Achtergrond | Een bijzondere ontmoeting

Ruim drie jaar geleden begon het project ‘Roda JC Live’. Een Twitteraccount, met het clublogo als profielplaatje en een andere naam, vormde de vuurdoop van wat nu een vaste naam is in het Zuid-Limburgse supporterssitesgilde. Inderdaad, een supporterssite. Fans van de club die een online project opbouwen rondom ‘hun’ club. Roda JC Live is daar in de basis niet uniek in, al proberen we natuurlijk wel links- of rechtsom voor herkenbaarheid te zorgen. Enfin, wat veel vaste lezers mogelijk onbekend is, is dat niet iedereen van Roda JC Live daadwerkelijk een supporter van de club is. Voordat ik lezers wegjaag: nee, er zijn geen fans van MVV of Fortuna bij dit project betrokken. Toch ligt de achtergrond van mijn voetballiefhebberij ergens anders dan in Kerkrade.

In de winter van 2010 kwam ik als supporter van ADO Den Haag voor het eerst in het Parkstad Limburg Stadion. Via-via kwam ik bij Limburgse voetballiefhebbers terecht, wie later voetbalvrienden werden en inmiddels haast collega’s op vrijwilligersbasis. Die koude winteravond stond de bekerwedstrijd van Roda tegen (wie anders dan) PSV op het programma. Hoewel ik op meerdere gebieden uit een heel andere cultuur kom dan de Limburgse en hoewel de wedstrijd, onder meer door dichte mist, weinig verheffend was, was ik stiekem meteen verkocht. Een supporter ben je uiteraard maar voor één club. Maar toch, dat Roda JC, in het verre Limburgse Kerkrade, dat bleek eigenlijk toch wel erg leuk.

Uiteraard twijfelde ik daarom geen twee keer toen enkele jaren het idee opkwam om het inmiddels gematigd succesvolle Twitteraccount uit te breiden naar een website. Via een gratis account op WordPress zetten we onze eerste stappen in de online redactiewereld. De timing bleek even briljant als desastreus: binnen een week nadat we online gingen, werd Ruud Brood ontslagen als trainer en werd Jon-Dahl Tomasson nieuwe gepresenteerd. Over de verdere gang van zaken van dat seizoen zal ik weinig woorden natmaken, maar door deze reeks gebeurtenissen stonden we als redactie in no-time op de kaart. Binnen een week een trainerswissel ‘coveren’, dat kunnen er niet veel zeggen.

Al gauw nadat de website werd opgezet stond er een belangrijk sleutelduel op het programma: nummer zeventien Roda JC Kerkrade en nummer achttien ADO Den Haag troffen elkaar in, alweer, een koude winteravond. Het ging beide clubs totaal niet voor de wind en de eventuele winnaar van het duel kon qua directe degradatie minstens een week weer naar adem happen. Op de hoofdtribune zagen we hoe ADO met hangen en wurgen een 0-1 overwinning uit het vuur sleepte. Het verdere vervolg is bekend: de Haagse club verloor nog maar één keer en klom op naar de negende plek; Roda JC kwam niet meer van de laatste plek af en moest na het seizoen afdalen naar de Eerste Divisie. Ik denk nog vaak terug aan deze bizarre avond. Wat als Roda JC had gewonnen? Had ADO Den Haag, nota bene de club die mij de voetballerij in heeft gesleept, dan nu nog gevoetbald in Helmond en Almere?

Een van de hoogtepunten van 'mijn' seizoen: Roda JC op bezoek in Den Haag. (Roda JC Live)
Een van de hoogtepunten van ‘mijn’ seizoen: Roda JC op bezoek in Den Haag. (Roda JC Live)

Dankzij de website ben ik in plaats van incidenteel in het seizoen, nu wekelijks bezig met Roda JC Kerkrade en die dingen die spelen binnen en rondom deze club. Een mooie club, waar een hoop mis gaat, maar waar een hoop passie in zit. Passie die beter verdient dan de kelder van de Eredivisie. Maar toch, ook ondanks de bakken ellende die de club over zich heen lijkt te krijgen, kun je als redactielid nog een hoop meemaken. In het jaar Eerste Divisie hebben is Roda door een diep dal gegaan en wisten we als redactie af en toe niet meer waar we het nog over moesten hebben, maar al die clubs waar je zelden of nooit tegen uitkomt zorgden wel voor bijzondere avonturen. De twee uitwedstrijden bij Fortuna en MVV waren, hoewel de uitslagen niet allebei bevielen, ware avonturen die ik niet gauw meer vergeet. Deze passie voor de clubs, die soms alle grenzen overschrijdt, zie je nergens anders dan in het zuiden van Limburg. Doordat Roda uiteindelijk via de nacompetitie promoveerde kunnen we met een stuk meer genoegdoening naar het jaar in ‘de Jup’ terugkijken. Op avontuur in Velsen, Den Bosch en Emmen, ik heb mij bij vlagen ontzettend vermaakt. Het valt niet te ontkennen dat dit jaar mijn interesse in zowel de club zelf als het schrijven over de club exponentieel heeft laten toenemen.

De promotie was echter van levensbelang voor de club en godzijdank is Roda JC weer terug op de Eredivisiekaart. Ook voor mij een heugelijk moment, hoewel ik het niet in het stadion in Breda heb kunnen meemaken. Voetbalverslaggeving in de Eredivisie is natuurlijk interessanter om je mee bezig te houden dan in de Eerste Divisie, al is het avontuurlijke in het vaderlandse koningsbal een stuk minder aanwezig. Mijn vader was er razendsnel bij om nog een heugelijk feit te benadrukken: Roda JC en ADO Den Haag zouden elkaar weer tegen gaan komen in de volgende competitiejaargang. Dat zette meteen de toon: laat het nieuwe seizoen maar komen!

Op bezoek in Sittard, een doldwaas en prachtig avontuur. (Roda JC Live)
De derby in Sittard, een doldwaas en prachtig avontuur. (Roda JC Live)

Hoewel het in de afgelopen jaren allemaal maar net goed ging voor wat betreft lijfsbehoud, blijven de onderlinge wedstrijden tussen Roda en ADO belangrijk én mateloos interessant. De ploegen weten elkaar op de ranglijst vaak te benaderen. Het zijn van die typische ‘zespuntenduels’ die een sleutelrol kunnen spelen in de strijd om directe handhaving in de Eredivisie. Ook komende zaterdagavond. Hoewel Den Haag op de tiende plek niet mag klagen, verloor het inmiddels vijf wedstrijden op rij en valt er een hoop aan te merken op het spel van de groengele formatie. De situatie van Roda JC is ons allen bekend: de eerste zege is binnen, maar het kan niet anders dan een vreselijk moeizaam jaar worden. De ‘Redactiederby’ wordt weer een knaller van een wedstrijd. Helaas kan ik er dit jaar voor het eerst in vele edities niet bij zijn, maar vanuit het buitenland probeer ik zo goed mogelijk op de hoogte te blijven van het spelverloop.

Voor wie ik ben? Mijn hart is groen met geel, voor ADO Den Haag ben ik mijn leven lang. Maar mijn sympathie voor Roda JC Kerkrade is zodanig gegroeid dat ik met een gelijkspel prima kan leven. Supporter zijn van twee clubs, dat gaat mij te ver, maar Roda JC heeft wel een belangrijke plaats in mijn dagelijks leven veroverd. Laten we hopen dat het Haagse groengeel en het Limburgse geelzwart elkaar nog vaak gaan tegenkomen.

Fijne wedstrijd!

Jeroen.

Comments (15)

Comments are closed.