breken, met de pijnlijke degradatie naar de 2.Bundesliga als gevolg. Dat was reden voor Schwaab om zijn heil elders te zoeken, zodoende kwam hij afgelopen zomer in Eindhoven uit om bij de regerend Nederlandse landskampioen een nieuw avontuur aan te gaan.

Schwaab is op verschillende defensieve posities inzetbaar, maar komt als centrale verdediger het best tot zijn recht. Indien noodzakelijk is een plaats als rechtsback of verdedigende middenvelder ook mogelijk, maar de hoeveelheid aanvallende taken dient bij Schwaab zo beperkt mogelijk gehouden te worden. In zeventien wedstrijden voor PSV speelde Schwaab liefst veertien keer als centrale verdediger tegenover drie inzetten als verdedigende middenvelder. Doelpunten maakte Schwaab tot nu toe niet in het shirt van PSV.

Wedstrijdinformatie
De ziekenboeg van Roda JC blijft ook voor de wedstrijd tegen PSV uitpuilen. Nog steeds zijn de spitsen Simon Church en Dani Schahin niet inzetbaar, in de verdediging is het nog steeds wachten op een terugkeer van Fréderic Ananou. We zouden hem bijna vergeten, maar ook Jens van Son is nog langdurig geblesseerd. Voor trainer Yannis Anastasiou zal na de goede wedstrijden tegen AZ en Sparta waarschijnlijk weinig reden zien om zijn elftal te wijzigen.
Verwachte opstelling Roda JC Kerkrade: Van Leer – Milec, Werker, Kum, Van Peppen – Gullon, Ajagun, Auassar – Rosheuvel, Mytides, Boysen.

Ook bij de Eindhovenaren zijn er redelijk wat personele moeilijkheden. Kerkradenaar Joshua Brenet is voor het eerst in enkele weken weer inzetbaar. De verwachting is dat hij niet zal starten. Vorig jaar scoorde hij in Eindhoven tegen Roda nog in eigen doel. Nog steeds niet inzetbaar voor de Boeren zijn Andrés Guardado, Jorrit Hendrix, Jetro Willems en Jürgen Locadia.
Verwachte opstelling PSV: Zoet – Arias, Schwaab, Isimat-Mirin, Moreno – Pröpper, S. de Jong, Ramselaar – Pereiro, L. de Jong, Zinchenko.

De wedstrijd, die om 19:45 aanvangt in het Parkstad Limburg Stadion, zal onder leiding staan van Kevin Blom.

De redactie voorspelt
Voorspellingen: 0-2 (Jeroen), 1-1 (Luc), 1-2 (Sem), 0-2 (Robbert)

De tijden dat Roda JC de angstgegner was van PSV liggen eigenlijk alweer achter ons. Zodoende wordt de wedstrijd er een zoals elke andere thuiswedstrijd tegen een topploeg: lastig, zonder geheel kansloos te zijn op een goed resultaat. Dat reflecteren de voorspellingen van de redactie van Roda JC Live. Jeroen, Sem en Robbert vrezen dat de defensieve tactiek dit keer niet voldoende zal zijn voor een punt. Luc voorziet een stuntje en gaat voor een meer dan degelijke 1-1 tegen de Zuidoost-Brabantse formatie.