‘Angstgegner’ op jacht naar stunt tegen CL-overwinteraar

Morgenavond gaat Roda JC op bezoek bij landskampioen PSV. Om 19:45 wordt de wedstrijd tegen de ploeg die afgelopen dinsdag overwintering in de Champions League bereikte, in gang gezet. Roda JC Live blikt vooruit op dit bijzonder lastige uitduel.

PSV: de laatste jaren
Op bezoek bij de regerend landskampioen: dat is op voorhand nooit een makkelijk duel. Desondanks blijkt PSV zeker niet onfeilbaar in de competitie. Er werd weliswaar pas één keer verloren, op bezoek bij de toenmalige nummer twee Heracles Almelo, maar de Eindhovenaren begingen ook slippertjes tegen ADO, Heerenveen, Excelsior en Willem II. Toch niet de ploegen waartegen je puntverlies verwacht. Ondertussen werd dan weer wel gewonnen tegen onder andere Ajax, Feyenoord en Vitesse.

Dit patroon – veel overwinningen, maar met enige regelmaat een onnodig foutje – leidt ertoe dat PSV vlak voor de winterstop de derde positie bezet in de Eredivisie. De achterstand op lijstaanvoerder Ajax bedraagt echter slechts vier punten, dus de Eindhovenaren zijn nog volop in de race om hun landstitel te prolongeren.

Vorig jaar werd het Eindhovense publiek namelijk voor het eerst in zeven jaar weer eens verblijd met een landstitel. Na AZ, FC Twente en vier keer Ajax was het eindelijk weer eens feest in de Lichtstad. Dat gebeurde met een flinke suprematie: de Boerûh werden met een voorsprong van maar liefst 17 punten op nummer 2 Ajax kampioen, en noteerden een doelsaldo van +61.

In Europees verband wilde het de laatste jaren echter nooit zo vlotten voor PSV. In de voorbije drie jaren werd slechts eenmaal de groepsfase van de Europa League overleefd; vorig jaar eindigde de campagne in de ronde daarna tegen Zenit St. Petersburg. Dat is één van de ploegen die de Eindhovenaren dit jaar weer kunnen treffen, maar dan in een stuk succesvoller setting. Tot verbazing van menigeen wist de landskampioen namelijk de groepsfase van de Champions League te overleven, onder meer door thuis alle wedstrijden te winnen. Maandag wordt de tegenstander, die PSV na de winterstop treft, bekend.

Het Philips Stadion van binnen. (Foto: Roda JC Live)
Het Philips Stadion van binnen. (Foto: Roda JC Live)

Historie in Eindhoven
Dit jaar mag Roda JC na een jaartje absentie weer op bezoek in het maar liefst 105 jaar oude Philips Stadion. Dit stadion, door de jaren heen uiteraard gemoderniseerd, is al sinds de opening de thuisbasis voor PSV en haar voorlopers. Waar Roda vorig jaar nog op bezoek moest op het trainingscomplex De Herdgang, om daar tegen Jong PSV aan te treden, mogen de Kerkradenaren dit jaar weer acteren in het grote stadion, waar plaats is voor 36.500 bezoekers.

De laatste jaren zijn die wedstrijden echter niet zo succesvol voor de Kerkradenaren. De laatste keer dat Roda in Eredivisie-verband wist te winnen in Eindhoven dateert alweer van 25 oktober 2008. Toen velden doelpunten van Hadouir, Bodor en Oper de thuisploeg. Uit die periode stamt ook de reputatie van Roda in Eindhoven als Angstgegner, want in 2007 en 2008 wist PSV niet te winnen van Roda (G2, V3). Na die overwinning ging Roda in Eindhoven echter achtereenvolgens met 3-0, 3-1, 7-1, 5-0 en 3-1 op haar plaat. Desondanks wist de Lichtclub in Kerkrade alweer drie keer op rij niet te winnen (3-2, 2-1, 2-2).

De volledige balans ziet er als volgt uit:

PSV Eindhoven Roda JC Kerkrade
47 Gespeeld 47
33 Gewonnen 6
8 Gelijk 8
6 Verloren 33
130 – 44 (+ 86) Doelsaldo 44 – 130 (- 86)

De laatste wedstrijd in Eindhoven ging als gezegd met 3-1 verloren. Mitchel Paulissen wist de Kerkradenaren vlak voor rust wel nog op gelijke hoogte te brengen. Doelpunten van Locadia (1-0), Ruíz (2-1) en Bruma (3-1) bezorgden Roda de zoveelste nederlaag op weg naar degradatie.

Afgelopen jaar troffen de ploegen elkaar wel nog in Kerkrade, om een plek in de kwartfinale van de KNVB-beker. Die wedstrijd werd door toenmalig eerstedivisionist Roda JC, tot verbazing van heel Nederland, met 3-2 gewonnen. Roda zat in een vormdip en PSV had al sinds september niet meer gewonnen, maar doelpunten van Van Hyfte, Gyasi en Faik zorgden voor een verdiende overwinning.

Roda - vorig seizoen nog in actie tegen Jong PSV. (Pro Shots)
Roda – vorig seizoen nog in actie tegen Jong PSV. (Pro Shots)

Vorm der beide ploegen
Eenzelfde symptoom zien we op dit moment bij beide ploegen. Roda begint langzaam uit het dal te klimmen, maar had in de afgelopen maanden toch wel te maken met een stevige terugval. De laatste competitiezege dateert nog steeds van 30 augustus, toen AZ op de pijnbank werd gelegd. Daarna wisten de Kerkradenaren onder andere niet te winnen van ploegen als Cambuur, Excelsior en ADO Den Haag. Het recente gelijke spel tegen subtopper FC Groningen was dan ook een welkome opsteker voor de Limburgers, die hopen de draad weer enigszins op te pakken.

Bij de Eindhovenaren steekt het iets anders in elkaar. Die verloren in de competitie al niet meer sinds 19 september, uit bij Heracles. In de laatste twee maanden werden alleen punten verspeeld tegen Excelsior en Willem II. Tevens werd er nog verloren bij CSKA en Wolfsburg, in Europees verband. Makkelijk gaat het echter lang niet altijd voor de ploeg van Phillip Cocu: tegen Vitesse werd de winst pas in de laatste minuut behaald (0-1) en op bezoek bij De Graafschap konden de Superboeren van 0-3 tot 3-3 terugkomen, alvorens PSV nog drie maal scoorde om met 3-6 naar huis te gaan.

Wedstrijdinformatie
Kansen liggen er dus voor Roda, maar het feit blijft dat elk punt dat in Eindhoven behaald wordt een bonuspunt is voor de Kerkradenaren. De thuisploeg zal waarschijnlijk aantreden met de bekende namen van de afgelopen weken. Luciano Narsingh is nog steeds geblesseerd, wat inhoudt dat Pereiro waarschijnlijk wederom zal starten.

Bij Roda ontbreekt in ieder geval nog Farshad Noor. Tomi Juric heeft de afgelopen week weer volop meegetraind met de selectie van trainer Darije Kalezic, en de kans is dan ook groot dat hij weer in de basis start. Dit betekent naar alle waarschijnlijkheid dat Boakye weer op de bank plaats mag nemen.

Verwachte opstelling PSV: Zoet – Arias, Brenet, Bruma, Moreno – Guardado, Hendrix, Pröpper – Pereiro, De Jong, Locadia.

Verwachte opstelling Roda JC: Van Leer – Dijkhuizen, Sankoh, Swinkels, Van Peppen – Faik, Paulissen, Rutjes, Van Hyfte, Gyasi – Juric.

De wedstrijd in het Philips Stadion wordt geleid door Eric Braamhaar, die om 19:45 voor de eerste keer zal fluiten. Een live-verslag wordt, zoals altijd, verzorgd via Twitter: @RodaJCLive.

Header: Roda JC Live

 

Comments (2)

Comments are closed.