Voorbeschouwing | Tricolores strijden voor laatste kans tegen Roda JC

Morgenmiddag beëindigt Roda JC Kerkrade haar 42ste Eredivisie-campagne met een thuiswedstrijd tegen Willem II. Waar deze voor de Kerkradenaren om des keizers baard is, is het voor de Tilburgers een wedstrijd van levensbelang. Roda JC Live blikt vooruit op de laatste officiële pot van dit seizoen.

Genieten in de zon
Een genot moet het morgen worden in het Parkstad Limburg Stadion. De kaartjes vlogen de afgelopen week als warme broodjes over de toonbank en er worden rond de 17.000 toeschouwers verwacht voor de meest relaxte seizoensafsluiter die Roda in jaren heeft meegemaakt. De pot tegen NAC was vorig jaar op z’n zachtst gezegd stressvol, wat ook gezegd kan worden van de wedstrijden tegen Go Ahead (2014) en Sparta (2013). In 2012 ging de Trots van het Zuiden in de laatste speelronde onderuit tegen FC Utrecht (1-3), wat betekende dat de play-offs om Europees voetbal misgelopen werd. Nee, de laatste jaren was het meestal tot het laatste moment stressen in Kerkrade, maar zondagmiddag staat er helemaal niets meer op het spel.

Roda JC gaat deze competitie als veertiende afsluiten. Dat werd vorige week definitief in het Goffertstadion in Nijmegen, waar N.E.C. verrassend maar terecht met 1-2 werd verslagen. Een eindklassering waar iedereen vooraf voor getekend zou hebben, maar die toch tot veel gemor heeft geleid binnen de achterban. Roda had zich immers al weken eerder veilig kunnen en misschien wel moeten spelen. Een galavoorstelling zoals die het hele seizoen niet heeft plaatsgevonden in Kerkrade zou daarom een mooie opsteker zijn om het seizoen mee af te sluiten morgen. Roda kan vrijuit spelen en daarom is de verwachting dat de Kerkradenaren er vol op gaan klappen tegen de noodlijdende équipe van Jurgen Streppel.

Stress in Kruikenstad
Waar het voor Roda namelijk een lekkere uitzingwedstrijd is, reist Willem II onder hoogspanning af naar het diepe zuiden. De Tricolores hebben zich inmiddels genesteld in het welbekende Kasteel Vaalsbroek om zich optimaal voor te bereiden op de wedstrijd. Het is simpel: er moeten meer punten gescoord worden dan Excelsior, en de Kralingers gaan op bezoek bij het al gedegradeerde SC Cambuur. Als Willem II zestiende blijft, wacht aanstaande vrijdag het eerste duel in de nacompetitie, op bezoek bij Almere City FC, dat in vorm is. Een onaangename gedachte.

Het elftal van Streppel bevindt zich de afgelopen weken in ieder geval in een vormdip die zijn weerga niet kent. De laatste overwinning van de Tilburgers dateert van 27 februari, toen verrassend genoeg Vitesse in het GelreDome verslagen werd. Dat is tevens ook de enige winst die in dit kalenderjaar werd geboekt. In de wedstrijden daarna bleken Ajax, AZ, PEC, Twente, PSV, ADO en Feyenoord te sterk en wist men alleen bij Cambuur een puntje uit het vuur te slepen. Daarvoor moest wel eerst een rode kaart vallen aan de kant van de Leeuwarders. Kort gezegd lijkt het de afgelopen maanden helemaal nergens op, al moet gezegd worden dat Willem II afgelopen zondag lange tijd gelijkwaardig was aan Feyenoord. Er werd slechts verloren door een blunder van doelman Lamprou; de blunder die Excelsior voorlopig de vijftiende plaats heeft opgeleverd.

In Tilburg begon Roda nog sterk... (Roda JC Live)
In Tilburg begon Roda nog sterk… (Roda JC Live)

Met vertrouwen of niet?
Vertrouwen kunnen de Tilburgers halen uit de eerdere ontmoeting met Roda dit seizoen, want toen werd het ‘oude elftal’ van de geel-zwarten met 3-2 verslagen. Roda kwam furieus uit de startblokken en forceerde al na zes minuten een penalty, die door Juric benut werd. Daarna stortte de boel echter ineen en bij rust leidden de Tilburgers al verdiend met 2-1. Twee minuten na rust werd het 3-1 en van een waar Limburgs slotoffensief kwam het niet meer, op een kopgoal van Rostyn Griffiths na. Het is dus de op één na laatste winst van Willem II. De samenvatting van die wedstrijd vindt u hier.

Minder vertrouwen zullen de bezoekers, die gesteund worden door ruim 600 uitsupporters, kunnen halen uit de balans in Kerkrade. Van de 34 ontmoetingen wisten ze er namelijk slechts 8 te winnen, en 6 maal keerde men met een punt huiswaarts. De andere 20 keren bleef de volle buit in Kerkrade. De laatste overwinning van Willem II in Kerkrade dateert van het seizoen 2008/2009, toen de Tricolores met een 0-1 zege huiswaarts keerden. Dat was toentertijd een enorme klap voor Roda JC in de strijd tegen rechtstreekse degradatie; een strijd die uiteindelijk gewonnen werd door de heroïsche zege bij Feyenoord een week later.

Wedstrijdinformatie
Morgen zal Roda JC het in ieder geval moeten stellen zonder Arjan Swinkels. De voormalig cultheld van Willem II is geschorst. Zijn plek wordt waarschijnlijk ingenomen door Marcos Gullón, die een linie terugschuift. Hierdoor mag Zhukov waarschijnlijk weer in de basis starten. Ook Daniel de Silva en Henk Dijkhuizen ontbreken, want beiden zijn nog steeds geblesseerd.

Verwachte opstelling Roda JC Kerkrade: Van Leer – Milec, Gullón, Buijs, Van Peppen – Inceman, Zhukov, Van Hyfte, Van Duinen – Juric, Poepon.

Bij Willem II ontbreekt de geschorste Funso Ojo. Ook de in de winterstop gehaalde Bartholomew Ogbeche is niet inzetbaar; hij is nog steeds geblesseerd. Van der Struijk en Haemhouts zijn vraagtekens. Oud-Roda JC’er Anouar Kali keert terug van een blessure en start waarschijnlijk in de basis.

Verwachte opstelling Willem II: Lamprou – Van der Struijk, Wuytens, Peters, Joppen – Kali, Achenteh, Andersen – Hupperts, Falkenburg, Andrade.

De wedstrijd die in het Parkstad Limburg Stadion begint om 14:30 staat onder leiding van Danny Makkelie.

Voorspellingen: 2-1 (Jeroen), 1-0 (Sem), 1-0 (Luc), 1-2 (Robbert).
Net als in de vorige speelronde is Robbert het redactielid die afwijkt van de rest – hij voorziet een Tilburgse overwinning en daarmee waarschijnlijk handhaving voor zowel de bezoekers als voor Roda JC zelf. De andere redactieleden gaan uit van een krappe overwinning. Laten we hopen dat de mannen van Darije Kalezic het lange seizoen op een mooie manier afsluiten!

Comments (15)

Comments are closed.