De Tegenstander | LHC, tweedeklasser als gezicht van Eygelshoven

In de aanloop naar de start van het Eredivisie-seizoen, werkt Roda JC een aantal oefenwedstrijden af. In de mini-rubriek De Tegenstander neemt Roda JC Live een kijkje bij de volgende club waartegen de Kerkradenaren het gaan opnemen, in dit geval tweedeklasser LHC (aanstaande zaterdag 4 juli, 18:00 uur). De bruisende club uit Eygelshoven heeft, net als de grote broer uit Kerkrade, een mijnwerkersafkomst.

Verleden in de mijnen
Officieel werd LHC, dat staat voor Laura Hopel Combinatie, opgericht op 1 augustus 1919. Echter, officieus bestaat de club in de huidige vorm sinds 1999, toen een samensmelting van twee clubs leidde tot de huidige fusievereniging. Waarschijnlijk verrassen we u niet wanneer we u vertellen dat de namen van die voorlopers luisterden naar respectievelijk VV Laura en VV Hopel; voeg er het woord ‘combinatie’ aan toe, en dan heb je een Laura Hopel Combinatie. Dat heeft men in Eygelshoven, een dorp van ongeveer 6.000 inwoners, ook gedacht hebben. Bij de fusie besloot men het oprichtingsjaar van VV Laura aan te houden, waardoor er nu mooi ‘sinds 1919’ onder het logo van de club prijkt.

LHC Logo
Het logo van LHC, met daarin de clubkleuren van beide voorlopers.

Mensen met enig historisch besef, zullen bij de namen Laura en Hopel direct een belletje horen rinkelen. ‘Laura’ is gelieerd aan de gelijknamige voormalige steenkolenmijn in Eygelshoven. Tussen 1905 en 1970 werd hier in totaal 31.885.000 ton steenkool geproduceerd. De mijnwerkers die actief waren in de mijn Laura (en de hieraan gekoppelde mijn Julia), vestigden zich in een nieuw gebouwd dorp tussen Waubach en het buurtschap Groenstraat; Lauradorp. Behalve Lauradorp was er nog een zogeheten kolonie die bij dit tweetal mijnen hoorde, namelijk Hopel. Sterker nog, De Hopel was in 1906 de allereerste mijnkolonie van Nederland. Door recente renovaties aan de woningen is het mijnverleden van Hopel goed bewaard gebleven. Het dorpje is officieel een stadsdeel van Kerkrade, maar is niet rechtstreeks aangesloten met diens bebouwde kom. Doordat het echter wel rechtstreeks verbonden is met Eygelshoven, wordt Hopel veelal hiermee in één adem genoemd.

Succesvolle fusie
Tot zover het blokje geografische geschiedenis. Er wordt namelijk ook nog gevoetbald! Dat doet LHC op het Sportpark Anselderlaan (waar ook SVA Bleijerheide haar thuiswedstrijden afwerkt), gelegen aan de gelijknamige straat in Hopel/Eygelshoven. Vóór de fusie speelden zowel VV Laura als VV Hopel al op dit complex, met beide hun aparte velden en kantines. Woordvoerder Noud Krasovec: “De fusie heeft heel wat voeten in de aarde gehad. Eygelshoven telde twee clubs en met name bij de oudere garde was een fusie aanvankelijk een lastig verhaal. Uiteindelijk is het toch gelukt, nadat in de jaren ervoor bij de jeugd al enkele combinatieteams onder de noemer SV Eygelshoven hadden gespeeld. Daarnaast hoefde geen van de clubs te verhuizen, en werden de twee kantines samengevoegd tot één mooie kantine. En diezelfde oudere garde stak direct de handen uit de mouwen!” De clubkleuren van de fusieverenigingen werden zwart en geel (Laura) en rood en wit (Hopel). Bovendien werden de besturen samengevoegd en gingen zij gebroederlijk leiding geven aan hun ‘nieuwe club’.

Die fusie heeft de club bepaald geen windeieren gelegd, want het bleek een startschot voor sportieve successen. Waar zowel VV Laura als VV Hopel in hun laatste seizoenen als zelfstandig club vertoefden in de 4e klasse, wisten zij als fusieclub binnen vijf seizoenen tweemaal te promoveren. Korstondig acteerde de Eygelshovense ploeg zelfs in de 1e klasse, wat uiteindelijke toch te hoog gegrepen bleek. Daardoor speelde het eerste elftal in de afgelopen 3 seizoenen weer in de tweede klasse G, met prima noteringen in de subtop van de eindrangschikking; daarover zometeen meer. Het draait bij de club immers om méér dan alleen het vlaggenschip. In totaal telt LHC zo’n 500 leden, waarvan 200 jeugdleden. De club is met vijf seniorenelftallen en één zondag-dameselftal actief en beschikt daarnaast over twee veteranenteams. De jeugdafdeling telt in totaal 15 teams, waarvan drie meisjesteams. Het groeiend aantal voetballende meisjes is ook een ‘voedingsbron’ voor de club, weet ook Krasovec, die verder stelt “dat het allerbelangrijkste is dat kinderen moeten voetballen, iedereen moet spelen”.

Reputatie
LHC reikt verder dan alleen het voetbalgedeelte. De club vult het jaar met tal van activiteiten. Een tentenkamp, Halloween, een zaalvoetbaltoernooi, haringhappen…. you name it, and LHC does it. Bovendien is er een aanzienlijke groep vrijwilligers die de club een warm hart toedraagt en iedere donderdag samenkomt. Zij verrichten dan allerhande werkzaamheden of gaan gezamenlijk wandelen. Het jaarlijkse hoogtepunt buiten het voetbal is de carnaval; ieder jaar wordt er dan een grote activiteit gehouden in de nabij gelegen accommodatie Socio Project, waar menig Limburgs topartiest reeds de revue is gepasseerd. Daarnaast loopt er ieder jaar een grote groep LHC’ers mee in de Kerkraadse optocht; boze tongen beweren zelfs dat de van 120 tot 200 deelnemers variërende groep de grootste van alle deelnemers is. We mogen dus met recht over een familieclub spreken.

Sportpark Anselderlaan, de thuishaven van LHC.
Sportpark Anselderlaan, de thuishaven van LHC.

In het verleden hebben een aantal bekendere namen de clubkleuren van LHC of een van haar voorgangers verdedigd. Wat denken we bijvoorbeeld van Gerrie Senden die naast 411 Eredivisiewedstrijden in het geel-zwart in de afgelopen jaren ook het rood-zwart van LHC verdedigde? Ook Sieb Dijkstra heeft een verleden bij zowel Roda JC als LHC. De Kerkradenaar stond tussen 1989 en 1991 onder contract bij de Eredivisieclub, speelde vervolgens bij een reeks andere Nederlandse, Belgische, Schotse, Engelse en Duitse clubs, om vervolgens in 2005 nog een aantal seizoenen bij LHC te gaan spelen, waar hij vervolgens keeperstrainer werd en dat nog steeds is. Een derde noemenswaardige oud-speler is André Broeks. De eveneens uit Kerkrade afkomstige verdediger was speler van het vroegere VV Laura, en zou tussen 1972 en 1981 het fraaie aantal van 180 wedstrijden én 1 bekerfinale in dienst van Roda JC afwerken.

“We willen een stabiele tweedeklasser worden met een Eygelshovens gezicht”
Dat zijn de namen van vroegere tijden. Wat is de huidige stand van zaken in Eygelshoven? Krasovec licht toe: “Onlangs hebben we een bestuurswisseling doorgevoerd, waarbij een flink aantal nieuwe mensen zijn benoemd. Het jeugdbestuur telt nu 7 mensen, terwijl we nu een achtkoppig hoofdbestuur hebben. Het is dan wel een nieuw bestuur, maar zij luisteren nog steeds naar de mensen die het er voorheen voor het zeggen hadden; de oudere garde functioneert ook nu nog als klankbord.” Behalve een vernieuwde bestuurslaag, staat er met ingang van dit seizoen ook een nieuwe hoofdtrainer voor de groep. Sid Plum, kind van het dorp én club, die in de afgelopen jaren als assistent van Hans van Tussenbroek fungeerde, neemt het stokje nu over. Zoals gezegd zal dat in de tweede klasse gebeuren; in het vorige seizoen draaide LHC lang bovenin mee, maar slaagde het er aan het eind van de jaargang nét niet in om een periodetitel voor zich op te eisen. Daar treurt men in Eygelshoven desalniettemin niet om, stelt Krasovec, die in de doelstelling het belang van de eigen kweek benadrukt: “We willen een stabiele tweedeklasser worden met een Eygelshovens gezicht.”

De oefenwedstrijd LHC – Roda JC Kerkrade zal komende zaterdag om 18:00 uur plaatsvinden op het Sportpark Anselderlaan te Eygelshoven. De entreeprijs bedraagt €7,50. Niet in de gelegenheid om naar de wedstrijd te komen kijken? Jammer, maar ook bij oefenwedstrijden verzorgt Roda JC Live een live wedstrijdverslag op het twitteraccount @RodaJCLive: www.twitter.com/rodajclive.

Header: LHC

Comments (1)

Comments are closed.