De Vertrekkers | Deel 4 – Martijn Monteyne

In de aanloop naar het nieuwe seizoen brengt Roda JC Live u de rubriek ‘De Vertrekkers’, waarin we de vertrekkende spelers stuk voor stuk nog eens voor u belichten. Vandaag in deel 4: Martijn Monteyne – De reserve van de reserves.

Martijn Monteyne- De gegevens

Rugnummer: 28
Geboren: 12 november 1984 in Roeselare, België

Bij Roda JC onder contract sinds: 1 juli 2011.
In actie dit seizoen: 5 wedstrijden.

Carrière bij Roda JC

Monteyne werd in 2011 door Roda JC vastgelegd. In zijn jeugdjaren kwam hij uit voor KSV Roeselare en daar maakte hij ook zijn debuut als profvoetballer. Na twee seizoenen vertrok hij naar Germinal Beerschot. Hier ging hij spelen met zijn jongere broer Pieter-Jan Monteyne. Waar Martijn vooral een rechtsachter is die ook op links uit de voeten kan, is Pieter-Jan een zuivere linksback. In zijn eerste jaar Beerschot werkte hij samen met de latere Rodacoach Harm van Veldhoven.

Na drie seizoenen bij “De Beren” werd Monteyne herenigd met Van Veldhoven. Martijn kreeg een contract aangeboden tot de zomer van 2015, waaruit het vertrouwen in de back bleek. In de seizoenen 2011/2012 en 2012/2013 speelde Monteyne bijna alle wedstrijden voor Roda JC. Door zijn harde werkersmentaliteit, waarbij hij niet vies was om waar nodig in te grijpen, wist hij steeds een basisplek af te dwingen.

Ook voor het jaar erna werd op de kwaliteit van Monteyne gerekend. Wel werd in de zomer een nieuwe stand-in aangetrokken: Henk Dijkhuizen. Het seizoen 2013/2014 zou echter heel anders lopen voor Monteyne dan gedacht. Al snel raakte hij ernstig geblesseerd aan zijn enkel, waardoor het debuut van Dijkhuizen sneller kwam dan verwacht. De vervanger van Monteyne deed het veel beter dan Henk zelf had mogen hopen, wat zelfs een debuut voor jong Oranje in november tot gevolg had.

Na deze blessure wist Monteyne zich weer, veelal als wisselspeler, terug in het elftal te vechten. Soms als rechtsback, maar ook als vervanger van linksback Ard van Peppen. Toch bleef Monteyne met zijn gezondheid kwakkelen. Langdurige blessures verstoorden het wedstrijdritme en nooit werd hij meer de speler zoals hij was voor deze blessures. Als hij in het veld trad leek hij steeds te spelen met de rem erop. Voor een speler wat het moet hebben van zijn vechtersmentaliteit is dit natuurlijk niet een ideale situatie, waardoor trainers hem ook vaak passeerden.

Zodoende leek ook zijn contact in 2015 niet te worden verlengd. In het jaar Jupiler League had Monteyne ook niet veel gespeeld en enkel aan het einde van de competitie (mede door een trainerswissel) kreeg Monteyne toch nog een aantal minuten. Indruk wist hij echter niet te maken. Toch verlengde Roda JC geheel onverwacht eind augustus nog zijn contract. Monteyne was in de tussentijd mee blijven trainen met Roda JC. Toen Ard van Peppen in de uitwedstrijd tegen Vitesse, eind augustus, een rode kaart kreeg zat Roda met de handen in het haar wat betreft spelers die op deze positie zouden kunnen spelen. Daarom werd er direct gehandeld en werd Monteyne alsnog gebonden worden voor de rest van het seizoen.

In totaal 224 minuten maakte Monteyne afgelopen seizoen. Het perspectief op speeltijd werd steeds kleiner met de in de winter aangetrokken nieuwe spelers. Roda gaf in eerste instantie wel aan in gesprek te gaan met de ondertussen 31-jarige verdediger over een mogelijk langer verblijf in Kerkrade. Maar Roda heeft ondertussen aangegeven definitief afscheid te nemen van Monteyne. Met het gebrek aan perspectief op speeltijd de afgelopen seizoenen is het natuurlijk vrij logisch dat Monteyne ook zelf graag wilt gaan uitkijken naar een andere club.

Comments (10)

Comments are closed.