Biemans: “Moeten vol knallen tegen NAC”

Na een turbulent eerste seizoen in de Jupiler League heeft Roda JC Kerkrade zich ondanks alle tegenslagen ‘gewoon’ weten te plaatsen voor de finale van de play-offs om promotie naar de Eredivisie. Bart Biemans is binnen de huidige selectie een van de spelers met ervaring als het gaat om dit soort wedstrijden. De Belgische mandekker weet dat fouten nu cruciale gevolgen kunnen hebben: “Details bepalen het eindresultaat.”

“Lieten Emmen door slordigheden opnieuw in de wedstrijd komen”
In gesprek met journalist Sven Claes van de Belgische krant Het Laatste Nieuws blikt Biemans terug op de zware confrontatie met FC Emmen, waar maandagmiddag een 2-2 gelijkspel in het Parkstad Limburg Stadion nét genoeg was om door te stoten naar de play-off-finale. “Het was een wedstrijd die we absoluut moesten winnen. We kwamen tweemaal op voorsprong  en dat mochten we in principe nooit meer weggeven. We hadden ervoor moeten zorgen dat we een extra doelpunt hadden gemaakt, dan was de wedstrijd helemaal gespeeld”, aldus de centrale verdediger. Doordat Roda die extra treffer niet maakte, ontstond er een zenuwslopend duel in Kerkrade. “In de eerste twintig minuten hadden we alles onder controle, maar door slordigheden lieten we Emmen opnieuw in de wedstrijd komen. Na de 2-2 was het natuurlijk wel even de billen dichtknijpen.”

Biemans, wiens contract na afloop van het vorige seizoen in eerste instantie niet verlengd werd, kreeg door het late vertrek van Timo Letschert alsnog een verbintenis aangeboden toen de competitie al gestart was. Sindsdien speelde hij (op VVV-thuis na) alle wedstrijden; totdat hij door een openstaande schorsing uit 2013 het heenduel in de Emmense JenS Vesting miste en door de terugkeer van de langdurig geblesseerde Guy Ramos maandag in het Parkstad Limburg Stadion op de bank moest plaatsnemen. In de slotfase brachten de trainers Plum/Vrede Biemans alsnog in de ploeg: “Emmen is een fysiek sterke ploeg met de nodige gestalte voorin”, weet Biemans. “Het laatste kwartier pompten ze elke bal naar voren, dus werd door de technische staf de keuze gemaakt om een derde centrale verdediger tussen de lijnen te brengen. Gelukkig is het voor ons goed uitgedraaid.” Het liep inderdaad goed af, want mét Biemans als extra slot op de deur werd met kunst- en vliegwerk een derde, fatale tegentreffer voorkomen.

“We hebben alles in eigen handen”
Door het gelijkspel krijgen de geel-zwarten donderdag (19:45 uur in Kerkrade) en zondag (14:30 uur in Breda) de kans om promotie naar de Eredivisie af te dwingen in een rechtstreeks duel met NAC Breda. Biemans is zich ervan bewust dat het een loodzware opgave gaat worden, maar dat zijn team zeker kans maakt. “We zijn minstens 180 minuten verwijderd van Eredivisievoetbal. We hebben alles in eigen handen. Het zijn spannende wedstrijden waarin het verschil klein is. Details bepalen het eindresultaat.” De 27-jarige Belg, die sinds 2011 zijn brood verdiend bij de Koempelclub, weet als geen ander dat hard werken een eerste vereiste is, maar dat er bovendien op slimme wijze gespeeld dient te worden. Biemans: “We moeten vol knallen en dan denk ik dat er heel veel mogelijk is. Al moeten we nog wel leren om onze momenten in een wedstrijd beter te kiezen.”

In de 83 Eredivisiewedstrijden die Biemans sinds zijn komst naar Kerkrade speelde, liet hij 3 doelpunten noteren; na 33 Jupiler League-duels staat de teller voor de verdediger in die competitie op maar liefst 7 treffers. Daarmee is hij, samen met de aanvallers Marc Höcher en Johan Plat, gedeeld clubtopscorer. De man met rugnummer 3 kan erom lachen: “Het zegt waarschijnlijk meer over de aanvallers dan over mezelf. Zeven is een mooi aantal. Het was een beladen seizoen, en ik ben pas eind augustus bij deze spelersgroep gekomen.” Hij beseft terdege dat het team zelf debet is aan de ontstane situatie, en dat het nu aan henzelf is om Roda ondanks alles terug te brengen naar het hoogste niveau: “Het was jammer dat we zo vroeg op het seizoen al hebben moeten afhaken voor de titelstrijd. We hebben het laten aanslepen tot deze play-offs en laten nu zien dat we er staan. Het is nu opdracht om de komende twee wedstrijden positief af te sluiten. De exacte details ken ik niet, maar het is van levensbelang voor Roda om snel te promoveren. We zijn er alleszins dichtbij.”

Header: Pro Shots

Comments (3)

Comments are closed.