“Aan Roda houd ik de beste herinneringen over”

Arnaud Sutchuin Djoum verruilde afgelopen zomer Roda JC Kerkrade voor een buitenlands avontuur. Hij kwam via Turkije in Polen terecht, waar hij met Lech Poznan zowaar landskampioen werd. De gelukkigste periode van zijn carrière beleefde de speler echter naar eigen zeggen in Kerkrade, waar hij op een gegeven moment bijna was getransfereerd naar een traditionele top-3-club. “Aan mijn periode bij Roda houd ik de beste herinneringen over.”

5,5 jaar bij Roda JC
In de winterstop van het seizoen 2008/2009 werd Sutchuin Djoum als versterking overgenomen van de Belgische topclub Anderlecht. In het Parkstad Limburg Stadion kwam de middenvelder in een chaotische situatie terecht; na een miraculeuze ontsnapping in de play-off-finale wist Roda zich ternauwernood te handhaven in de Eredivisie. Vier jaar later stond diezelfde Djoum opnieuw op het randje van de afgrond met zijn club; ditmaal behoedde Mark-Jan Fledderus de Koempelclub voor degradatie, door twee rake vrije trappen in het beslissende play-off-duel tegen Sparta Rotterdam. In het seizoen daarop, in 2014, ging het helaas alsnog mis voor het op dat moment langstzittende lid van de spelersgroep. Ondanks een zege bij Go Ahead Eagles op de slotdag van de Eredivisie, daalde Roda na 41 jaar actief te zijn geweest op het hoogste niveau, af naar de Jupiler League. De geblesseerde Djoum maakte in die wedstrijd geen speelminuten; die had hij twee weken eerder gemaakt tijdens het kansloos verloren duel op bezoek bij FC Twente (3-0).

Buitenlands avontuur
Het zouden uiteindelijk zijn laatste speelminuten in dienst van de geel-zwarten blijken; door de degradatie moest Roda logischerwijs gaan snijden in haar salarishuishouding, en ondanks dat er nog even met de controlerende middenvelder werd onderhandeld over een nieuwe verbintenis, scheidden de wegen van club en speler zo na 4,5 jaar. Djoum tekende vervolgens een contract bij het Turkse Akhisar Beledyior. In de eerste seizoenshelft kwam hij daar tot 13 wedstrijden. In gepsrek met Het Nieuwsblad geeft hij aan dat het lastig was om een basisplaats af te dwingen. “De concurrentie was zwaar. Ik moest onder meer afrekenen met Didier Zokora (100+ interlands voor Ivoorkust, red.) en Custódio, die een tiental wedstrijden speelde voor Portugal.” Toen de befaamde Braziliaanse voormalig linksback Roberto Carlos in de winterstop door de clubleiding werd aangesteld als nieuwe hoofdtrainer, betekende het einde verhaal voor de nu 26-jarige Djoum. “In Turkijke mag elke ploeg maar een beperkt aantal niet-Turken op het scheidsrechtersblad zetten. De trainer kon mij niet garanderen dat ik elk weekend speelkansen zou krijgen. Mijn respect voor Roberto Carlos is nog even groot als vroeger, hoor. Ik voelde mij enkele centimeters krimpen toen ik hem voor het eerst de hand schudde. Het atoomschot dat hij regelmatig bij Real Madrid en de nationale ploeg van Brazilië bovenhaalde is hij niet kwijt.”

“Ze laten je voelen dat je anders bent”
Respect of niet, het hield wel in dat de toekomst van de in Kameroen geboren Belg elders lag. In de slotdagen van de transferperiode maakte hij de overstap naar het Poolse Lech Poznan. Daar kwam hij tot slechts drie wedstrijden, maar het team wist wel de landstitel voor zich op te eisen. Hij zal waarschijnlijk na de zomer niet terugkeren naar de club, waar zijn contract nog één jaar doorloopt. “Met het geweld en het racisme in de stadion valt het goed mee, maar op straat en op restaurant werden mijn familie en ik vaak beloerd. Ze laten je voelen dat je anders bent.” Als het aan Djoum zelf ligt, speelt hij in het komende seizoen in zijn vaderland. “Ik heb mijn dosis buitenlandse clubs wel gehad, geef mij maar de Belgische competitie. Ik ben al even van de radar verdwenen, het wordt tijd dat het Belgische publiek mij leert kennen.”

“De Eredivisie lag aan mijn voeten”
Dat het Belgische publiek Djoum nog niet écht kent, is logisch te verklaren doordat hij, zoals gezegd, al op jonge leeftijd door Roda JC aangetrokken werd. Waar hij aanvankelijk een anonieme breedteversterking leek, ontpopte de jongeling zich tijdens zijn tweede volledige seizoen onder Harm van Veldhoven plotseling tot een veelzijdige middenvelder. “Bij Roda kende ik vjf mooie jaren, met het seizoen 2010-2011 als hoogtepunt. Met jongens als Davy De Fauw en Ruud Vormer eindigden we zelfs zesde in de competitie. In de play-offs om een Europees ticket liep het mis”, aldus Djoum, die met zijn ploeggenoten niet opgewassen bleek tegen ADO Den Haag in de strijd om dat ticket. In het reguliere seizoen had hij zich echter van zijn beste kant laten zien, waardoor hij was uitgegroeid tot een speler waar enorm veel interesse voor kwam. “Ik scoorde dat seizoen vijf keer als verdedigende middenvelder, wat meteen de aandacht trok van alle ploegen uit de subtop, inclusief Feyenoord. Ik was 21 jaar en de Eredivisie lag aan mijn voeten, maar ik had een paar maanden daarvoor net voor twee jaar bijgetekend en de hoge transfersom schrikte de clubs af”, aldus Djoum.

Header: Roda JC Live archief

Comments (1)

Comments are closed.