Voorbeschouwing | Zoektocht naar eerherstel

Morgenmiddag (14:30 uur) speelt Roda JC Kerkrade in haar eigen Parkstad Limburg Stadion tegen FC Groningen. Wéér een belangrijke wedstrijd bij de heftige strijd die onderin de ranglijst is uitgebroken. Bij winst zal de laatste plaats verlaten worden, maar bij een verliespartij zal Roda JC zich na deze speelronde rode lantaarndrager mogen noemen. Roda JC Live blikt vooruit op de zesentwintigste speelronde in de Eredivisie.

Eerherstel
Roda JC werd vorige week volledig van de mat gespeeld door PSV en zal deze week toch echt iets recht willen zetten. Passie en vechtlust zijn kenmerken van het Koempelelftal die we graag willen zien en dat ontbrak volledig. Ook in diverse voetbalpraatprogramma’s werd de ploeg van Anastasiou volledig met de grond gelijk gemaakt.De verwachting mag dan ook zijn dat ook de spelers het ervaren als een kans om iets recht te zetten tegen de tegenstander uit Groningen. De concurrentie onderaan aan de ranglijst is nog verder toegenomen door overwinningen die niet direct te verwachten waren. Kortom: punten pakken is voor Roda JC absoluut een must.

Wisselvallig seizoen in het hoge Noorden
Maar niet enkel in het Parkstad Limburg Stadion zijn er dit seizoen sportieve problemen. Ook in Groningen, waar de verwachtingen over algemeen iets hoger mogen liggen, zijn de resultaten ook na de winter niet om naar huis te schrijven. De laatste 6 wedstrijden werd er niet gewonnen. Het gelijke spel vorige week tegen Ajax was natuurlijk wel een morele opsteker en de groen-witten willen tegen Roda aan een positieve serie gaan bouwen.

Heenduel kansloze exercitie 
In december trof Roda JC de Groningers voor het eerst dit seizoen. Toen werd er een reeks van 2 maanden waarin Roda JC niet verloor van haar tegenstanders in Groningen door een 2-0 verlies beëindigd. Een wederom uitblinkende Benjamin van Leer kon toen zelfs nog erger voorkomen. De bekende vraag die men zich steeds bij Roda JC stelt na de winter is natuurlijk of de versterkingen nu echt het verschil gaan maken. De druk op Anastasiou is afgelopen weken steeds verder gegroeid. De vraag blijft wanneer hij meer ‘versterkingen’ in gaat zetten.

Wedstrijdinformatie
Roda-coach Yannis Anastasiou heeft de nodige opties, ook voor het duel tegen FC Groningen. Zo ziet de oefenmeester Martin Milec terugkeren naar blessureleed; de kans is groot dat hij zijn opwachting zal maken in het basiselftal, waarbij het nog de vraag is ten koste van welke verdediger dat gaat. Daryl Werker lijkt het meest voor de hand liggende kind van de rekening. Op het middenveld ontbreekt Mohamed el Makrini nog vanwege zijn schorsing. Voorin komt het duel nog te vroeg voor Beni Badibanga en Simon Church. Wijzigingen zijn niet uit te sluiten, omdat Anastasiou liet doorschemeren dat hij niet content was met hoe een aantal spelers zich gepresenteerd heeft in de afgelopen wedstrijd(en).

Vermoedelijke opstelling Roda JC: Van Leer – Milec, Ananou, Kum, Van Peppen – Gnjatic, Van Hyfte, Ajagun – Rosheuvel, Schahin, Paulissen.

Anastasiou’s collega bij de Trots van het Noorden, Ernest Faber, zal links en rechts aan zijn basiselftal moeten gaan bijschaven. Verdediger annex middenvelder Samir Memisevic mist het treffen in Kerkrade door een schorsing, spits Tom van Weert zal met een blessure vanaf de kant moeten toekijken. Juninho Bacuna komt juist terug van een schorsing, maar de verwachting is dat vervanger Tom Hiariej zijn plekje in het basiselftal behoudt. Roda-plaaggeest Bryan Linssen kan opnieuw op een basisplaats rekenen.

Vermoedelijke opstelling FC Groningen: Padt – Payne, Reijnen, Larsen, Davidsen – Tibbling, Jenssen, Hiariej, Idrissi – Linssen, Mahi.

Header: Roda JC Live