Voorbeschouwing | Roda en Heracles treffen elkaar opnieuw in ouverture

Na weken van voorbereiding, begint voor Roda JC morgenmiddag dan eindelijk het 43ste seizoen in de Eredivisie. Met een thuiswedstrijd tegen Heracles Almelo openen de Kerkradenaren als allerlaatste de jaargang 2016/2017. Roda JC Live blikt ook dit seizoen vooruit op elke wedstrijd.

Europees debuut
Waar voor Roda de wedstrijd tegen Heracles de allereerste officiële pot van de jaargang is, hebben de Almeloërs er al twee opzitten. Na het winnen van de play-offs in mei mochten de zwart-witten voor de eerste keer in hun bestaansgeschiedenis aantreden in de Europa League. In de thuiswedstrijd was Heracles veel beter, maar ondanks het grote overwicht bleven ze steken op een teleurstellend 1-1 gelijkspel. In de laatste minuut wist tegenstander Arouca de onterechte gelijkmaker te produceren. In Portugal wisten de Heraclieden vervolgens geen potten te breken en door de 0-0 aldaar werden ze uitgeschakeld. Vrijdag vloog de selectie gedesillusioneerd terug naar Nederland. Een nieuwe tik voor het Nederlands voetbal, maar misschien wel voordelig voor Roda.

Heracles heeft de eerste klap van het seizoen dus moeten verwerken in Europees verband, maar in de oefenwedstrijden liep het wel prima bij het elftal van John Stegeman. Alleen 3. Liga-club Preußen Münster bleek met 3-1 te sterk. Sportfreunde Lotte (3. Liga) werd met 2-0 verslagen en Cordoba CF (Ségunda Division) werd op een verdienstelijk 1-1 gelijkspel gehouden. Bovendien heeft de verrassing van het afgelopen seizoen de successelectie aardig bij elkaar weten te houden. Alleen spits Wout Weghorst was een groot verlies; hij vertrok naar AZ. Daarvoor hebben de Heraclieden echter Vincent Vermeij als vervanger weten te halen. De van De Graafschap overgekomen spits kan zondag tegen Roda zijn debuut maken.

Prima voorbereiding
Ook Roda JC heeft in de voorbereiding weinig te klagen gehad. Onder de nieuwe trainer Yannis Anastasiou werden er zelden monsterscores geboekt, maar er ging ook geen enkele wedstrijd verloren. Met name in de wedstrijden tegen de profclubs was het spel bij vlagen overtuigend. Fleetwood Town (League One) en RCD Mallorca (Ségunda Division) werden met respectievelijk 0-1 en 3-1 verslagen en Championship-club Birmingham City werd keurig op een 0-0 gelijkspel gehouden. Het enige smetje op de voorbereiding van de Kerkradenaren waren de vele blessuregevallen, maar die zijn op een enkeling na allemaal op tijd verdwenen. Lees daarover meer onder ‘Wedstrijdinformatie’.

Afgelopen seizoen won Roda JC in de openingswedstrijd met 3-1 van Heracles Almelo. (Pro Shots)
Afgelopen seizoen won Roda JC in de openingswedstrijd met 3-1 van Heracles Almelo. (Pro Shots)

Historie: PLS schier onneembare vesting
Vorig seizoen was het afzien voor Heracles Almelo tegen Roda. Ook toen gingen de Almeloërs voor de eerste wedstrijd op bezoek bij toenmalig promovendus Roda JC, en men kwam van een koude kermis thuis. De zwart-witten verloren met 3-1. Tijdens de terugwedstrijd, toen Heracles zich al lang en breed had gemanifesteerd in de subtop, werd het nog een stukje erger. Voor het eigen publiek werd Heracles op de pijnbank gelegd. De wedstrijd eindigde in 0-5, met afstand Roda’s grootste overwinning van dat seizoen.

Niet alleen afgelopen jaar, maar in het algemeen heeft Heracles weinig in de melk te brokkelen in het Parkstad Limburg Stadion. 11 keer ontmoetten beide ploegen elkaar in Kerkrade en slechts 1 keer (in 2013) wist Heracles drie punten mee te nemen naar Overijssel. Eerder in 2013 werd het gelijk in Kerkrade en dat is tevens ook het enige gelijkspel ooit. De andere 9 ontmoetingen werden gewonnen door Roda JC. De Trots van het Zuiden boekte tegen Heracles haar grootste thuisoverwinning in de Eredivisie-historie (7-0). Voor een samenvatting van die pot klikt u hier.

Wedstrijdinformatie
Na een voorbereiding waarin de Kerkradenaren door blessuregevallen geteisterd werden, is wonder boven wonder nagenoeg iedereen fit geworden voor de eerste speelronde. Martin Milec, Roel Brouwers en Christian Kum zijn op tijd hersteld en dan ook allen inzetbaar. Ook Abdul Ajagun is inzetbaar; zijn werkvergunning is inmiddels geregeld. Roda mist alleen de langdurig geblesseerde Jens van Son en nieuwe spits Dani Schahin. Beiden hebben last van een knieblessure. Marcos Gullón ontbreekt vanwege een schorsing.

Bij Heracles Almelo ontbreekt alleen Ramon Zomer. Hij viel afgelopen donderdag uit tegen Arouca in de Europa League en is niet op tijd hersteld. Hij wordt vervangen door Justin Hoogma. De enige andere verwachte wijziging ten opzichte van de EL-wedstrijd is dat Vincent Vermeij zijn debuut zal maken in de spits. Dit gaat waarschijnlijk ten koste van Paul Gladon.

Verwachte opstelling Roda JC Kerkrade: Van Leer – Milec, Brouwers, Kum, Van Peppen – Noor, Auassar, Van Hyfte – Rosheuvel, Mytides, Boysen.

Verwachte opstelling Heracles Almelo: Castro – Breukers, Te Wierik, Hoogma, Gosens – Bel Hassani, Pelupessy, Bruns – Kuwas, Vermeij, Navrátil.

De wedstrijd, die om 16:45 begint, staat onder leiding van scheidsrechter Jochem Kamphuis. Zoals altijd verzorgen wij een live-verslag via ons Twitter-account!

Foto: Roda JC Live

Comments (21)

Comments are closed.