Voorbeschouwing | Doorpakken tegen kwakkelend ADO Den Haag

Een kleine week na de eindelijk binnengehaalde eerste overwinning seizoen, treft Roda JC Kerkrade thuis op ADO Den Haag. Het is de ideale mogelijkheid voor de Limburgse formatie om door te pakken en ineens de gevarenzone, te weten de onderste drie plekken, te verlaten. Den Haag vinden we terug als koploper van het rechterrijtje, maar beleeft een ronduit eigenaardig seizoen met nu al behoorlijke druk en angst naar beneden. Roda JC Live blikt vooruit op het treffen, dat in het verleden meer dan eens een sleutelrol heeft gespeeld in de strijd onderin de competitie.

Recente geschiedenis
Wedstrijden tegen ADO Den Haag zijn cruciaal, lang niet altijd goed maar vooral heel erg spannend. Bijvoorbeeld afgelopen seizoen in Den Haag, toen de Kerkradenaren tot twee keer toe een achterstand goedmaakten en lieten zien waarom het jarenlang dé angstgegner van de residentieclub was. Of in 2014, toen de ploegen als nummers zeventien en achttien elkaar troffen midden in de winter van 2014. ADO Den Haag won dat duel, gaf de rode lantaarn door aan Roda JC en we weten allemaal hoe het verhaal vervolgens verder ging. In 2011 was de situatie heel anders, toen de ploegen elkaar maar liefst vier keer troffen, waaronder twee keer in de play-offs om Europees voetbal. Dankzij twee overwinningen ging de Haagse ploeg toen door, maar op het eerste kwart van het tweeluik na deed Roda JC absoluut niet onder voor diens tegenstander. Enfin, het mag duidelijk zijn: met deze twee hard werkende ploegen weet je het nooit. Hoewel de wedstrijden van zichzelf niet extra beladen zijn, laat de recente geschiedenis zien dat er nogal wat op het spel staat met dit affiche.

Scheidsrechter Braamhaar toont Tomi Juric een jaar geleden de rode kaart. De ontmoeting eindigde destijds in 1-1. (Pro Shots)
Arbiter Braamhaar toont Tomi Juric een jaar geleden de rode kaart. De ontmoeting eindigde destijds in 1-1. (Pro Shots)

ADO Den Haag: hoge piek, diep dal
Naast de schoenen lopen doet men in Den Haag niet, en dat bleek maar goed ook na vier wedstrijden voetballen in de huidige competitiejaargang. Maar liefst tien punten pakten de Hagenezen in de eerste vier wedstrijden, met daarbij een knappe zege op bezoek bij Vitesse. Daarna kwam de klad er echter gauw in: met nederlagen tegen Feyenoord, FC Twente en sc Heerenveen werd de ploeg gauw weer op zijn plek gezet. Dat van de hekkensluiter PEC Zwolle en aartsrivaal Ajax eveneens is verloren, kwam hard aan in de residentiestad. Inmiddels is de ploeg afgezakt naar een nog steeds heel degelijke tiende plek in de ranking, maar gezien het competitieverloop zijn weinig supporters achter de duinen nog tevreden. De komende wedstrijden moeten voor de mannen van Zejlko Petrovic zorgen voor een ommekeer, anders breekt de (zoveelste) Haagse crisis uit en kan het zomaar weer een heel lastig seizoen gaan worden voor ADO. Dat zou toch jammer zijn, want de Haagse club weet elk seizoen toch meermaals op eigenaardige manieren de landelijke headlines te bereiken – Chinese interventies daarbij inbegrepen.

Roda JC: hoop doet leven
De formatie van Yannis Anastasiou was wekenlang het zorgenkindje van de vaderlandse voetbalcompetitie, waar de ene nederlaag na de andere volgde. De negatieve recordreeksen kenden afgelopen week desalniettemin hun einde. Roda scoorde, kwam daarmee op voorsprong, gaf die voorsprong niet meer weg en voegde drie punten aan haar totaaal toe; stuk voor stuk zaken die de Roda-supporter al weken – zo niet maanden – niet meer voorbij had zien komen. Daarmee schijnt de spreekwoordelijke zon boven het Parkstad Limburg Stadion, hoewel de meteorologische regenbuien daar in de afgelopen dagen anders over dachten. Hoe dan ook; de geel-zwarten wisten zondag in Rotterdam een achterstand van 3 punten op de concurrentie af te wenden en vinden zich nu (op doelsaldo) terug op plek 17, waar het gat met nummer 11 FC Utrecht slechts een luttele drie punten bedraagt. Daarmee is het lek nog niet boven, maar ziet de situatie er wel weer een stukkie beter uit. Het aantal gescoorde doelpunten zal voormalig spits Anastasiou desalniettemin pijn aan de ogen doen: slechts vier stuks. Dat zijn er minimaal 3 minder dan welke andere Eredivisionist dan ook.

De speler: Gervane Kastaneer
Een opvallende naam in het verder weinig van individuele klasse bulkende groen-gele team is Gervane Kastaneer. De twintigjarige Rotterdammer werd opgeleid door FC Dordrecht, overgenomen door ADO Den Haag en vrij snel daarna verhuurd aan FC Eindhoven. In de lichtstad wist Kastaneer degelijke prestaties neer te zetten, waarna deze weer werd teruggehaald naar ADO. Door de tactische wijzigingen die Petrovic doorvoerde ten opzichte van zijn voorganger Henk Fräser, kwam er op de vleugel een positie vrij voor de naar het middenveld gedirigeerde Edouard Duplan. Met een gebrek aan andere voetballers (het aantrekken van Sheraldo Becker liep de nodige vertraging op) verdiende Kastaneer plots een basisplaats, welke hij met verve invulde: met onder meer twee doelpunten tegen Vitesse droeg de jongeling stevig bij aan de zegereeks waarmee ADO Den Haag het seizoen begon. Inmiddels vinden we Kastaneer echter vooral op de bank terug, terwijl Becker niet de schwung lijkt te hebben die Kastaneer wel had. Petrovic is het zijn geloofwaardigheid echter verplicht om Becker veel krediet te geven, daar hij in de media de nodige aandacht opeiste met het in de spotlight zetten van zijn aanwinst. Of Kastaneer weer een kans in de basis krijgt, lijkt echter vooral een kwestie van tijd, hoewel de buitenspeler maandag een blessure opliep bij het beloftenelftal van zijn club. De dure Becker breekt geen potten, terwijl Kastaneer zelf week na week bijna binnen de lijnen wordt geschreeuwd door de fanatieke Haagse supporterkernen. Een verhaal dat bij Kastaneer’s terugkeer ongetwijfeld nog een staartje gaat krijgen.

Roda had in het voorjaar het laatste woord op bezoek bij ADO: Peterson schoot in de slotfase de 2-2 binnen. (Roda JC Live)
Roda had in het voorjaar het laatste woord op bezoek bij ADO: Peterson schoot in de slotfase de 2-2 binnen. (Roda JC Live)

Wedstrijdinformatie
De thuisclub beschikt zeker niet over een fitte selectie; verdediger Frederic Ananou kampt met een liesblessure, die hem nog wel een tijdje uit de roulatie zal houden. Rechtsback Martin Milec lijkt daarentegen dichtbij een rentree in het elftal. De langdurig geblesseerden Van Son en Church zijn er vanzelfsprekend nog niet bij en ook Dani Schahin, die inmiddels enkele weken op het veld traint, is nog niet speelklaar. Het gevolg is dat Anastasiou waarschijnlijk zal vasthouden aan de elf namen die in Kralingen de drie punten in de wacht sleepten, zeker gezien de aanknopingspunten die het aanvalstrio Boysen-Paulissen-De Silva opleverde.

Vermoedelijke opstelling Roda JC:
Van Leer – Kum, Gullón, Werker, Van Peppen – Noor, Van Hyfte, Ajagun – De Silva, Paulissen, Boysen.

ADO Den Haag-coach Zeljko Petrovic zit met zijn handen in het haar na een aantal stroperige vertoningen van zijn team in de afgelopen weken. De oefenmeester lijkt de conclusie hebben getrokken dat zijn Franse routinier Edouard Duplan op de nummer 10-positie niet tot zijn recht komt, waardoor het aannemelijk lijkt dat hij verschuift naar een plekje op de flank; zeker gezien het ontbreken van buitenspeler Kastaneer. Op het middenveld keert Tom Trybull terug van een schorsing. Het is nog onduidelijk wie de derde positie op het middenveld – naast Trybull en Jansen – zal gaan bemannen; Petrovic moet daar kiezen tussen Bakker en El Mahdioui. Verdere wijzigingen worden bij de Hagenaars niet verwacht.

Vermoedelijke opstelling ADO Den Haag:
Setkus – Ebuehi, Beugelsdijk, Meissner, Kanon – Bakker, Trybull, Jansen – Becker, Havenaar, Duplan.

De redactie voorspelt
Voorspellingen: 1-1 (Jeroen), 0-0 (Sem), 1-2 (Luc), 1-2 (Robbert).
De onzekerheid die dit affiche sinds een aantal jaar met zich meebrengt zien we ook terug in de wedstrijdvoorspellingen. Natuurlijk, ADO Den Haag zit de recentste seizoenen op een iets hoger niveau dan Roda JC Kerkrade, maar in de Eredivisie zijn de onderlinge verschillen dermate marginaal dat dat niveauverschil eigenlijk alleen echt op papier bestaat. Gevoetbald wordt echter nog altijd op (al dan niet gevaarlijk kunst)gras, waar de situatie zomaar heel anders kan zijn. Op het moment dat de voorspellingen werden gedaan stond Roda JC nog droog op het gebied van overwinningen. Desalniettemin spreekt de reeks van twee gelijke spelen en twee nederlagen niet van heel veel vertrouwen in wat Yannis Anastasiou en zijn legertje voetballers op de mat gaan leggen. Wat we wel weten, is dat het weer een spannend duel gaat worden dat mogelijk een cruciale rol speelt in de strijd om lijfsbehoud – of misschien zelfs meer dan dat.

Header: Roda JC Live
Tekst: Jeroen de Regt & Sem Caelen

Comments (13)

Comments are closed.