“We hadden meer afstand moeten nemen”

Zondagmiddag speelde Roda JC Kerkrade in het eigen stadion gelijk tegen De Graafschap. De ploeg van trainer René Trost bleef steken op een teleurstellend 1 – 1 gelijkspel. Na afloop sprak Roda JC Club TV met Mitchel Paulissen en Arjan Swinkels.

Beide spelers waren het met elkaar eens dat er in de eerste helft maar weinig aan de hand was. Paulissen: “Bij 0 – 0 krijgen zij wel een paar mogelijkheden, maar na de 1 – 0 vergeten we de 2 – 0 te maken. Dan speel je lekkerder en kan je makkelijker de wedstrijd uitspelen. Ik loop bijvoorbeeld één keer te ver door en Frank (Demouge, red.) kopt op de lat.” Swinkels erkende dat Roda vaker had moeten scoren in de eerste helft.

In de tweede helft kregen de Kerkradenaren het echter moeilijk. “We lieten De Graafschap wat meer aan de bal en in de eerste twintig minuten na rust hadden we het moeilijk. We krijgen de goal eigenlijk uit het niets tegen. De muur moet daar beter staan en misschien had Bram hem moeten hebben. Na de 1 – 1 waren we de controle even helemaal kwijt en was elke tweede bal voor hen.” Paulissen was het daarmee eens. “We stonden onder druk, zij hadden het betere van het spel. Desondanks gaven we weinig kansen weg. Zij verdienen het punt op basis van het veldspel. We voetbalden niet meer en zij hadden een middenvelder meer. Daar kregen we geen vat op en zo werd het veld te groot. Achterin stond het wel nog prima.” Een slotoffensief mocht niet baten. “We zetten in het laatste kwartier weer veel druk en kregen goede mogelijkheden. Volgens mij hadden wij hier drie punten moeten hebben”, zo treurt Swinkels.

Twijfelachtige arbitrage
Scheidsrechter Edwin van de Graaf speelde met name in de eerste helft een dubieuze rol. Zo werd Anco Jansen een keer teruggefloten wegens buitenspel, terwijl hij dat niet leek te staan, en werd Frank Demouge neergehaald toen hij doorgebroken was. Swinkels wil echter niet veel uitspraken doen over de scheidsrechter. “Die man moet eerst maar eens zelfreflectie gaan hebben, voordat hij in het veld een grote mond heeft. Ik denk dat hij een paar cruciale beslissingen in ons nadeel heeft genomen, maar het heeft geen zin om daar boos over te worden. Laat hem eerst maar eens zelf de wedstrijd terugkijken.” Trainer René Trost was een stuk duidelijker. “We hadden gewoon met een man meer moeten spelen, want die overtreding is rood.” Daarmee liep de trainer niet weg van de verantwoordelijkheid voor het gelijke spel. “We voetbalden goed in de eerste helft, maar het lukte niet om de voorsprong te vergroten. Dan krijg je de deksel op je neus.”

Aanstaande vrijdag mag Roda weer aan de bak; dan gaat het op bezoek bij kersvers periodekampioen FC Oss. Voor Swinkels betekent het gelijkspel niet dat er al te veel hoeft te veranderen. “We moeten dan weer zo veel mogelijkheden creëren, maar ze moeten er tegen Oss wel in. Verder moeten we zorgen dat we achterin wederom weinig weggeven.”

Foto: Pro Shots