Voorbeschouwing | Zwoegen aan de Aalsterweg

Iedere club komt op een zeker moment in de situatie dat het niet meer weet waar het vandaan moet komen. De verslagenheid na de tweede verloren derby op rij afgelopen zondag was groot: nog altijd geen enkel punt in 2015, de achterstand op koploper N.E.C. onoverbrugbaar en FC Eindhoven heeft inmiddels de tweede plek overgenomen. Die laatstgenoemde club is na de desastreuze start van 2015 meteen de tegenstander van dit weekend. Aan de Aalsterweg zal Roda JC tegen een kwalitatief sterke ploeg vol aan de bak moeten om niet tegen de vierde nederlaag op rij aan te lopen. Roda JC Live zal het allemaal live meemaken en blikt alvast vooruit op de clash in de top van de competitie.

Een stukje geschiedenis: FC Eindhoven
In het begin van de twintigste eeuw werd de vaderlandse voetballerij grotendeels gedomineerd door clubs uit de Randstad. Dat werd her en der in de rest van het land opgemerkt, wat onder meer leidde tot de oprichting van de Eindhovense Voetbal Vereniging in 1909. Deze club, kortweg EVV genoemd, begon in de regionale competitie van Brabant maar mocht al snel uitkomen in de nationale voetballerij, waarna in 1921 een fusie met Gestel leidde tot de naamsverandering tot EVV Eindhoven. Enkele jaren later kreeg de club een eigen accommodatie en na een stroeve start verovert het in 1937 met de KNVB Beker diens eerste grote prijs. Dit succes werd snel opgevolgd door twee regionale kampioenschappen, maar pas in de jaren vijftig volgden de grote successen, met als absoluut hoogtepunt het landskampioenschap in 1954, het laatste jaar voor de oprichting van het betaald voetbal.

Na de nationale titel volgden echter twee elkaar snel opvolgende degradaties tot in de Tweede Divisie, maar via het ternauwernood afwenden van een faillissement vindt de club in de jaren zeventig weer de Eredivisie. Ditmaal is het verblijf minder succesvol en na een aantal degradaties en promoties nestelt zich de club vaster en vaster in de Eerste Divisie.

In 1997 worden de amateurtak en proftak van elkaar afgescheiden, waardoor Eindhoven onder de naam SBV Eindhoven en later FC Eindhoven verder gaat in de Eerste Divisie. Na een incidenteel succes in het bekertoernooi in 1999 (kwartfinale) weet de club pas in 2010 weer een succesje te boeken in de competitie in de vorm van een periodetitel. Dit luidde de start in van enkele sterke seizoenen in de competitie, zij het afgewisseld met zwakkere jaargangen, waarmee de club steeds nadrukkelijker op de deur van de Eredivisie klopt. De tijd zal leren of de kleine blauwwitte club sterk genoeg is om de volgende grote stap te maken.

Stadion
Het Jan Louwers Stadion, vernoemd naar de sterspeler van de club in de jaren vijftig, is sinds de opening in 1934 de vaste accommodatie van FC Eindhoven. Het stadion is gelegen aan de Aalsterweg in het zuiden van de stad en heeft een capaciteit van maximaal 4.600 plekken verdeeld over drie tribunes. De eerste wedstrijd op locatie eindigde in een 2-8 nederlaag tegen het toen al grote Ajax uit Amsterdam. Naast FC Eindhoven speelt ook het gecombineerde dameselftal PSV/FC Eindhoven gebruik van het knusse stadionnetje, alsmede Jong PSV dat de locatie als uitwijkmogelijkheid gebruikt.

Historie
Slechts drie keer speelde Roda JC tegen de club onder de naam FC Eindhoven – voor dit seizoen vonden alleen twee oefenwedstrijden plaats in 2004 en 2011, welke Roda JC met respectievelijk 0-3 en 0-1 wist te winnen. Tegen het voorgaande EVV Eindhoven speelde Roda JC nooit een officiële of officieuze wedstrijd.

Eerder dit seizoen
Op 22 augustus 2014, in de openingsfase van het seizoen, vond de eerdere ontmoeting tussen beide clubs plaats. In Kerkrade won Roda JC moeizaam maar verdiend met 2-1 van de Eindhovenaren, die niet kansloos waren voor een gelijkspel. Marc Höcher opende in het eerste kwartier de score, waarna Johan Plat de score na bijna een uur verdubbelde en Jens van Son enkele minuten later de aansluitingstreffer maakte. De iets meer dan 10.200 toeschouwers zagen in de slotfase Henk Dijkhuizen nog een rode kaart pakken, maar dat gebeurde zodanig laat dat de zege voor Roda JC niet meer in gevaar kwam.

Vormverhoudingen
FC Eindhoven verkeert op het moment in een prima vorm – in de laatste vijf wedstrijden wist het zich te beperken tot slechts een nederlaag op bezoek bij Sparta. Sinds de jaarwisseling pakte het zeven punten, met als hoogtepunt de afgetekende 3-0 overwinning thuis tegen koploper N.E.C. Nadien werd het spel echter minder soepel, getuige de 1-1 in Groesbeek tegen Achilles’29 en de daaropvolgende moeizame 2-1 zege tegen stadsgenoot Jong PSV. De Eindhovenaren onderscheiden zich met name door een sterke verdediging; alleen N.E.C. moest minder doelpunten incasseren dan de Brabantse formatie.

Roda JC doet het, zoals we allemaal weten, de laatste weken ronduit belabberd met drie nederlagen tegen laagvliegers achter elkaar. De huidige nummers vijftien, zeventien en twintig waren allen te sterk voor de Limburgse promotieklant, welke razendsnel weer punten moet gaan pakken om te voorkomen dat de voorsprong op de zesde plaats – de eerste plaats zonder garantie op nacompetitie – niet te klein wordt. De navolgende concurrenten Volendam, Emmen en Sparta zijn allen ongeslagen in de laatste vier wedstrijden en zijn Roda daarom al tot op respectievelijk één, vier en zeven punten genaderd.

Vermoedelijke opstelling
Nieuwkomer Arjan Swinkels vervangt waarschijnlijk meteen Bart Biemans in de basisformatie van René Trost. Verder zal Rigino Cicilia starten in de spits ter vervanging van Anco Jansen. De jonge en lange spits moet de afmaker worden van de voorzetten van Marc Höcher en de rappe Edwin Gyasi.

Opstelling: Verbist – Monteyne, Swinkels, Ramos, van Peppen – Dijkhuizen, Faik, van Hyfte – Höcher, Cicilia, E. Gyasi.

De redactie voorspelt
Voorspellingen: 0-1 (Jeroen), 2-2 (Luc), 2-3 (Sem), 1-2 (Robbert).
Een week na de derby in Maastricht volgt meteen een absoluut topduel in de Eerste Divisie. In het Jan Louwers Stadion in het zuiden van Eindhoven wacht de lokale FC, op het moment van schrijven gedeeld nummer twee van de competitie. Na vele moeilijke jaren doet Eindhoven het sinds enkele seizoenen bij vlagen uitstekend en klopt het dit seizoen nadrukkelijk op de deur naar de Eerste Divisie. Het lastige duel is voor Roda een goede kans om met het oog op de nacompetitie de achterstand op de Eindhovenaren te laten verdwijnen. De redactie is ondanks de recente geschiedenis vol vertrouwen in de Kerkradenaren en gaat er bijna unaniem vanuit dat de drie punten vanuit Brabant mee gaan naar Limburg.

De wedstrijd tussen FC Eindhoven en Roda JC Kerkrade (aftrap 20:00 uur) zal live worden uitgezonden door FOX Sports op kanaal 1. Voor wie niet in het stadion kan zijn en niet over deze zender beschikt doet Roda JC Live als vanouds een live verslag vanuit het stadion van de wedstrijd via www.twitter.com/rodajclive. De uitgebreide verslaggeving zal verder worden gecompleteerd door een wedstrijdverslag met bijbehorende nabeschouwing en een fotoverslag.

Foto: Roda JC Live.