Voorbeschouwing | Zware kluif voor Roda bij seizoenshervatting

Roda JC Kerkrade en Feyenoord hervatten zondag, vroeg op de middag, hun Eredivisiecampagne 2016/2017. In een waterkoud Parkstad Limburg Stadion, een confrontatie tussen David en Goliath. De reus uit Rotterdam wil de koppositie verstevigen, terwijl de Kerkraadse ‘dwerg’ op jacht gaat naar rechtstreekse handhaving. Roda JC Live blikt vooruit.

Winterpauze
Beide ploegen verkozen in de afgelopen weken de warmere sferen in het zuiden van Europa boven de Nederlandse winter. Waar Roda naar het zuiden van Portugal trok, verbleef Feyenoord tussen de high society in het Spaanse Marbella. De winterkampioen van de Eredivisie verbleef daar een kleine week en speelde twee oefenwedstrijden. Die werden allebei gewonnen, van Katwijk (4-1) en FSV Mainz (2-0).

In de winterse transferperiode hebben de Rotterdammers zich tot nu toe bijzonder rustig gehouden. Alleen doelman Warner Hahn is verhuurd aan stadsgenoot Excelsior. Voor de rest wil Feyenoord haar selectie in stand houden deze winter. Pogingen van Roda JC om Marko Vejinovic en Lucas Woudenberg naar Kerkrade te halen, strandden dan ook.

Roda is er desondanks in geslaagd om twee versterkingen binnen te halen in de winter. Thanasis Papazoglou wordt het komende half jaar gehuurd van KV Kortrijk. Naast de spits, werd ook een linksback toegevoegd aan de gelederen: Bryan Verboom wordt gehuurd van SV Zulte Waregem. Tijdens het trainingskamp in Portugal werd er gelijkgespeeld tegen, pak ‘m beet, de D2 van Estoril Praia.

Onderling verleden
De eerste editie van deze wedstrijd in dit seizoen zal in ieder geval de boeken in gaan als de laatste wedstrijd uit de carrière van Roel Brouwers. Na 90 minuten zwoegen, zeulen en vooral fouten maken, stapte hij uiteindelijk samen met zijn ploeggenoten voor het laatst van het veld. Met een 0-5 nederlaag waren de mannen van Yannis Anastasiou kansloos gelaten door Feyenoord, dat in de laatste tien minuten nog drie keer wist te scoren.

Gelukkig maken de Kerkradenaren over het algemeen meer kans in het eigen stadion tegen de Rotterdammers. 48 keer werd Roda – Feyenoord afgewerkt in het zuiden van Limburg en de resultaten zijn precies in balans: 16 keer won Roda, 16 keer won Feyenoord en 16 keer werd het gelijk. Wat dat betreft kan het dus letterlijk alle kanten op. Voor de laatste thuisoverwinning van Roda JC moeten we echter alweer terug naar 20 maart 2011: toen werd het 3-0 door doelpunten van Hadouir, Junker en Biseswar (e.d.).

De speler: Jens Toornstra
Hoewel veel spelers bij Feyenoord bekende gezichten zijn die we al meerdere seizoenen in actie hebben gezien in het vaderlandse voetbal, is Jens Toornstra dit keer onze keuze om kort uit te lichten. De Alphense aanvallende middenvelder, die wanneer Karim El Ahmadi richting de Africa Cup gaat waarschijnlijk een meer verdedigende rol moet gaan vervullen, begon ooit met voetballen bij de amateurs van Alphense Boys. Bij de vaste stek van niemand minder dan Kees Jansma ontsteeg hij al gauw het niveau en op aanraden van Jansma zelf kwam hij daarom bij de jeugd van het naburige ADO Den Haag terecht. In de Hofstad beleefde Toornstra zijn doorbraak in het profvoetbal en viel hij op als een van de sterkhouders in het elftal dat menig topclub versloeg en een historisch seizoen afsloot met Europese kwalificatie. Hoewel de buitenlandse clubs al snel in de rij stonden, volgde er een transfer naar FC Utrecht. Ook bij die Randstedelijke volksclub verliep het Toornstra voorspoedig, wat hem een transfer naar de volgende grote West-Nederlandse stad opleverde. In Rotterdam-Zuid is Toornstra lang niet altijd onomstreden geweest, maar in het uitzonderlijk sterke huidige seizoen van Feyenoord laat ook hij zien van grote waarde te kunnen zijn bij een Nederlandse topploeg. Of het internationale toneel ook zo goed bij hem past, is iets dat we wellicht in de toekomst nog te weten gaan komen.

Wedstrijdinformatie
Morgen kan Yannis Anastasiou in ieder geval nog geen beroep doen op de volgende spelers: Frederic Ananou, Jens van Son en Simon Church. Ook Dani Schahin is nog niet klaar voor de volle negentig minuten. Het ligt voor de hand dat Papazoglou meteen zijn basisdebuut voor de Kerkradenaren zal maken. Bryan Verboom kan nog niet spelen, hij wordt dinsdag pas medisch gekeurd.

Verwachte opstelling Roda JC Kerkrade: Van Leer – Milec, Werker, Kum, Van Peppen – Auassar, Ajagun, Gullón – Rosheuvel, Papazoglou, Van Hyfte.

Bij Feyenoord ontbreekt Karim El Ahmadi vanwege een schorsing. Hij pakte voor de winterstop expres de gele kaart die tot deze schorsing leidde, aangezien hij nu aansluit bij zijn land voor de Afrika Cup. Eerste doelman Kenneth Vermeer is nog steeds geblesseerd en ook Sven van Beek is niet inzetbaar.

Verwachte opstelling Feyenoord: Jones – Karsdorp, Botteghin, Kongolo, Nelom – Vilhena, Kuyt, Toornstra – Berghuis, Jørgensen, Elia.  

De wedstrijd begint om 12:30 in het Parkstad Limburg Stadion en staat onder leiding van scheidsrechter Kevin Blom. Uiteraard is de wedstrijd live te volgen via onze kanalen op Twitter, Facebook en Snapchat (allen: RodaJClive).

Foto: Roda JC Live