De Redactie Voorspelt | Vooruitblik op het seizoen

Net zoals Roda JC Live dat in het vorige seizoen deed, zal de redactie ook deze jaargang vooraf haar licht over de wedstrijden laten schijnen in de rubriek De Redactie Voorspelt. In de editie van vandaag kijken we aan de hand van een vijftal vragen vooruit op Roda’s terugkeer in de Eredivisie. Kun jij je vinden in de visie van de redacteuren?

1. Op welke positie verwacht jij dat Roda JC dit seizoen zal eindigen? Met welke ploegen zal men voor deze positie moeten concurreren?

Luc:Het doel is directe handhaving, dus ik verwacht dat Roda ergens rond plek 15 gaat eindigen. De strijd om de plekken boven de streep zal gaan tussen Excelsior, De Graafschap, Roda, Heracles Almelo en NEC.”

Jeroen:Waar je eindigt in de Eredivisie is door het steeds dichter naar elkaar komen van de clubs nauwelijks te voorspellen. Ik denk dat de strijd tegen de onderste plek zal gaan tussen Excelsior en De Graafschap. Roda JC zal samen met onder meer Heracles Almelo, SC Cambuur en N.E.C. een grote groep vormen die de rest van het linkerrijtje vormt.”

Robbert:Roda zal rond plek 14 gaan eindigen op de ranglijst. Concurrenten tegen degradatie zullen Excelsior, Willem ll en Cambuur zijn. Alle teams in het rechter rijtje zullen dicht bij elkaar gaan eindigen.”

Sem:Ik verwacht dat onze trots in een flinke strijd verwikkeld raakt om boven de beruchte streep te eindigen. Op basis van kwaliteit en statuur zou Roda naar mijn mening meer in huis moeten hebben dan Excelsior en De Graafschap, en die twee ploegen verwacht ik dan ook onderaan de ranglijst. Roda zal tussen plek 14 en 16 eindigen, afhankelijk van hoe het zich kan meten met clubs als N.E.C., SC Cambuur, Heracles Almelo en ADO Den Haag.”

2. Wat zijn volgens jou de sterke kanten van het huidige team?

Luc: “Het sterke punt van dit team is het middenveld. Daar beschikken we immers over veel voetballend vermogen.

Jeroen: Hoe meer jongens er blijven hoe beter, dus dat er nog een hoop namen rondlopen van het afgelopen seizoen is mooi meegenomen. Aan een enorme wisseling van de wacht moet je als versgebakken promovendus immers niet beginnen. Elftaltechnisch zit de kracht van het elftal vooral achterin, wat denk ik de belangrijkste kant van de opstelling is voor een club die niet om de topplekken meestrijdt.

Robbert: “We beschikken over een verdediging die er niet vies van iets om in te grijpen mocht het nodig zijn. Dat is in mijn ogen erg belangrijk om resultaten te kunnen boeken.”

Sem: “Allereerst is het een goede zaak dat er een verdediging staat die gewend is om te spelen onder de druk die komt kijken bij degradatievoetbal, ook al bij vorige clubs. Dat is een pré wanneer je een seizoen ingaat waarin je vaak genoeg de mindere partij zult zijn. Daarnaast beschikken we voorin over aanvallers die iets onvoorspelbaars in zich hebben. Zowel Jansen, Paulissen als Gyasi kunnen een persoonlijke tegenstander goed bespelen.”

Routiniers Arjan Swinkels en Ard van Peppen zullen dit seizoen de verdediging moeten aansturen. (Pro Shots)
Routiniers Arjan Swinkels en Ard van Peppen zullen dit seizoen de verdediging moeten aansturen. (Pro Shots)

3. Wat zijn volgens jou de zwakke punten van het huidige team?

Luc: In aanvallend opzicht beschikken we over (veel) te weinig scorend vermogen. Het is te hopen dat ons dat niet gaat opbreken.”

Jeroen: Het manco van het elftal is ongetwijfeld het scorend vermogen. Er lopen een aantal jongens rond die de bal prima kunnen leveren aan de spelers die de goals moeten maken, maar dan moet je die spelers natuurlijk wel in huis hebben. Ik denk dat de selectie voorin nog uitgebreid moet worden om zekerder te zijn van de zaak.

Robbert: “Spelers die snel gefrustreerd raken als het even tegen zit. Dat kun je eigenlijk niet gebruiken. En wanneer er een tegengoal valt, is een achterstand dan moeilijk om te buigen.”

Sem: “Het gebrek aan scorend vermogen, dat behoeft volgens mij geen toelichting. Daarnaast denk ik dat we op dit moment in de breedte kwetsbaar zijn, met name op de beide backposities. Maargoed, dat is deels een afweging tussen kwaliteit en kwantiteit.”

4. Op welke positie(s) is/zijn volgens jou absoluut nog versterkingen noodzakelijk? Welke specifieke haalbare spelers zie jij graag komen?

Luc: “Wat we nog nodig hebben, zijn twee spitsen; voor de rest is het prima. Concrete namen heb ik niet, maar ik vertrouw de clubleiding dat ze naar eer en geweten zullen handelen en waardevolle versterkingen zullen toevoegen.”

Jeroen: Zoals uit de voorgaande twee vragen blijkt zullen versterkingen vooral voorin voor impulsen moeten gaan zorgen. Achterin is de situatie over het algemeen goed en het middenveld is zeker Eredivisiewaardig, dus daar hoeft de prioriteit niet te liggen.

Robbert: “Voor de spitspositie zijn versterkingen absoluut noodzakelijk. Daarnaast zou ik graag zien dat de club Farshad Noor aan zich bindt.”

Sem:We hebben op dit moment echt behoefte aan een spits die er gegarandeerd 10 á 15 binnenschiet per jaar. Juric zou een uitstekende versterking zijn in dat opzicht; mocht hij niet haalbaar blijken, dan zou ik een hengeltje uitgooien naar een type als Guyon Fernandez. Ook wil ik een lans breken voor Farshad Noor. Die heeft zich in de voorbereiding als transfervrije speler absoluut laten zien en is op meerdere posities inzetbaar. Binnenhalen als het kan!”

Farshad Noor werkte de gehele voorbereiding af bij Roda JC, maar staat nog niet bij de club onder contract. (Pro Shots)
Farshad Noor werkte de gehele voorbereiding af bij Roda JC, maar staat nog niet bij de club onder contract. (Pro Shots)

5. Wat is in jouw ogen op dit moment het sterkste basiselftal? (zonder mogelijke versterkingen)

Basis LucLuc: Van Leer vind ik een keeper met meer potentie en uitstraling dan Verbist, gewoon een betere keeper. Deed het ook uitstekend in de play-offs. Dijkhuizen is gewoon jonger en feller dan Monteyne, terwijl ik Sankoh en Swinkels allebei beter acht dan Biemans. Van Peppen heeft geen concurrentie. Faik is voetballend beter dan Van Son denk ik en Griffiths heeft de Australische mentaliteit. Daarom zie ik die twee liever dan Van Son dus en de technisch minder begaafde Rutjes. Höcher mag moven als er een spits komt, dan gaat Jansen op die rechterkant spelen. Voorlopig is dat echter de betere optie denk ik, zeker gezien zijn formidabele trap. Paulissen/Jansen spreken voor zich (mijn mening over Cicilia is bekend). Van Hyfte wil ik nog wel eens zien in de Eredivisie op die linkerkant, heeft misschien meer in zijn mars dan menigeen denkt.”

Basis JeroenJeroen: Verbist blijft de onbetwiste nummer 1 op de goal, al moet worden gesteld dat van Leer de zaak prima zou kunnen opvangen. Achterin is Sankoh de welkome versterking die de problemen centraal achterin moet kunnen oplossen. Op het middenveld hebben Faik en Paulissen zich ontwikkeld tot uitstekende krachten en ik denk dat we met Griffiths een Eredivisie-waardige versterking uit Australië hebben binnengehaald. De voorste positie blijft zoals gezegd een probleem – Jansen moet het hebben van bevliegingen en de andere spitsen zijn simpelweg niet sterk genoeg om een modale Eredivisiedefensie te verschalken.”

Basis RobbertRobbert: Van Leer blijkt net als in de voorbereiding dat de beste keeper te zijn van Roda. Z’n lengte maakt hem een stuk betere indruk als Verbist. Nu de centrale verdediging bij Roda goed staat kan Dijkhuizen er weer in komen om goede aanvallende acties neer te zetten. Jansen wordt onze absolute goalgetter die de nodige voorzetten van Gyasi en Hocher kan binnenwerken.

Basis SemSem:Van Leer heeft een uitstekende indruk gemaakt in de play-offs en heeft bovendien meer potentie dan Verbist. De verdediging hoeven we geen moment over te twijfelen, want die staat al weken vast. Biemans is daarnaast een goede stand in mocht er iemand tijdelijk wegvallen. Op het middenveld zou ik kiezen voor (verdedigende) zekerheid én loopvermogen, waardoor Höcher helaas buiten de boot valt. Griffiths, Van Hyfte en Faik beschikken over die kwaliteiten. Faik is sowieso de spelverdeler in dit elftal en kan met de punt naar voren spelen mocht de situatie daarom vragen. Van Griffiths hebben we nog weinig gezien, maar zijn kwaliteiten lijken niet ter discussie te staan. Van Hyfte is een jongen die meer kilometers maakt dan menigeen denkt en bovendien over een uitstekende mentaliteit beschikt. Paulissen en Jansen hebben bewezen een goede tandem te vormen, en zij zullen samen met Gyasi veelvuldig van posities moeten wisselen. Laatstgenoemde speelde sterk in de oefenduels en trekt hopelijk die lijn door in de Eredivisie. Jansen zou ik gezien zijn explosiviteit en balvastheid altijd opstellen.”

Header: Pro Shots

Comments (1)

 1. 1. Roda eindigt deze competitie als 16e of 17e. ? De concurrenten zijn: de Superboer’n, Ekzelsisnor, Nek, ow ow ADOw, HierAKlus en Krampuur.
  2. Ik hoop zeer dat inzet en strijdlust de sterkste kant van dit team zijn.
  3. Het verbeterpunt voor dit team is ‘een open doel’ ?: scorend vermogen.
  4. Spitze dus: toch nog Juric? Danny Hoessen? Te Vrede? Fredje Benson? toch Malki? Kan Vlemminkx nog?
  5.
  Van Leer
  Dijkhuizen, Swinkels, Sankoh, Van Peppie
  Griffiths, Rutjes
  Faik, Van Hyfte
  Jansen, Paulissen

Comments are closed.