Door Legioen gesteund Feyenoord keert terug in Kerkrade

Zondag speelt Roda JC Kerkrade aan het begin van de middag haar eerste duel tegen een ‘traditionele top drie’-club sinds haar terugkeer in de Eredivisie. Om 12:30, vroege dienst dus, komt het Legioen op bezoek in het Parkstad Limburg Stadion en zij nemen de Feyenoord-selectie mee. Roda JC Live blikt vooruit op het duel in de, jawel, top van de Eredivisie.

Een stukje geschiedenis
Als officiële oprichtingsdatum van de club Feyenoord is 19 juli 1908 te vinden. Het Nederlands landskampioenschap volgde al vrij rap, in 1921, en sindsdien zijn de Rotterdammers niet meer weg te denken uit de top van het vaderlandse voetbal. De beker werd voor het eerst gewonnen in 1930 en de Rotterdammers spelen vanaf het seizoen 1956/1957 onafgebroken in de Eredivisie. In al die jaren eindigde de Stadionclub slechts twee keer niet in de top tien. De laatste keer was in het seizoen 1989/1990. Veertien keer werd Feyenoord landskampioen en elf keer werd de KNVB-beker gewonnen. Respectievelijk werden deze successen voor het laatst behaald in 1999 en 2008. Die bekerwinst is de enige vaderlandse prijs in deze eeuw. Wel werd in 2002 nog de UEFA Cup (inmiddels Europa League) gewonnen.

In de recente geschiedenis is Feyenoord vooral geteisterd door financiële problemen. Onder leiding van verschillende technische directeuren is de miljoenenschuld, die aan het begin van deze eeuw is opgebouwd, echter keurig weggepoetst. Er werd in Rotterdam weer meer ingezet op de eigen jeugd en dat ging met succes. De club wist keurig binnen drie seizoenen uit Categorie I te komen en Europees voetbal wordt wederom een gewoonte in De Kuip. Tot afgelopen seizoen, waarin onder Fred Rutten Europa niet rechtstreeks gehaald werd, en onder Giovanni van Bronckhorst ook niet via de play-offs.

Bekerfinale Feyenoord-Roda JC
Het Roda-leger in De Kuip bij de bekerfinale in 2008.

Huidige vorm
Onder diezelfde clublegende Van Bronckhorst zijn de Rotterdammers wel uitstekend begonnen aan het nieuwe seizoen. Alleen PSV bleek tot nu toe te sterk en buiten die nederlaag tegen de landskampioen werd er gewonnen van FC Utrecht, SC Cambuur, Vitesse en Willem II. Vaak ging dit met de nodige moeite; Feyenoord liet haar beste spel zien tegen PSV. Toch worden de punten continu binnengehaald en Feyenoord kreeg in haar vier winstpartijen slechts twee tegendoelpunten (allebei in de eerste wedstrijd, tegen FC Utrecht).

De defensie oogt dus zeker in aanloop naar de wedstrijd tegen Roda JC, maar dat geldt ook voor de defensie van de Kerkradenaren. Roda hield in de afgelopen drie wedstrijden (De Graafschap, AZ en N.E.C.) de nul en ook daar zit de boel dus redelijk goed dichtgetimmerd. Roda scoort echter moeilijk: in de laatste vier wedstrijden werd het net slechts twee keer gevonden. Ook hier vinden we een overeenkomst: Feyenoord scoort ook moeizaam. De Rotterdammers scoorden slechts één keer in de eerste helft en van de overige zeven goals vielen er drie uit een strafschop.

Buiten het duidelijke surplus dat de Stadionclub heeft aan kwaliteit, zijn de resultaten dus redelijk overeenkomstig voorlopig. Dat uit zich in de posities op de ranglijst: Feyenoord staat derde en Roda staat zesde; het verschil tussen de twee clubs is twee punten. Voor de Rotterdammers zou winst een mooie gelegenheid zijn om zich definitief in de absolute top van dit Eredivisie-seizoen te nestelen, voor Roda zou één punt of meer weer een prachtige prestatie zijn op weg naar dat ene doel: rechtstreekse handhaving. Voor beide ploegen staat er dus nogal wat op het spel.

Head-to-head
In dat kader is het interessant dat beide ploegen redelijk gelijkwaardig zijn over de gespeelde wedstrijden:

Roda JC Kerkrade Feyenoord
43 Gespeeld 43
16 Winst 14
13 Gelijk 13
14 Verlies 16
57 – 58 (-1) Saldo 58 – 57 (+1)

Het gehele verleden mag dus positief zijn, de recente resultaten geven geen reden om de polonaise te lopen. De laatste overwinning van Roda tegen Feyenoord dateert alweer van 20 maart 2011, toen de Rotterdammers met een 3-0-nederlaag op zak naar huis mochten. Daarna werd er (een seizoen later) nog éénmaal gelijk gespeeld. De laatste twee thuiswedstrijden tegen de Rotterdammers gingen met 0-1 en 1-2 verloren, en over de laatste uitwedstrijden zullen we al helemaal maar niet beginnen… Maar we spelen niet in De Kuip, maar in het Parkstad Limburg Stadion.

Die laatste overwinning speelde zich af in Feyenoords rampseizoen, waarin er onder andere met 10-0 werd verloren van PSV, en dus ook met 3-0 van Roda JC. Anouar Hadouir bracht de Kerkradenaren al snel op voorsprong en vlak voor rust verdubbelde Mads Junker de marge. Dat deed hij niet uit de strafschop, die hij een minuut eerder miste, maar gewoon met een lekker schot. In de negentigste minuut was Diego Biseswar zo aardig om alle twijfel weg te nemen door zijn doelman met een eigen doelpunt te passeren.

De wedstrijden in het laatste Eredivisie-seizoen verliep voor Roda een stuk minder rooskleurig. De Trots van het Zuiden stond bij rust al met 0-2 achter door doelpunten van Lex Immers en Samuel Armenteros. Dat was overigens volledig terecht. Een kwartier voor tijd keerde de spanning terug toen Anouar Kali een penalty benutte, maar dat mocht niet meer baten voor de Kerkradenaren. Daarmee werd het volgende verlies op weg naar degradatie geleden.

Richmond Boakye kan zijn opwachting maken voor Roda tegen de Rotterdammers.
Richmond Boakye kan zijn opwachting maken voor Roda tegen de Rotterdammers.

De verwachte elftallen
Voor morgen lijken de Kerkradenaren in ieder geval in een betere staat te zijn dan toen. Het elftal geniet vertrouwen van het publiek en staat met name verdedigend als een huis. Wat dat betreft is het goed nieuws dat morgen eindelijk alle aanwinsten speelgerechtigd zijn. Daniel de Silva lijkt op de bank te beginnen, net als de nog immer geblesseerde Tomi Juric. Richmond Boakye zou in de basis kunnen starten, maar het kan ook zo zijn dat Kalezic de voorkeur geeft aan dezelfde elf namen. Dat werd op de afsluitende open training niet duidelijk. Als Boakye in de basis begint, gaat dat waarschijnlijk ten koste van Edwin Gyasi. Farshad Noor kan gewoon meedoen, ondanks zijn uitvallen in de wedstrijd tegen N.E.C.

Verwachte opstelling Roda JC: Van Leer – Dijkhuizen, Sankoh, Swinkels, Van Peppen – Noor, Griffiths, Faik, Van Hyfte – Gyasi/Boakye, Paulissen.

Bij Feyenoord zijn Eljero Elia en Michiel Kramer gewoon van de partij. Elia werd geschorst na een rode kaart bij de beloften, maar mag toch meespelen, nadat hij werd vrijgesproken wegens een vormfout en gebrek aan bewijs. Michiel Kramer is weer helemaal fit na de blessure die hij vorige week opliep. Ook Eric Botteghin keert terug van een blessure, maar hij wordt niet in de basis verwacht.

Verwachte opstelling Feyenoord: Vermeer – Karsdorp, Van Beek, Van der Heijden, Kongolo – Vejinovic, Toornstra, El Ahmadi – Kuyt, Kramer, Elia.

De wedstrijd begint om 12:30 in het Parkstad Limburg Stadion en staat onder leiding van Pol van Boekel. Uiteraard verzorgen wij van Roda JC Live weer een live-verslag op Twitter: volg @RodaJClive!

Foto: Pro Shots

Comments (3)

Comments are closed.