Collard: “We zijn van de roze wolk afgehaald”

Toen Roda JC Kerkrade op 3 mei 2014 voor het eerst in haar historie degradeerde naar de Eerste Divisie, was in de ogen van velen het doodvonnis van de club getekend. Een half jaar later blijkt echter niets minder waar: de club leeft op in de zo gevreesde Jupiler League en de grote schoonmaak in de zomermaanden pakt vooralsnog goed uit. Wim Collard in het NRC Handelsblad: “We zijn van onze roze wolk afgehaald.”

Dit jaar heeft heel Kerkrade maar één missie: zorgen dat Roda JC zo snel mogelijk terugkeert in de Eredivisie. Directeur Collard geeft aan dat de terugkeer inderdaad binnen één, hooguit twee jaar bewerkstelligd moet zijn. “Als zo’n spoedige terugkeer lukt, was degradatie het beste wat Roda JC kon overkomen. Het werkt louterend. Financieel zijn we weer verstandig, de club is teruggekeerd naar haar kernwaarden en we zitten niet meer op onze roze wolk.” Hij realiseert zich terdege dat als het verblijf in de Jupiler League van langere tijd wordt, terugkeren steeds lastiger wordt. Een blik op de concurrenten uit Maastricht (16e) en Fortuna Sittard (20e) zegt genoeg.

En dan te bedenken dat Roda met de laatste vijf jaar geleden nog zou samengaan tot Sporting Limburg. Collard denkt dat die club er nooit meer van komen. “Het ligt in deze regio veel te gevoelig. Je zou één Eredivisieclub in Zuid-Limburg hebben en daarbij nog een satellietclub in de eerste divisie; vergelijk het maar met Feyenoord en Excelsior. Emotioneel gezien is er in deze provincie echter geen beginnen aan.”

Een club waarmee Roda JC zich graag vergelijkt, en waar de Kerkradenaren het bovendien uitstekend mee kunnen vinden, is sc Heerenveen. Samen met PEC Zwolle vormen die twee clubs de grootste voorbeelden van wat als provincieclubje mogelijk is. “Op de langere termijn willen we gewoon weer bij de top 10 in de Eredivisie gaan horen en eens in de vijf jaar Europa in.”

Aan de supporters zal het in ieder geval niet liggen. Roda trekt met afstand de meeste toeschouwersin de Jupiler League. Bij de laatste thuiswedstrijd in de competitie tegen Sparta waren er weer 11.549 mensen aanwezig. “Succes maakt vrienden”, constateert Collard daarover. “Financieel zijn de hoge toeschouwers aantallen een meevaller. We zijn uitgegaan van 7.500 toeschouwers per duel in de beker. Dat lijkt nu misschien voorzichtig, maar je kan ook zo maar net zo starten als RKC Waalwijk. Dan weet je niet hoe het loopt.” Ook de bekersuccessen zijn financieel een flinke meevaller voor de club. “Voor de beker hadden we helemaal geen inkomsten begroot, dus dit is mooi meegenomen.” In december komt PSV op bezoek in het Parkstad Limburg Stadion voor de beker.

In schraal contrast met de hoge toeschouwersaantallen, staat het nog steeds ontbreken van een hoofdsponsor. Er wordt gezocht naar creatieve oplossingen, waarvan de actie Koempels helpen koempels de laatste tijd een goed voorbeeld van is. Desondanks is het toch de bedoeling om elke wedstrijd één bedrijfsnaam op de borst te hebben staan.

Tevredenheid over de cohesie in de selectie is er alom. “Kwalitatief zijn we er misschien op achteruitgegaan ten opzichte van vorig seizoen, maar qua groepsgevoel en inzet is deze groep zo veel beter”, aldus Collard. Ook hoofdtrainer René Trost, die de weggestuurde Jon Dahl Tomasson verving in de zomer, is tevreden. “De aanvallers spelen met vrijheid, al moeten we nog wel wat beter afwerken op doel. Verder staat de ploeg prima. Verdedigend klopt het en omschakelen kunnen we goed.”

Inzet tonen en hard werken voor elkaar, dat is het devies voor de selectie dit seizoen. Dit alles hangt weer samen met het koempelkarakter van de club. Limburgse Passie op de shirts moet uitgedragen worden door de spelers. De Westtribune is niet voor niets omgedoopt tot Koempeltribune. Om daar nog een schepje bovenop te doel, is er volgens Collard het plan om de wand tussen twee skyboxen door te breken en daar de Koempelbox van te maken. “Aan de muren komen herinneringen aan de tijd van de mijnen. De mannen die zelf nog ondergronds hebben gewerkt kunnen er naar onze wedstrijden kijken. Het begrip koempel wordt wel een eigentijdse invulling gegeven: het staat voor kameraadschap.”

Het is te hopen dat al die koempels in het Parkstad Limburg Stadion hun club in augustus 2015 weer aan de slag kunnen zien op het hoogste Nederlandse niveau.

Foto: Roda JC Live

Comments are closed.