Voorbeschouwing | Onverwachts topduel in tweede periode

Na een zwaarbevochten maar verdiende overwinning op bezoek bij het sterk spelende FC Emmen komt aanstaande vrijdagavond het eveneens in vorm zijnde Almere City FC op bezoek. Roda en Almere delen de koppositie in de tweede periode, waardoor het op papier wel eens een spannende avond kan worden in het Parkstad Limburg Stadion. Roda JC Live blikt traditioneel vooruit op het eerstvolgende duel van de geelzwarten, waarin de strijd om de winst in de tweede periode centraal staat.

De club: Almere City FC
Wie Almere City denkt, denkt vaak aan matige prestaties in een matig gevuld stadionnetje met een eigenaardige sponsoren. De club heeft een eigenaardige en roerige periode achter de rug en hoopt de komende seizoenen stabiliteit te creëren, om zo de weg naar boven in te zetten. Want ambitieus zijn ze in Almere; het woord ‘Eredivisie’ wil zo nu en dan de revue passeren als het gaat om de lange termijn in de jonge stad.

Wanneer we teruggaan naar de oudste roots van de club, dan komen we uit bij het in 1954 opgerichte BVC Amsterdam. Na een vlotte fusie met DWS ging BVC via een reeks naamswijzigingen op in FC Amsterdam, waarna supporters van het originele BVC een nieuwe club oprichtten met de naam DZS (De Zwarte Schapen). Met DZS ging het niet voor de wind; na weer een nieuwe naam en een royement door de KNVB had de toenmalig Hoofdklasser veel leden verloren en het einde van de club lag op de loer. De redding kwam uit onverwachte hoek: het nabijgelegen Almere zocht een hoogspelende amateurclub voor haar gemeente, waarna de verhuizing in 1994 snel geregeld was.

Enkele jaren na de verhuizing werd de club ondergebracht onder het project Omniworld; een sportproject van de gemeente Almere waarmee werd getracht om diverse topsporten naar de gemeente halen. Onder de naam FC Omniworld moest de voetbalclub naam gaan maken in het vaderlandse profvoetbal, waartoe het in 2005 na een hoop gesteggel op gemeentelijk niveau diens intrede deed.

Het project Omniworld werd nooit succesvol. Nadat het project in andere sporten al ontmanteld was, werd in 2011 de naam van de voetbalclub gewijzigd in Almere City FC. Tevens zijn de clubkleuren aangepast van paars/wit naar rood/wit, en is in het clublogo een kievit te zien (een veelvoorkomende vogel in Flevoland).

Sinds de start van het tijdperk betaald voetbal in Almere eindigde de club altijd in het rechterrijtje van de Eerste Divisie. De beste prestaties werden geleverd in 2008, 2012 en 2013 met drie dertiende plekken in de eindrangschikking. Tevens eindigt de club steevast onderaan de toeschouwersrankings die elk jaar bekend worden gemaakt door de KNVB. Almere ontvangt ongeveer duizend toeschouwers per thuiswedstrijd en het aantal meereizende uitsupporters is zeer beperkt.

Vormverhoudingen: the winning ways
Almere heeft dit seizoen een kwalitatief prima selectie, maar na een klinkende 5-0 zege op MVV in de eerste speelronde was daar weinig van terug te zien in de resultaten van de club. De laatste weken gaat het echter voortvarend de roodwitten, die na een zegereeks van vier duels zijn opgeklommen naar de tiende plek in de algehele tussenstand en – misschien wel belangrijker – samen met Roda JC de koppositie delen in de strijd om de tweede periodetitel.

Roda JC zelf doet het eveneens uitstekend met vier zeges in de laatste vier wedstrijden. Door het puntverlies van NEC enkele weken geleden tegen Sparta voeren de Limburgers weer samen met de Nijmegenaren de ranglijst aan; alleen het doelsaldo is in het voordeel van de iets noordelijker te vinden roodgroene formatie. Vorige week versloeg Roda met hangen en wurgen FC Emmen op de Meerdijk met 2-3.

Vermoedelijke opstellingen
De thuisploeg zal de klus moeten klaren zonder de opnieuw geblesseerd geraakte Anco Jansen, die door een scheurtje aan de buitenkant van zijn rechterenkel op z’n minst tot de winterstop uitgeschakeld is. Aanvoerder Guy Ramos kreeg twee keer geel (en dus rood) in het uitduel bij FC Emmen en zal in het basiselftal vervangen worden door Crescendo van Berkel. Daarnaast is het onwaarschijnlijk dat Martijn Monteyne speelt, hij komt terug van een blessure. De aan zijn oor gehavende doelman Bram Verbist is gewoon inzetbaar.

Keeper Agil Etemadi (breuk in hand, langdurig geblesseerd) is aan de kant van Almere City niet inzetbaar. Middenvelder Rodney Sneijder (juist, het broertje van) is nog niet fit genoeg voor een basisplaats. De formatie waarin Almere gaat spelen is nog even onduidelijk, er werd door coach Fred Grim op meerdere varianten getraind. Het ligt desalniettemin in de lijn der verwachting dat er twee controleurs het aanvallende middenveld van Roda zullen moeten opvangen. Hoe de aanvallende posities ingevuld zullen worden staat nog niet vast, hoewel Hoefdraad en topscorer (en tevens jeugdinternational) Vincent Janssen zeker zijn van een plekje in het basiselftal.

Opstelling Roda: Verbist – Dijkhuizen, Biemans, Van Berkel, Van Peppen – Faik, Höcher, Van Hyfte, Pluim – Plat, Demouge.

Opstelling Almere City: Van Duin – Bouma, Keller, Toet, Quasten – Kip, Receveur,  Mamedov, Hoefdraad – Oost/Boldewijn, Janssen.

De redactie voorspelt
Voorspellingen: 4-0 (Robbert), 3-0 (Luc), 5-0 (Jeroen), 2-0 (Sem).
Almere City wisselt dit seizoen ruime nederlagen af met ruime overwinningen. Dat maakt de ploeg, waar voorafgaand aan dit seizoen veel van werd verwacht, behoorlijk onvoorspelbaar. De redactie gaat er van uit dat het een (vrij) ruime zege wordt voor thuisploeg; Roda is een klasse beter en heeft ondanks de gelijke stand in de tweede periode geen moeite met het puntloos naar huis sturen van de jongste BVO van de competitie.

Comments are closed.