Achtergrond | Deel 3 | Hoe is het met…

Een legertje aan spelers ging in de zomer van 2014 op zoek naar een nieuwe werkgever. Hoe vergaat het hen bij hun nieuwe werkgever? Roda JC Live zocht het voor u uit. Verspreid over drie artikelen bekijken we de stand van zaken rondom de 16 vertrekkers van de afgelopen zomer. Vandaag in het laatste deel: Filip Kurto, Anouar Kali, Jesse Wijnen, Roly Bonevacia en… Krisztián Németh!

De Poolse goalie FILIP KURTO kon, na 2 seizoenen in Kerkrade, zijn carrière vervolgen bij FC Dordrecht, de club dit seizoen voor het eerst sinds lange tijd weer eens in de Eredivisie uitkomt. De gedoodverfde degradatiekandidaat (samen met Excelsior) staat na 12 wedstrijden dan ook op de allerlaatste plaats op de ranglijst; slechts één duel werd er gewonnen tot dusver en men leed al 9 nederlagen. Kurto stond tijdens alle wedstrijden onder de lat en ondanks een hoop prima reddingen, moest hij al 31 keer de bal uit het net vissen. Natuurlijk, er staat ook geen geweldige defensie voor zijn neus, maar het aantal tegentreffers per duel zal toch verder moeten afnemen wil Dordt in aanmerking komen voor een langer verblijf in de Eredivisie. Behoudens een opzichte blunder in het duel van afgelopen weekend, tegen FC Twente, hebben we tot nog toe geen negatieve geluiden over de prestaties van de doelman vernomen.

Hij werd gehaald als de nieuwe leider van het middenveld, maar na één jaar was het avontuur van ANOUAR KALI in Kerkrade al afgelopen. De speler met waarschijnlijk de meeste potentie van de complete selectie van het vorige seizoen kon, hoe moeten we het zeggen, in Limburg niet echt zijn draai vinden; hoewel, we hebben de nummer 15 meer zien draaien dan menig Roda-supporter lief was. Enfin, U zult vast wel begrijpen wat we bedoelen. Het voor Roda-begrippen riante salaris dat Kali maandelijks overgemaakt kreeg kon uiteraard niet meegenomen worden naar de Jupiler League en dus was FC Utrecht er als de kippen bij om de verloren zoon terug te halen naar de Domstad. Daar werd hij weer meteen belangrijk gemaakt en we hebben zo het vermoeden dat we hem niet meer gaan terugzien in Kerkrade, in ieder geval niet in een geel shirt. De 23-jarige spelverdeler was tijdens de eerste 10 wedstrijden van het seizoen onbetwist basisspeler op de middenlinie, maar tijdens het thuisduel met PSV ging het mis; Kali scheurde één van zijn hamstrings af en zal daardoor sowieso tot het eind van dit kalenderjaar niet in actie kunnen komen voor de Domstedelingen. Met positie 9 op de ranglijst doet het team van Robbie Alflen het vooralsnog prima in de Eredivisie.

Anouar Kali tijdens een oefenwedstrijd in duel met nog een ex-Roda-speler, Mads Junker.
Anouar Kali tijdens een oefenwedstrijd in duel met nog een ex-Roda-speler, Mads Junker.

Dat er met Ard van Peppen niet geconcurreerd hoeft te worden dit seizoen, werd al vrij snel duidelijk en mede daarom werd de door Roda zelf opgeleide JESSE WIJNEN tot het eind van dit kalenderjaar verhuurd aan MVV Maastricht. Bij de Sterrendragers heeft hij desondanks nog niet al te veel minuten in de hoofdmacht gemaakt; de inbreng van de linkervleugelverdediger bleef tot nog toe beperkt tot drie invalbeurten (tegen Roda JC, FC Emmen en Achilles ’29). Het zal ook de Roda-supporter niet ontgaan zijn dat de Maastrichtenaren tot dusver, op z’n zachtst gezegd, een moeizaam seizoen kennen, want met slechts 10 punten en maar 8 gescoorde doelpunten uit 13 duels is plek 18 op de ranglijst net zo teleurstellend als dat het logisch verklaarbaar is. Zoals gezegd loopt de huurovereenkomst van Wijnen tot het eind van de eerste seizoenshelft. Het is nog onduidelijk of de geboren Heerlenaar dan weer terugkeert bij Roda, of dat hij opnieuw verhuurd zal worden.

De uit Lelystad afkomstige ROLY BONEVACIA maakte gebruik van de clausule die in zijn contract opgenomen was die hem de gelegenheid gaf om transfervrij op zoek te gaan naar een nieuwe werkgever bij een degradatie van Roda JC. Hij liet de Nederlandse velden (voorlopig) achter zich, en niet zo’n beetje ook; Wellington, Nieuw-Zeeland, was de eindbestemming van de defensieve middenvelder, waar hij namens Wellington Phoenix wedstrijden in de Australische A-League ging afwerken. Zo geschiedde, na 5 speelrondes is Bonevacia 5 keer als basisspeler aan de aftrap verschenen en heeft de club zich een positie in de middenmoot toegeëigend. De Kiwi-cultuur schijnt hem wel te bevallen, aangezien er bij zijn nieuwe club nog geen rode kaarten op zijn conto staan.

Krisztián Németh krijgt de rode kaart van scheidsrechter Gözübüyük tijdens het bekerduel met AZ. (Pro Shots)
Krisztián Németh krijgt de rode kaart van scheidsrechter Gözübüyük tijdens het bekerduel met AZ. (Pro Shots)

Last but not least: KRISZTIÁN NÉMETH. De Hongaarse aanvaller kende tijdens zijn twee seizoenen durende verblijf in Kerkrade een haat-liefdeverhouding met de achterban van de club; zijn ietwat ongeïnteresseerd ogende houding in combinatie met het feit dat hij lange tijd weinig rendement toonde binnen het zestienmetergebied, leidde regelmatig tot de nodige irritaties vanaf de tribunes. In de eerste seizoenshelft van de vorige jaargang bij Roda JC scoorde hij opeens 8 keer en leverde Németh 6 assists, waarna een domme rode kaart en een langdurige schorsing hem weer terugwierp tot de ongelukkige rol die hij daarvoor bezat. Na de degradatie werd besloten om afscheid te nemen van Németh en diens riante salaris, maar het lijkt erop dat hij tot de dag van vandaag nog niet bij een nieuwe club getekend heeft; een stage bij de club waar hij vroeger voor uitkwam, MTK Boedapest, liep op niks uit; vervolgens dook hij op bij FC Dordrecht, maar na een gesprek besloot de clubleiding van de Schapenkoppen niet met hem in zee te gaan. Verder deed het immer gezellige Slask Wroclaw (middenmoter uit Polen) hem een contractaanbod, maar Németh en diens manager verworpen die aanbieding. Wellicht dat ex-club Liverpool, dat met Balotelli al een type Németh in huis heeft (vult u zelf maar in waarom), nog wat versterking in haar voorhoede kan gebruiken?

Foto’s: Roda JC Live archief

Comments are closed.