Voorbeschouwing | Top 5-plek veiligstellen op De Herdgang

Maandagavond (20:00 uur) zal Roda JC Kerkrade op Sportpark De Herdgang aantreden tegen Jong PSV. Bij een overwinning of een gelijkspel bij de Eindhovenaren verzekert de ploeg van de interim-coaches Rick Plum en Regillio Vrede zich definitief van een plek bij de eerste 5 ploegen op de eindrangschikking, waardoor het pas in de tweede ronde van de promotie/degradatie-playoffs hoeft aan te treden. Roda JC Live blikt vooruit op de ontmoeting.

Kwaliteit én kwantiteit
Jong PSV is, net als de beloftenelftallen van Ajax en FC Twente, bezig aan haar tweede seizoen in de Jupiler League. In de vorige jaargang presteerden de Brabanders het best van dit drietal met een keurige 10e plaats op de ranglijst en het zette in de 38 gespeelde wedstrijden maar liefst 42 verschillende spelers in. Die tendens heeft zich ook in het huidige seizoen voortgezet, want ook in deze jaargang zagen we bij de ploeg al 42 verschillende spelers binnen de lijnen, waarvan 14 afkomstig uit de hoofdselectie. Daarmee hebben we het grootste kritiekpunt van de beloftenteams – die niet in aanmerking komen voor periodetitels en promotie naar de Eredivisie – direct te pakken; een tegenstander kan immers, bij wijze van spreken, tegen bijna 4 verschillende basiselftallen oplopen. Dat het team van trainer Darije Kalezic echter geen elftal van volwaardige Eredivisie-spelers nodig heeft om aansprekende resultaten te boeken, zagen we eerder dit seizoen tijdens de onderlinge ontmoeting in Kerkrade. Roda verslikte zich tijdens de 9e speelronde in de Eindhovense beloften door, na een vroege voorsprong via Henk Dijkhuizen, in de 80e minuut de 1-1 gelijkmaker van Boris Cmiljanic te incasseren, waardoor de Kerkradenaren voor het eerst in eigen huis puntverlies leden. Het is historisch gezien tevens de enige onderlinge wedstrijd tussen de twee ploegen.

Het doelpunt van Henk Dijkhuizen tegen Jong PSV, eerder dit seizoen in het Parkstad Limburg Stadion. (Pro Shots)
Het doelpunt van Henk Dijkhuizen tegen Jong PSV, eerder dit seizoen in het Parkstad Limburg Stadion. (Pro Shots)

Strijden in het rechterrijtje
In de afgelopen weken speelden de Brabanders tegen een rits ploegen (MVV, Telstar, VVV-Venlo, Jong Ajax en FC Den Bosch) die zich – net als Jong PSV zelf – bovenin het rechterrijtje bevinden. De ploeg van Kalezic zette in deze weken een sterke serie neer met 2 zeges, 3 gelijkspelen en geen enkele nederlaag. Bovendien incasseerde de defensie in die duels slechts 3 tegentreffers. Eigenlijk was de laatste wedstrijd, tegen FC Den Bosch, de minste van de hiervoor genoemde reeks. Een benutte strafschop van aanvoerder Clint Leemans, 10 minuten voor tijd, zorgde voor een 1-1 einduitslag op bezoek bij de provinciegenoot. Het zal echter weinig invloed hebben op de teamsfeer; daarmee zal het na het behalen van het landskampioenschap door de grote broer, afgelopen zaterdag, ongetwijfeld in orde zijn.

Kerkraadse kermisattractie
In de categorie ‘geen pijl op te trekken’, hebben we voor U in de aanbieding: Roda JC Kerkrade! De laatste 3 wedstrijden resulteerden in een 3-0 zege op Achilles ’29, een 6-0 (!) nederlaag bij Sparta Rotterdam en een 7-0 (!!) overwinning tegen Helmond Sport. Zoals we weten pakte hoofdcoach René Trost zijn biezen na het demasqué in Rotterdam, waarna het team onder leiding van de assistent-trainers Plum en Vrede kwam te staan. Of het vertrek van Trost nou noodzakelijk was of niet, de reactie van de spelersgroep was in sportief opzicht verbluffend; het op slechts 3 posities gewijzigde team dat in Rotterdam de prooi was van Sparta, was 6 dagen later in Kerkrade een doeltreffende jager op Helmond Sport. Er werd frank en vrij gevoetbald, de krachtsverhouding werd in de score uitgedrukt en de monsterscore had nog hoger kunnen uitvallen wanneer ook in het laatste halfuur het gaspedaal vol was ingetrapt. Het is nu aan de ploeg om te laten zien dat deze voetbalshow geen incident was. Tuurlijk, niemand verwacht iedere week een zevenklapper, maar overwinningen én goed voetbal zijn voor dit team zeker geen overbodige luxe in de aanloop naar de allesbeslissende play-offs.

Wedstrijdinformatie
Wanneer je in de loop van het seizoen de beschikking hebt gehad over 42 verschillende spelers, valt het niet zo snel op wanneer er een naam ontbreekt. Lijkt ons. En laat dat nou net bij Jong PSV het geval zijn. Het gevolg is dat we eigenlijk weinig zinnigs over de opstelling van de tegenstander kunnen zeggen (niet dat we dat normaal gesproken wél doen, maar dat terzijde). Vermoedelijk hebben de selectiespelers die zondagavond het landskampioenschap vierden (ook zij die niet tegen Heerenveen in actie kwamen) vermoedelijk weinig zin hebben in een maandagavond-wedstrijdje op De Herdgang, is het onwaarschijnlijk dat zij tegen Roda spelen. Het meest voor de hand liggende blijft dat het basiselftal dat Kalezic vorige week opstelde, zoveel mogelijk intact zal blijven.

Aan de kant van Roda JC zijn Guy Ramos, Johan Plat en Brian Jacobs al enige tijd geblesseerd, en zij zullen ook morgenavond niet bij de wedstrijdselectie zitten. Datzelfde geldt vermoedelijk voor Crescendo van Berkel, die zondag afwezig was op de afsluitende training. Daar staat tegenover dat Henk Dijkhuizen terugkeert van een schorsing en ook Raymond Gyasi, die de wedstrijd tegen Helmond Sport miste vanwege interlandverplichtingen, is weer inzetbaar. Volgens het motto ‘never change a winning team’ (en zeker niet na zevenklappers) lijkt het echter erop dat zij op de bank moeten plaatsnemen en dat het duo Plum-Vrede kiest voor dezelfde elf spelers als afgelopen week. Het gevolg is dat de fitte Edwin Gyasi en Nayib Lagouireh op de tribune moeten plaatsnemen.

Vermoedelijke opstellingen
Jong PSV:
Bertrams – Noor, Alberto, Loof, Heesakkers – Leemans (C), Rommens, Ritzmaier – Van Overbeek, Quekel, Bergwijn.
Roda JC:
Verbist – Monteyne, Biemans, Swinkels, Van Peppen (C) – Faik, Van Hyfte, Paulissen – Schreurs, Demouge, Höcher.
Bank Roda JC: Van Leer – Dijkhuizen, Werker – Rutjes – R. Gyasi, Cicilia, Jansen.

Scheidsrechter is de heer Gerrets. De heren Zijnstra en Inia zullen hem daarbij assisteren en de heer Van de Vrande doet dienst als vierde official. De wedstrijd zal afgewerkt worden op Sportpark de Herdgang. Daar speelt Jong PSV de meeste van haar wedstrijden, hoewel ook regelmatig in het Jan Louwers Stadion (thuishaven van FC Eindhoven) en incidenteel in het Philips Stadion (keigezellig, met zoveel toeschouwers!) thuisduels op het programma staan.

De redactie voorspelt
Voorspellingen: 1-1 (Jeroen), 3-1 (Luc), 2-2 (Sem), 3-2 (Robbert)
De Roda JC Live-redactie heeft zich wederom over een ingewikkeld wiskundig vraagstuk gebogen; het voorspellen van een duel van onze Kerkraadse trots. Een blik op de voorspelde uitslagen verraadt dat er niet al te veel vertrouwen is in een Limburgse driepunter; geen enkele redacteur verwacht dat de geel-zwarten met een overwinning van het veld stappen. Het 1-1 gelijkspel eerder dit seizoen heeft kennelijk een deuk in het vertrouwen geslagen, maar gelukkig bepalen wij de daadwerkelijke uitslag niet zelf. Daarom: Forza Roda!

Roda JC Live zorgt morgenavond, zoals altijd, op Twitter voor een live-verslag van de wedstrijd. U bereikt @RodaJClive via www.twitter.com/rodajclive!

Header: Pro Shots

Comments (2)

  1. hmwaaa ik ga uit van een 1-3 overwinning moet toch kunnen! P$V heeft het kampieonschap gevierd, vele biertjes door de kelen en nu in de knieën zitten.

  2. Jetzt werden wir mal sehen…
    of die spelers de goeje lijn van tehge Helliemond Sport kunnen EN willen voortzetten…
    ’n labiel Roda verluust murrige ‘gewoon weer’. ’n team dat vertrouwe wil opboewe veur / noa de plee-offs, wunt degelik mit 0-2.

Comments are closed.