Brood: “Entourage waar menig Eredivisieploeg jaloers op zal zijn”

Over 3 dagen is het precies één jaar geleden dat Ruud Brood werd ontslagen als coach van Roda JC Kerkrade. Roda zou uiteindelijk degraderen en met ingang van het nieuwe seizoen ging Brood aan de slag bij mede-degradant N.E.C. Nijmegen. Vanavond keert Brood terug in het Parkstad Limburg Stadion, wanneer hij het als koploper opneemt tegen de manschappen van René Trost. Op de clubwebsite van de Nijmegenaren blikt de oefenmeester vooruit op de speciale ontmoeting.

N.E.C. verkeert in een uitstekende vorm en Brood is er zich bewust van dat een overwinning van zijn team vanavond een flinke dreun zou betekenen voor de Kerkraadse opponent. “We gaan er gewoon heen om te winnen. Dat doen we het hele seizoen al en ik ben nog nooit voor een gelijkspel gegaan. We kunnen een belangrijke slag slaan door Roda op zes punten te zetten. Dan worden zij de ploeg die echt moet gaan jagen. Daarna zijn wij hopelijk stabiel genoeg om die voorsprong te behouden.” De coach wil daarmee echter niet zeggen dat een uitzege vanavond een voorschot op het kampioenschap zou betekenen. “We kunnen natuurlijk een mooie voorsprong pakken, maar uiteindelijk gaat het om de verhoudingen aan het einde van het seizoen. Een grote voorsprong hoeft niet alles te betekenen in de Jupiler League, omdat allebei de ploegen nog in andere fases terecht kunnen komen. We hebben ook geen geheimen voor elkaar.”

Dat de twee kemphanen elkaar nauwlettend in de gaten houden, blijkt ook wel uit het feit dat er bij vrijwel iedere wedstrijd van de concurrent een afgevaardigde van de ander op de tribune zit. Daarnaast heeft Brood als voormalig hoofdtrainer van de Limburgers een aardige kijk op de situatie bij de Koempels. “Er was daar in het begin van het seizoen wat meer commotie dan hier (bij N.E.C., red.), omdat er veel mensen met een MVV-verleden zijn aangetrokken. Daar maak ik nog wel eens een dolletje over als ik iemand van de club spreek. Maar er zijn inderdaad veel parallellen te zien met de ontwikkeling van N.E.C. Het is oprecht mooi dat allebei de clubs het dit seizoen hebben weten om te draaien en dat iedereen die erbij betrokken is, weer positief vooruit kan kijken”, aldus de coach, die in het verleden al tweemaal naar de Eredivisie promoveerde met RKC Waalwijk.

In tegenstelling tot Roda JC kampt N.E.C. met een aantal personele problemen in haar selectie, vooral in defensief opzicht. Paco van Moorsel, Kristjan Emilsson, Marcel Appiah en Thijs van Hofwegen zijn al langere tijd uitgeschakeld en de kans bestaat dat Brood ook nog niet kan beschikken over Kenny Elders en Tobias Haitz. Met name laatstgenoemde was vóór zijn blessure een basisklant in de formatie van de Nijmegenaren. Daar tegenover staat de niet onbelangrijke terugkeer van Alireza Jahanbakhsh. De Iraanse vleugelaanvaller deed aan het eind van het vorige seizoen Roda definitief de das om en is in het huidige seizoen ook al van grote waarde gebleken voor de rood-groenen. Doordat de KNVB zijn schorsing terugbracht van 2 duels naar 1 duel (plus 1 voorwaardelijk), is hij vanavond ‘gewoon’ van de partij. Verder trainden de Nijmegenaren deze week al op kunstgras om zich optimaal voor te bereiden op het speelveld in het Parkstad Limburg Stadion.

De thuishaven van de geel-zwarten zal bijzonder goed gevuld zijn, met een bomvol uitvak en zo’n 15.000 toeschouwers op de tribunes. Aan de ambiance zal het zeker niet liggen, meent ook Brood. “Het is natuurlijk fantastisch om in die entourage te mogen spelen. Daar zal menig Eredivisieploeg nog jaloers op zijn. Thuis zijn we deze entourage gewend, maar het is ook wel eens lekker om dat in een uitwedstrijd te hebben. Dit zijn mooie wedstrijden wat dat betreft. Het zal een echt voetbalsfeertje worden.”

Roda JC Kerkrade – N.E.C. Nijmegen begint om 20:00 uur. Bent u (nog) niet in het bezit van een kaartje? Koop er dan vandaag nog een bij het stadion! Voor hen die daarnaast niet over FOX Sports beschikken, is er natuurlijk ons gebruikelijke live-verslag op Twitter; www.twitter.com/rodajclive.

Foto: Roda JC Live archief

Comments are closed.