Vooruitblik van de redactie | Februari

Vorige maand is Roda JC Live begonnen met een nieuwe voorspelrubriek, waarin niet alleen vooruit wordt gekeken op de wedstrijden zelf, maar ook de ,eer algemene ontwikkelingen rondom de club worden meegenomen. Aan de hand van enkele begeleidende vragen is de redactie gevraagd hoe de selectie zich ontwikkelt en welke zaken een hoofdrol gaan spelen bij de club. Daarmee vallen we al het nieuws van de afgelopen weken meteen met de neus in de boter, kunnen we wel zeggen. Deze keer kijken we vooruit op wat er te gebeuren staat (en zou kunnen staan) in februari.

Vertrouwen na ‘Excelsior-thuis’
Uiteraard krijgt het vertrouwen binnen de spelersgroep een flinke impuls na de uitzonderlijke overwinning op concurrent Excelsior. Na maanden zonder doelpunt, overwinning en zelfs een heel kalenderjaar zonder thuizege was het ook de hoogste tijd dat er weer wat positiefs te melden was op sportief gebied. Dit kan de ploeg de vertrouwensboost geven die het nodig heeft om meer punten te pakken tegen het leger aan concurrerende ploegen in de strijd tegen degradatie. Of de ploeg daar ook beter van gaat voetballen? Waarschijnlijk niet – daar is toch echt een kwalitatieve impuls voor nodig. Het mag echter duidelijk zijn dat de club er alles aan doet om op het gebied van spelerskwaliteiten ook daadwerkelijk de ploeg naar een hoger niveau te tillen.

Bryan Verboom
De verwachting is dat Verboom niet al op zo’n korte termijn een van de huidige basisspelers uit de eerste elf weet te voetballen. Hoewel het natuurlijk moeilijk in te schatten is op basis van één invalbeurt, staat de verdediging in zijn huidige vorm al meer dan prima en is het niet per definitie nodig om daaraan te schaven. Centraal achterin doen Ananou en Kum het vooralsnog prima. Op de linksbackpositie zijn er voor de huurling van SV Zulte Waregem misschien meer kansen, maar dan zal hij op zijn minst een betere indruk moeten achterlaten dan dat vaste kracht Ard van Peppen dat nu doet. Tegen Excelsior was daar in ieder geval nog geen sprake van. Wellicht dat meer invalbeurten, die er ongetwijfeld gaan komen, hier op termijn verandering in gaan brengen – maar nog niet in februari.

Het spitsenvraagstuk
Er bestaat bij Roda JC Live weinig twijfel over de vraag of Schahin of Papazoglou de eerste spits van de ploeg wordt. Schahin is gehaald als eerste spits, maar heeft lang op zijn kans moeten wachten door aanhoudend blessureleed. Papazoglou werd ‘slechts’ gehaald als noodoplossing. Dat Schahin kwalitatief een uitstekende meerwaarde is voor de ploeg liet hij tegen Excelsior, zijn eerste basisplaats dit seizoen, meteen zien. Het duurt nog enkele weken voordat Schahin fit genoeg is voor een hele wedstrijd – zijn basisplaats lijkt hij echter al binnen te hebben. Slechts in een situatie dat er met twee spitsen wordt gevoetbald zal ook Papazoglou in de basis kunnen starten. De combinatie van de kopsterke Papazoglou en de ‘vinnige’ Schahin is zeker iets om naar uit te kijken. Yannis Anastasiou heeft dus genoeg keuzemogelijkheden zolang het blessureleed de aanvalslinie voorlopig bespaard blijft.

Punten sprokkelen
Na afgelopen weekend is ook het vertrouwen binnen de redactie behoorlijk gestegen. Vijf punten gaan het worden in de komende maand, maar daarvoor zal er dus sowieso gewonnen moeten worden in de helse degradatiekraker tegen Go Ahead Eagles én moet er elders toch zeker een stuntje plaatsvinden. Het zou zomaar kunnen dat de overdadige hoeveelheid nieuwelingen ervoor zorgen dat de tegenstanders compleet het bos in gestuurd worden omdat ze simpelweg niet weten wat ze te wachten staat. Toch zal het vooral van de kwalitatieve vooruitgang van de ploeg afhangen of er tegen Ajax en Heerenveen punten gesprokkeld gaan worden. Tegen Heracles liggen er meer mogelijkheden, maar ook hier geldt dat de tegenstander iets hoger wordt ingeschat. Het blijft echter voetbal, natuurlijk. Vijf punten in februari 2017, wij tekenen ervoor. U ook?

Foto: Roda JC Live