Analyse: Roda stevent af op slechtste Eredivisie-thuisbalans in clubgeschiedenis

Roda JC heeft zich dan wel afgelopen zondag op eigen kracht weten te handhaven in de Eredivisie, toch staat er voor het slotduel tegen Willem II nog een en ander op het spel. De geel-zwarten hebben in eigen huis immers een overwinning nodig tegen de Tilburgers om een negatief clubrecord af te wenden; nog nooit was de thuisbalans van de Kerkradenaren in de Eredivisie zo slecht als die van het huidige seizoen, zo becijferde Roda JC Live.

Thuisbalans nog nooit zo belabberd
De formatie van coach Darije Kalezic vergaarde in de voorgaande 16 thuiswedstrijden een totaalaantal van 15 punten; er werd 3 keer gewonnen (3-1 tegen Heracles Almelo, 1-0 tegen De Graafschap en 1-0 tegen FC Utrecht), 6 keer gelijkgespeeld en 7 maal verloren in het Parkstad Limburg Stadion. Daarmee dreigt de Koempelclub het negatieve clubrecord uit het seizoen 2013/2014 aan te scherpen, toen er na 17 thuisduels een aantal van 16 punten behaald was. Hieronder een overzicht van de vijf Eredivisie-seizoenen waarin Roda in eigen huis het slechtst presteerde: Thuisbalans slechtste seizoenen

Op basis van het aantal punten per duel is Roda JC dus daadwerkelijk bezig aan haar minst glorieuze thuisserie in de clubgeschiedenis. Alleen een overwinning op Willem II volstaat om uit de recordboeken te blijven; gebeurt dat niet, dan zijn we bovendien getuige van het eerste seizoen in de clubhistorie waarin de geel-zwarten er niet in slagen om vier of meer van de zeventien thuiswedstrijden te winnen. Ook bij een gelijkspel aanstaande zondag zou de thuisbalans de slechtste – zij het op doelsaldo – in clubhistorie blijven; in het seizoen 2013/2014 werd er vaker gescoord dan de schamele 13 Roda-treffers die er in dit seizoen in het Parkstad Limburg Stadion gevierd werden, daarover zometeen meer. Om aan te geven dat Roda geen club is van louter dieptepunten, hebben we ook even de vijf beste thuisbalansen in de Eredivisie in de clubhistorie in kaart gebracht: Beste thuisbalansen

Niet geheel toevallig steekt de jaargang 1994/1995 er met kop en schouders bovenuit. In dat seizoen eindigden de manschappen van het legendarische duo Huub Stevens-Eddy Achterberg op een tot op heden ongeëvenaarde tweede plek in de competitie, achter de uiteindelijke Champions League- en wereldbekerwinnaar Ajax. Destijds was Kaalheide nog de thuishaven van de Kerkradenaren en dat bleek een onneembare vesting, aangezien er geen enkele nederlaag op eigen grond werd geleden. Ook in 1998/1999 werd de – omgerekende – magische grens van 40 punten gepasseerd, in het voorlaatste seizoen voordat men zou verhuizen naar het Parkstad Limburg Stadion.

Ook doelpuntenproductie historisch laag
Niet alleen wat betreft het aantal punten in thuisduels stevent de huidige selectie af op een dieptepunt; ook de doelpuntenproductie mag gerust als ‘zeldzaam laag’ betiteld worden. De volgende tabel spreekt boekdelen:
Gescoorde doelpunten

Jazeker, zoals de Amerikanen zouden zeggen: An all-time low in franchise history. Roda is hard op weg om het negatieve record van 16 doelpunten in 17 thuisduels aan te scherpen, dat stamt uit het seizoen 1973/1974, ofwel het allereerste seizoen van de club in Eredivisieverband. Net als het team uit die jaargang is ook het huidige Roda een gepromoveerd team dat maar moeizaam het net kan vinden; slechts dertien keer hoorden we het Jool is Jool door de speakers schallen, gemiddeld minder dan één keer per thuisduel. Het is dus te hopen dat Juric, Poepon, Van Hyfte of wie dan ook letterlijk en figuurlijk flink uit zijn slof gaat schieten tegen Willem II, want er zijn vier treffers nodig om geen negatief clubrecord neer te zetten. Voor de aardigheid hebben we eveneens een lijstje gemaakt met de seizoenen waarin ze er in eigen huis wél aan de lopende band in vlogen. Met name in de seizoenen 1985/1986 (met onder meer Pierre Blättler, René Hofman en Hennie Meijer in de gelederen) en 1980/1981 (met de klasbakken John Eriksen en Dick Nanninga) schoot men er op Kaalheide lustig op los. Opvallend: in de top-5 vinden we geen seizoen in het Parkstad Limburg Stadion terug.

Header: Roda JC Live

Comments (11)

Comments are closed.