Vooruitblik van de redactie | Het seizoen

Aankomend weekend begint, zoals natuurlijk wel bekend, het nieuwe seizoen in de Eredivisie weer. Bij Roda JC Live zijn we in de laatste voorbereidende fase op de start van de 34 nieuwe speelronden. Daarbij hoort traditiegetrouw natuurlijk het nodige vooruitblikken en voorspellen. Net als vorig seizoen publiceren we daarom in de aanloop van het seizoen onze visie op de volledige competitie. Althans, visie, het is in de Eredivisie vaak meer natte-vingerwerk dan dat er daadwerkelijk iets zinnigs te melden is over hoe het aankomende seizoen mogelijk verloopt. Desalniettemin hebben we toch weer een tabel opgesteld met de vier individuele voorspellingen, waar op diens beurt een gemiddelde voorspelling is uitgekomen. Met andere woorden: hieronder vind je de seizoensvoorspelling namens Roda JC Live.

Nauwelijks verrassend is natuurlijk de top drie: het klassieke trio, dat historisch gezien bijna elke landstitel binnenhaalt, verdeelt ook komend seizoen de bovenste drie plekken. Hoewel de volgorde niet geheel overeenkomstig is tussen de vier voorspellingen, wordt PSV in elk geval géén kampioen: de titel gaat naar Amsterdam of Rotterdam. Iets lager in de ranking is de diversiteit niet veel groter, met vijf verschillende ploegen die worden genoemd op de plekken voor de Europese play-offs. Vitesse zou komend jaar weleens kunnen verrassen en komt op een meer dan keurige vierde plek uit in de reeks, met daarachter AZ en het wederom sterke FC Utrecht. Van Heerenveen wordt een over het algemeen solide seizoen verwacht.

Over de plekken die worden verdeeld door de brede middenmoot is het ook dit jaar weer erg lastig gebleken om tot een eenduidige voorspelling te komen. De verschillen zijn ook dit seizoen waarschijnlijk weer klein en het kan niet uitgesloten worden dat de halve competitie lange tijd moet vrezen voor degradatie of nacompetitie. FC Groningen, Heracles Almelo en ADO Den Haag komen op een degelijke plek in het midden van de Eredivisie terecht. PEC Zwolle blijkt lastig in te schatten, evenals Willem II. Promovendus NAC Breda en ons eigen Roda JC Kerkrade gaan een spannend seizoen tegemoet, maar zullen wat ons betreft zonder kleerscheuren de veilige haven van handhaving bereiken.

De onderste plekken zullen waarschijnlijk bezet worden door Sparta en VVV-Venlo. De Spartanen wacht een loodzware opgave door wederom in de competitie te blijven, terwijl VVV met diens mini-begroting in eerste instantie moet zorgen om niet laatste te worden. Ook voor Excelsior geldt dat het een seizoen van de lange adem wordt die mogelijk eindigt met een plek in de nacompetitie, al blijkt uit onze voorspellingen dat de Kralingers wederom knap direct weten te handhaven.

Natuurlijk moeten we blijven benadrukken dat voorspellingen in de Eredivisie bijzonder lastig te maken zijn en dat het seizoen wederom compleet anders verloopt dan voorzien. Dat is echter enkel positief: hoe onvoorspelbaarder de competitie, hoe aantrekkelijker het wordt om te volgen. Dat doet ons als redactie, maar uiteraard ook alle andere fans van Roda JC Kerkrade en de zeventien andere clubs, waarschijnlijk deugd.