Opvallend: Roda opent competitie voor de 5e keer in 7 jaar

Aanstaande zaterdag opent Roda JC Kerkrade haar 42e Eredivisie-seizoen met een thuiswedstrijd tegen Heracles Almelo. Vanwege de politiestakingen en de daarop volgende afgelastingen is dit de allereerste wedstrijd van de eerste speelronde van de Eredivisie en daarmee speelt Roda dus de seizoensopener. Daar zijn de Kerkradenaren mee bekend: het wordt maar liefst de vijfde keer in zeven jaar.

Slechts één keer ging die seizoensopener in de laatste zes jaar verloren en dat bleek uiteindelijk een voorbode voor een rampzalig seizoen, al was de uitslag niet verrassend. In het laatste Eredivisie-seizoen van de Kerkradenaren mochten Ajax en Roda JC op vrijdag 2 augustus 2013 aftrappen in de Amsterdam ArenA. Daar bleek de toenmalig regerend landskampioen met 3-0 te sterk.

Een jaar later opende Roda JC in eigen huis de Jupiler League. Hierbij moet aangetekend worden dat Roda JC – RKC Waalwijk niet de enige wedstrijd was die op dat moment gespeeld werd, maar alle wedstrijden op die vrijdagavond begonnen gelijktijdig en kunnen daarom als ‘seizoensopener’ geteld worden. In het regenachtige Parkstad Limburg Stadion wonnen de Kerkradenaren met 3-2 door een laat doelpunt van Nayib Lagouireh. Hiermee werd de opmaat gegeven voor een seizoen met uiteindelijk dat gewenste resultaat: promotie.

In de vier jaren voor het duel tegen Ajax speelde Roda drie keer gelijk in de openingswedstrijd van het seizoen. Twee keer was die wedstrijd ook de algehele seizoensopener en dat was zo in 2009/2010 en in 2010/2011. Op 31 juli 2009 speelden sc Heerenveen en Roda JC Kerkrade bij hoge uitzondering doelpuntloos gelijk: in het Abe Lenstra Stadion bleef het dus bij 0-0. Een jaar later stond in het Parkstad Limburg Stadion na 90 minuten op vrijdagavond dezelfde uitslag op het scherm; toen hield de Trots van het Zuiden landskampioen FC Twente op een gelijkspel.

In 2011/12 en 2012/13 werd het seizoen niet geopend door Roda JC. In 2011 werd er in een tumultueus duel gewonnen van FC Groningen, nadat Roda zich aan de hand van Sanharib Malki terug vocht van een achterstand; met 10 man, want Ruud Vormer pakte al na 12 minuten rood. Een jaar later werd er, eveneens op zaterdag, teleurstellend met 1-1 gelijk gespeeld tegen promovendus PEC Zwolle.

Het duel tegen Heracles Almelo is zaterdagavond uiteraard live te volgen op ons Twitteraccount (klik!)! De aftrap is om 19:45.

Seizoen Seizoensopener? Tegenstander Stadion Uitslag
2014/15 Ja RKC Waalwijk Parkstad Limburg Stadion 3 – 2
2013/14 Ja Ajax Amsterdam ArenA 3 – 0
2012/13 Nee PEC Zwolle Parkstad Limburg Stadion 1 – 1
2011/12 Nee FC Groningen Parkstad Limburg Stadion 2 – 1
2010/11 Ja FC Twente Parkstad Limburg Stadion 0 – 0
2009/10 Ja sc Heerenveen Abe Lenstra Stadion 0 – 0

Foto: Roda JC Live

 

 

Comments (2)

Comments are closed.