“Het geluid van een slijptol voelt opeens als een verademing”

In de jaarlijkse stadiontest van het gerenommeerde blad Voetbal International wordt het Parkstad Limburg Stadion, gebaseerd op haar voorzieningen en sfeer, op een keurige zesde plaats ingeschaald. De rapporteurs prijzen vooral de catering en de verbeterde sfeer in de Zuid-Limburgse voetbaltempel, maar zijn weinig gecharmeerd van de rol van stadionspeaker Wim Frijns. “Voor wie negentig minuten naar het geblèr van deze spreekstalmeester heeft moeten luisteren, voelt het geluid van een slijptol opeens als een verademing”, stelt het magazine.

Sfeer en voorzieningen zijn in orde
Ieder jaar beoordelen VI-rapporteurs de stadions van alle 18 Eredivisionisten, en dat doen zij door bij één stadionbezoek een aantal facetten te toetsen, in het geval van Roda bij het thuisduel tegen SC Heerenveen (1-2). Roda scoort een 6,5 als het gaat om de sfeer op de tribunes, en daarmee hoeft het slechts vijf andere clubs (De Graafschap, Feyenoord, FC Utrecht, FC Twente en SC Cambuur) voor zich te dulden. Het weekblad stelt dat de supporters zich sterker profileren dan een tijdje geleden. “Bij Roda JC verlangen ze van hun spelers de koempelmentaliteit. Daarin lieten de fans het zelf nog weleens afweten in het verleden. Maar zie: langzaam maar zeker lijken de Limburgse supporters ook meer te beseffen dat hun club de vocale steun nodig heeft.”

Ook als het gaat om de voorzieningen (die in het onderzoek even zwaar wegen als de sfeer) wordt het PLS met een 6,5 beoordeeld. Dit cijfer komt tot stand als gemiddelde van de factoren Parkeren (7), Koffie (6,5), Eten (8), Toiletten (7), Programmaboekje (6,5) en Stadionspeaker (4). De catering wordt daarmee gezien als de op-twee-na-beste van het land (“In het land van de vlaaien blijken de bakkers ook nog een ander talent te hebben: wafels maken”), terwijl alleen de stadionspeaker van PEC Zwolle er nóg slechter vanaf komt met een 3,5.

“Een volksmenner die geen rem kent”
Nee, Wim Frijns heeft geen punten gescoord voor zijn club. Hij wordt in de motivatie bepaald niet gespaard. “Buiten de lijnen schijnt hij een van de meest aimabele inwoners te zijn van Zuid-Limburg te zijn, maar tijdens wedstrijden van zijn club verandert hij spontaan in een volksmenner die geen enkele rem kent. In iemand die, als Tom van Hyfte scoort, het liefst het veld op zou rennen om het doelpunt mee te vieren. Het zal er wel bij horen in deze contreien vlak bij Duitsland, het interactieve Danke Bitte dat door het stadion galmt na een doelpunt, maar wij worden er bepaald niet vrolijk van. Integendeel. Voor wie negentig minuten naar het geblèr van deze spreekstalmeester heeft moeten luisteren, voelt het geluid van een slijptol opeens als een verademing.”

Overigens komt stadion De Vijverberg van De Graafschap duidelijk het beste uit de verf in de test, met een totaalscore van 7,25 (voorzieningen 6,5, sfeer 8). De gedeelde laatste plaats is voor SC Heerenveen en Heracles Almelo, die respectievelijk het Abe Lenstra Stadion en het Polman Stadion er bekaaid vanaf zagen komen met een 5,83 voor de voorzieningen en een 3 voor de sfeer in hun thuishaven.

Foto: Fox Sports

Comments (25)

Comments are closed.