Analyse: Drukste seizoen in het PLS in jaren

Afgelopen seizoen keerde Roda JC na een jaar afwezigheid terug in de Eredivisie. Roda JC Live onderzocht de bezoekersaantallen door de jaren heen in thuis- en uitwedstrijden sinds de Kerkradenaren in het Parkstad Limburg Stadion spelen.

Het voetbal was afgelopen seizoen regelmatig niet geweldig. Thuiswedstrijden werden niet vaak gewonnen en er was al helemaal geen sprake van een doelpuntenregen. Toch was Kerkrade trots op de terugkeer van Roda in de Eredivisie, valt op te maken uit de bezoekersaantallen. Slechts één keer wist Roda in afgelopen 16 jaar gemiddeld meer toeschouwers naar het stadion te trekken. Dit was in 2007/2008. Roda wist toen het seizoen af te sluiten op een keurige 9e plek.

De jaren erna zakte langzaam de bezoekersaantallen langzaam met de prestaties van de club af. Met logischerwijs het dieptepunt in de Jupiler League vorig seizoen. Het aantal van 10.711 bezoekers was toen nog wel een record in de Jupiler League, maar is dit seizoen ruim verbroken door NAC Breda.

Afgelopen seizoen werd dus opnieuw de weg naar boven gevonden. Er werden voor het eerst meer dan 10.000 seizoenskaarten verkocht in het Parkstad Limburg Stadion. West zat regelmatig uitverkocht en bij topwedstrijden werd een uitverkocht huis bijna gehaald.

De gemiddeldes door de jaren heen bij thuiswedstrijden:Toeschouwersaantallen overzicht Competitie

Uitwedstrijden

Iedereen kent het wel: “Er is maar een club in Limburg.” Ja, afgelopen seizoen en ook komend seizoen is er maar een Limburgse club actief op het hoogste niveau. Dit betekend helaas geen derby’s, maar ook dat elke uitwedstrijd voor Roda JC een flink stuk reizen is. Voor supporters is een ritje naar FC Groningen, SC Cambuur of AZ al snel een reis van een dikke 3 uur in de bus hangen.

Toch waren er ook afgelopen seizoen weer genoeg fanatiekelingen die zorgden dat de geel-zwarten ook bij uitwedstrijden werden toegejuicht. Tegenover de laatste Eredivisie jaren heeft er afgelopen jaar een duidelijke groei plaatsgevonden. Ook toen we in de Jupiler League voetbalden was er sprake van groei, maar dit is te verklaren door de derby’s met MVV, Fortuna en VVV waar de uitvakken helemaal gevuld zaten.

De bezoekersaantallen bij uitwedstrijden:

2011/2012: 189
2012/2013: 152
2013/2014: 188
2014/2015: 240
2015/2016: 265

Geconcludeerd mag worden dat dit seizoen Roda een groter publiek heeft gehad dan afgelopen jaren. De oorzaak hiervan is niet af te leiden aan de prestaties van het eerste elftal. Toch kan het zijn dat het publiek door de degradatie vorig jaar weer met beide benen op de grond is gezet. Als de amusementswaarde komend seizoen ook nog stijgt, zou komend seizoen wel eens het record uit 2007/2008 verbroken kunnen worden.

Het aantal toeschouwers per thuiswedstrijd in het PLS afgelopen seizoen: Toeschouwers per thuisduel

Header en grafieken: Roda JC Live

Comments (20)

Comments are closed.