Anastasiou schept duidelijkheid over aanvoerders en selectiebeleid

Coach Yannis Anastasiou heeft vandaag bekendgemaakt wie zijn aanvoerder in het nieuwe seizoen is. Verrassend genoeg is dat er niet één, maar rouleert de band tussen een drietal spelers. Ook stelde de coach per duel niet meer dan 20 spelers in zijn wedstrijdselectie op te nemen en ontvouwt hij hoe hij zijn spelers scherp tracht te houden. Bovendien werd vandaag bekend dat Roda ‘nieuwe’ shirts heeft ontvangen van Robey, waarin het dan ook zondag zal spelen.

Aanvoerderschap
We stelden afgelopen woensdag al de vraag aan Tom van Hyfte, die er nog ietwat geheimzinnig over deed; gaat hij ook het nieuwe seizoen in als aanvoerder? Vandaag kwam het antwoord van de eindverantwoordelijke, coach Yannis Anastasiou; het drietal Tom van Hyfte, Roel Brouwers én Chris Kum is benoemd tot ‘captain’. Iedere wedstrijd zal één van deze drie spelers de aanvoerdersband om zijn arm dragen. De Griek licht zijn besluit toe in de Limburgse krant van zaterdag. “Er is binnen dat drietal geen rangschikking. Van Hyfte nam deze rol al een seizoen op zich, Brouwers heeft jarenlange Bundesliga-ervaring (hij stond 8 jaar onder contract bij Borussia Mönchengladbach, red.) en Kum kent gezien zijn carrièreverloop de eredivisie op z’n duimpje”, aldus de coach.

Laat duidelijkheid over basisopstelling
Op iedere wedstrijddag vertelt hij 1,5 uur voor aanvang van de wedstrijd aan de spelersgroep wie de aanvoerder is. Dat is dan echter niet de enige belangrijke mededeling die de spelers krijgen; het is eveneens het moment waarop Anastasiou zijn basisopstelling bekend maakt. De meeste voorgangers vertelden doorgaans véél eerder wie er aan de aftrap zou staan, maar Anastasiou maakt daar dus een keuze in. “Zo komt iedereen scherp naar het stadion. Ze weten dat er altijd een verrassing in de opstelling kan zitten.”

Géén 12 spelers op de bank
Dat de voormalige aanvalsleider van de Limburgers volledige scherpte eist van zijn selectie, blijkt ook uit een andere maatregel. Per wedstrijd neemt hij 20 spelers op in zijn wedstrijdselectie, wat neerkomt op 9 spelers op de reservebank. De rest van de spelersgroep neemt, zoals dat altijd zo was, plaats op de tribune. Anastasiou kiest er dus niet voor om het maximaal toegestane aantal van 12 spelers op de bank te zetten, een KNVB-regelwijziging die met ingang van dit weekend ingaat. “Zo veel spelers op de bank heeft voordelen, maar ook nadelen. Er wordt meer gebabbeld en dat gaat ten koste van de concentratie.” Tot en met vorig seizoen mochten er niet meer dan 7 reservespelers in de dug-out plaatsnemen.

‘Nieuwe’ shirts binnen
Overigens treedt Roda aanstaande zondag (16:45 uur) Heracles Almelo tegemoet in ‘nieuwe’ wedstrijdshirts. Na alle commotie rondom de door Roda ontworpen shirts die Robey niet bleek te kunnen produceren, schakelden beide partijen over naar een nieuwe, meer standaard-versie voor het thuisshirt. Die tricots werden vrijdag, op het nippertje, door Robey aan de club aangeboden.

Foto: Pro Shots

Comments (34)

Comments are closed.