De Vertrekkers | Deel 3 – Bram Verbist

In de aanloop naar het nieuwe seizoen brengt Roda JC Live u de rubriek ‘De Vertrekkers’, waarin we de vertrekkende spelers stuk voor stuk nog eens voor u belichten. Vandaag in deel 3: Bram Verbist – The Fanatic Flemish.

Bram Verbist – De gegevens

Rugnummer: 21
Geboren: 5 maart 1983 in Antwerpen

Bij Roda JC onder contract sinds: 30 juni 2014
In actie dit seizoen: 0 wedstrijden

Carrière bij Roda JC

Bram Verbist werd na de degradatie naar de Jupiler League vastgelegd. Hij moest ervoor gaan zorgen dat Roda JC eindelijk eens een stabiele keeper zou krijgen. Het seizoen ervoor had Roda JC met de keepers Kurto en Prus 2 zeer wisselvallige goalies gehad. Zij hadden soms fenomenale reddingen afgewisseld door ballen die een keeper bij de F’jes mogelijk zou hebben gestopt. Verbist had jarenlange ervaring in de Belgische competitie en zou veel minder tegen doelpunten moeten gaan zorgen.

Voordat Verbist naar Roda kwam speelde hij in zijn jongere jaren bij beloftenploeg van Ajax. Daarna speelde hij tussen 2002 en 2013 in zijn vaderland voor achtereenvolgens Germinal Beerschot (vier seizoenen), KVK Tienen, Eendracht Aalst en Cercle Brugge (6,5 seizoenen). Bij die laatstgenoemde club was hij jarenlang de eerste sluitpost, maar werd hij in 2013 aan de kant gezet toen er een jongere, getalenteerde doelman werd aangetrokken. Na een halfjaar als tweede keeper bij het Deense Bröndby onder contract te hebben gestaan, verkaste hij in de dus naar Roda JC Kerkrade.

In Kerkrade was Verbist onder Trost meteen de eerste goalie. Ook werd er door Roda JC een nieuwe tweede keeper aangetrokken: Benjamin van Leer. Bram begon zijn seizoen solide. Hij liet wel eens wat ballen door en was niet al te snel, maar greep de bal wel vast wanneer nodig. Na het jaar vol spanning bij elke terug speel bal, kon er eindelijk vooruit worden gekeken. In bekerwedstrijden moest Verbist wel zijn plek afstaan aan Van Leer. Trost wisselde bij deze potjes veel basisspelers in, om andere spelers ook een kans geven zich te bewijzen. Dus deze wissel van de keepers was logisch te verklaren.

In november van dat jaar kreeg Verbist echter ook te maken met een vervellende blessure. Bij de thuiswedstrijd tegen FC Emmen werd hij door de noppen van Roland Berghuis geraakt. Hierbij raakte hij bijna zijn oor kwijt, dat er in het ziekenhuis van Heerlen nog maar net weer aangenaaid kon worden. Gedurende de rest van het seizoen bleef Verbist de meeste minuten maken, echter ook zijn zwakke punten werden duidelijker. Verbist had een ietwat trage uitstraling, ook zijn lengte van 1.82 hielp hem vaak niet bij hoge ballen.

Tijdens de play-offs naar de Eredivisie liep de Belg een rugblessure op. Hierdoor kwam Benjamin van Leer voor de laatste wedstrijden van het seizoen in de ploeg en vervulde hij die rol met verve. Benjamin werd door de promotie de held van Kerkrade en omstreken. Verbist promoveerde weliswaar ook met Roda JC, maar de geschiedenis van bij Cercle Brugge leek zich te herhalen. Hier werd hij ook na sterke optredens aan de kant geschoven voor een jongere keeper. Zo ook nu bij Roda JC.

Aan het huidige seizoen begon Verbist nog met de verwachting weer in het doel plaats te kunnen gaan nemen. Maar dit seizoen was Benjamin van Leer de absolute nummer 1. Deze plek heeft hij ook niet meer afgestaan aan de Belg, waardoor Verbist een jaar lang op de bank heeft gezeten en wedstrijden gespeeld met Jong Roda. Wel stelde hij zich altijd fanatiek en betrokken op, en fungeerde hij als een mentor voor eerste keeper Van Leer.

Transfervrij

Het contract van de ondertussen 33-jarige keeper is door de club niet verlengd. Hij kwam ook niet in aanmerking voor een eventuele verlenging. Hierdoor zal de club op zoek moeten naar een nieuwe tweede keeper. Waar de toekomst van Verbist ligt is momenteel nog niet duidelijk. Al zou een club in België, gekeken naar zijn clubverleden, het meest waarschijnlijk zijn.

Comments (11)

Comments are closed.