Achtergrond | Vijf Kerkraadse monsterzeges

1

Zondagmiddag verwende het geplaagde Roda JC haar supporters met een onvervalste zevenklapper tegen Helmond Sport. De einduitslag van 7-0 was een evenaring van het clubrecord in competitieverband, maar in Europees verband kwamen de geel-zwarten ooit zelfs 10 keer tot scoren! Roda JC Live neemt U mee terug in de tijd naar een aantal dikke overwinningen in de geschiedenis van de club.

25 mei 1986: SC Heracles – Roda JC 1-8 (0-5)
4′ Hofman (0-1), 6′ Hofman (0-2), 28′ Daerden (0-3), 34′ Van der Ven (0-4), 41′ Gorter (0-5), 51′ Van Geel (0-6), 58′ Van der Ven (0-7), 73′ Schepers (1-7), 87′ Gorter (1-8).
Opstelling Roda JC: Jan Nederburgh – Gène Hanssen, Jimmy Calderwood, John de Jong, Marco Grassi (Servaes Hanssen) – Martin van Geel, Peter van der Ven, Jos Daerden, Edwin Gorter – René Hofman, Ron Jans (Pierre Blättler).

Waar was U op 25 mei 1986? U kunt zich die historische dag ongetwijfeld nog wel voor de geest halen. Zelfs de destijds nog niet verwekte Roda JC Live-redactie herinnert zich het duel tussen SC Heracles en Roda JC nog als de dag van gisteren. De 1-8 zege in Almelo is tot op de dag van vandaag de hoogste uitzege in competitieverband die de Kerkraadse club wist te boeken. We hebben het hier over een team dat bestond uit een aantal illustere namen, zoals James ‘Jimmy’ Calderwood, Gène Hanssen en Pierre Blättler. Ron Jans (coach PEC Zwolle) en Martin van Geel (voormalig directeur van Roda JC, nu technisch directeur bij Feyenoord) zijn ook tegenwoordig nog actief in het profvoetbal. Laatstgenoemde scoorde, net als Jos Daerden, tegen de Heraclieden één van de acht treffers, terwijl René Hofman, Peter van der Ven en Edwin Gorter allen 2 doelpunten lieten noteren. Deze wedstrijd was voor beide clubs de laatste in het seizoen 1985/1986. Heracles was op het moment van spelen al zeker van het feit dat het ging degraderen, doordat het slechts 12 punten in de voorgaande 33 duels had weten te verzamelen. Roda JC deed het stukken beter; de formatie van Frans Körver vond zichzelf na 34 speelrondes terug op de 5e plaats op de ranglijst.

De selectie van het seizoen 1985/1986. (Bron: Rodaworld.eu)

De selectie van het seizoen 1985/1986. (Bron: Rodaworld.eu)

2 oktober 1997: Roda JC – Hapoel Beer Sheva 10-0 (3-0)
19′ Van Houdt (1-0), 31′ Van Houdt (2-0), 41′ Lawal (3-0), 49′ Ooijer (4-0), 54′ Vrede (5-0), 63′ Lawal (6-0), 69′ Van Houdt (7-0), 73′ Torma (8-0), 86′ Ooijer (9-0, pen.), 90′ Torma (10-0).
Opstelling Roda JC: Nikola Damjanac – Ger Senden, Regillio Vrede, André Ooijer, Arie Obdam – Eric van der Luer, Arno Doomernik, Stephan ‘t Hart (73’ Edwin Grunholz) – Garba Lawal, Peter van Houdt, Gabor Torma.

Het is lang geleden dat Roda JC Europees voetbal speelde. Het is langer geleden dat Roda JC Europees succes boekte. Het is nóg langer geleden dat Roda JC in Europees verband de dubbele cijfers haalde… achja, we hebben in ieder geval een Euro-commissaris als prominent supporter. Of Timmermans op 2 oktober 1997 aanwezig was op het nostalgische Sportpark Kaalheide weten we niet, maar het zou de moeite in ieder geval waard geweest zijn. Tegen het arme Israëlische Hapoel Beer Sheva (de Hebreeuwse spelling laten we aan uzelf over) werd er een onvervalste 10-0 overwinning geboekt. Driemaal Peter van Houdt, tweemaal Gabor Torma, Garba Lawal, André Ooijer en éénmaal niemand minder dan Regillio Vrede drukten de krachtsverhouding ook in de score uit. Een week eerder had het team van Martin Jol al een klinkende 1-4 zege in Israël geboekt, waarna Hapoel de return ongetwijfeld slechts als een formaliteit zag. Nou, dat hebben we geweten ook. Het is natuurlijk de hoogste overwinning van de Koempelclub in Europees verband.

Kopbal van huidig assistent-trainer Regillio Vrede tijdens het duel met Hapoel Beer Sheva. (Bron: Fanproject '98)

Kopbal van huidig assistent-trainer Regillio Vrede tijdens het duel met Hapoel Beer Sheva. (Bron: Fanproject ’98)

29 april 2007: Roda JC – Heracles Almelo 7-0 (3-0)
13′ Oper (1-0), 41′ Cissé (2-0), 45′ Bosnar (3-0, e.d.), 53′ Agustien (4-0), 56′ Vandamme (5-0), 62′ Bodor (6-0), 86′ Oper (7-0).
Opstelling Roda JC: Vladan Kujovic – Davy de Fauw, Jan-Paul Saeijs, Boldizsar Bodor, Vincent Lachambre – Bas Sibum, Marcel Meeuwis, Kemy Agustien (83′ Ger Senden) – Adil Ramzi (77′ Elbekay Bouchiba), Andres Oper, Sekou Cissé (46′ Jamaique Vandamme).

Een zonnige zondagmiddag in april 2007 werd voor de dik 14.000 toeschouwers in het Parkstad Limburg Stadion alleen maar zonniger toen hun favoriete club de vloer aanveegde met haar tegenstander. Opnieuw betrof het Heracles Almelo en opnieuw vond de ontmoeting plaats tijdens de laatste speelronde van de Eredivisie. Net als in 1986 stond er na 90 minuten spelen een marge van 7 doelpunten in het voordeel van Roda op het scorebord. Behalve 5 trefzekere Roda-spelers (2x Oper, 1x Cissé, Agustien, Vandamme en Bodor) deden ook de zwart-witten een duit in het zakje, doordat verdediger Bosnar zijn eigen doelman Pieckenhagen verschalkte. Roda schoof door deze ruime zege op de slotdag zelfs nog een plekje op op de eindrangschikking, door nummer 6 Feyenoord te passeren. Daarmee kwamen de Limburgers uiteindelijk 1 punt tekort om deel te nemen aan de play-offs voor Champions League-voetbal. Zelfs de trainer van de geel-zwarten, Raymond Atteveld, kon met betrekking tot deze wedstrijd zijn ogen niet geloven. Voor de toenmalige trainer van Heracles, niemand minder dan Ruud Brood, zou het niet de laatste pijnlijke nederlaag in het Parkstad Limburg Stadion blijken. Maar dat geheel terzijde.

De spelers bedanken de West-tribune na de galavoorstelling tegen Heracles. (Bron: FC Update)

De spelers bedanken de West-tribune na de galavoorstelling tegen Heracles. (Bron: FC Update)

17 december 2011: Roda JC – Excelsior 7-0 (3-0)
5′ Vukovic (1-0), 28′ De Beule (2-0), 34′ Vormer (3-0), 78′ Sutchuin Djoum (4-0), 81′ Donald (5-0), 84′ Sutchuin Djoum (6-0), 88′ Lebedynski (7-0).
Opstelling Roda JC: Mateusz Prus – Martijn Monteyne, Rob Wielaert, Jagos Vukovic, Jimmy Hempte – Ruud Vormer, Davy de Beule (85′ Mikolaj Lebedynski), Adil Ramzi (69′ Arnaud Sutchuin Djoum), Mitchell Donald – Sanharib Malki (68′ Wiljan Pluim), Mads Junker.

In de winter van 2011 kwam Roda opnieuw 7 keer vaker dan haar tegenstander tot scoren en gelukkig voor voetbalminnend Almelo en omstreken was eens een keer níét Heracles het slachtoffer. Het was namelijk de beurt aan Excelsior om lijdend voorwerp te zijn van een Kerkraads doelpuntenfestijn. Door een vroege openingstreffer van de onvolprezen centrale verdediger Jagos Vukovic (voor het geval dat U deze aankoop had verdrongen; bij deze een herinnering) was het al snel duidelijk dat de Limburgers er zin in hadden. De schade voor de Kralingers leek met nog een kwartier te spelen desalniettemin beperkt te blijven (‘slechts’ 3-0), maar mede doordat coach Harm van Veldhoven met Wiljan Pluim, Arnaud Sutchuin Djoum en Mikolaj Lebedynski een aantal gemotiveerde invallers binnen de lijnen bracht werden er binnen een kort tijdsbestek nog 4 doelpunten aan de totaalproductie toegevoegd. Twee opvallende feitjes rondom deze wedstrijd; het was de eerste keer in het seizoen 2011/2012 dat de defensie de ‘0’ hield. Bovendien mag het opvallend genoemd worden dat Roda’s twee onbetwiste doelpuntenmachines van de afgelopen 5 seizoenen, Mads Junker en Sanharib Malki, tijdens dit duel beide aan de aftrap stonden, maar dat ze allebei niet tot scoren kwamen.

Mikolaj Lebedynski zorgde voor het slotakkoord tegen de Rotterdammers; de 7-0. (Bron: Roda JC)

Mikolaj Lebedynski zorgde voor het slotakkoord tegen de Rotterdammers; de 7-0. (Bron: Roda JC)

12 april 2015: Roda JC – Helmond Sport 7-0 (4-0)
6′ Paulissen (1-0), 21′ Biemans (2-0), 25′ Van Hyfte (3-0), 42′ Paulissen (4-0), 49′ Schreurs (5-0, pen.), 5o’ Demouge (6-0), 57′ Paulissen (7-0).
Opstelling Roda JC Kerkrade: Bram Verbist – Martijn Monteyne, Bart Biemans, Arjan Swinkels (52′ Daryl Werker), Ard van Peppen – Hicham Faik, Tom van Hyfte, Mitchel Paulissen (59′ Anco Jansen) – Danny Schreurs, Frank Demouge (73′ Rigino Cicilia), Marc Höcher.

Kunt U zich dit duel nog herinneren? We hopen van wel, anders adviseren we U om even bij de huisarts naar binnen te lopen. 3 dagen geleden wist de selectie van Roda JC de zure nasmaak van een bedroevende week en een tot dusver moeizaam debuutseizoen in de Jupiler League enigszins weg te spoelen. De titelrace met N.E.C. werd veel eerder beslist dan gehoopt, een week geleden werd de ploeg op beschamende wijze weggevaagd door Sparta Rotterdam (6-0) en hoofdtrainer René Trost trok, na het nieuwste debacle, zijn conclusies en stapte op. Een getergde ploeg, nu onder leiding van Rick Plum en Regillio Vrede, liet daarop in het eerstvolgende duel eindelijk haar tanden zien. En hoe. Jeugdproduct Mitchel Paulissen, die tot dusver tweemaal had gescoord in de Jupiler League, schoot letterlijk en figuurlijk uit zijn slof met een hattrick, het verzorgde aanvalsspel van de formatie was een genot om naar te kijken en de ene treffer was nog mooier dan de ander. Helmond Sport, gecoacht door voormalig Roda-coach Jan van Dijk, werd volledig van de kunstgrasmat getikt en mocht eigenlijk blij zijn dat het bij slechts 7 tegentreffers bleef. De eindstand stond immers al na 57 minuten spelen op het scorebord, dus met een beetje meer geluk en efficiëntie had deze wedstrijd geen evenaring van het record, maar een ongeëvenaard nieuw record opgeleverd. Laten we hopen dat het de inleiding is van een succesvolle slotfase van de voetbaljaargang voor de club en haar achterban, waar promotie naar de Eredivisie nog steeds in het verschiet ligt.

RODHEL Paulissen Monteyne

Mitchel Paulissen leverde met zijn hattrick een aanzienlijke bijdrage aan de zevenklapper tegen Helmond Sport. (Bron: Pro Shots)

Header: Pro Shots

Share.

About Author

Roda-supporter sinds 'ie daar zelf iets over te zeggen had. Student met een voorliefde voor het schrijven van artikelen. Kritisch, maar altijd positief ingesteld. Sportgek in de ruimste zin des woords.

1 Comment

Copyright 2017 Rodajclive.nl - Webdesign by Disegno Web Solutions