Opmerkelijke transfervrije clausule in doorlopend contract Van Hyfte

Tom van Hyfte verlengde in de loop van het huidige seizoen zijn contract bij Roda JC Kerkrade tot en met medio 2018. Desondanks bestaat er een reële kans dat de aanvoerder van de geel-zwarten in de komende maanden gratis de deur uitloopt bij zijn huidige werkgever. Een opmerkelijke overeenkomst in zijn vernieuwde verbintenis maakt een transfervrije overstap in de komende transferperiode immers mogelijk.

Dat valt te lezen in een interview op de website van het management van Van Hyfte, Forza Sports Group. De timing van die publicatie mag op zijn minst opmerkelijk genoemd worden, aangezien alles en iedereen rondom Roda er in de afgelopen dagen en weken op hamerde dat er louter gefocust zou moeten worden op handhaving in de Eredivisie. De 29-jarige Belg meldt desalniettemin dat, ondanks de meerjarige contractverlenging, hij in een ‘luxepositie’ verkeert; “Ik heb het goed naar mijn zin in Kerkrade. Ik heb een aantal maanden geleden mijn contract bij Roda verlengd tot 2018, maar mijn zaakwaarnemer Tim Vrouwe heeft tijdens die onderhandelingen bedongen dat ik in de zomer zonder transfervergoeding mag vertrekken. Dus mocht er iets komen dat interessant is op sportief vlak en voor mijn gezin, dan valt het te overwegen.”

“Ik zie een buitenlands avontuur zeker zitten”
Het is dus onduidelijk of we Van Hyfte ook in het komende seizoen in het geel-zwarte tenue kunnen aanschouwen, en wat de Kerkraadse clubleiding bij het opstellen van het contract in gedachten had. De speler lijkt wel oren te hebben naar een overstap naar de Belgische competitie. “Ik zie een buitenlands avontuur zeker zitten, dat lijkt mij wel wat. Graag zou ik nog eens in België op het hoogste niveau spelen. Dit is er in het verleden bijna van gekomen. Tegen het einde van mijn carrière zou ik een ander buitenlands avontuur ook nog wel aandurven, maar dan moet alles op familiaal vlak stabiel zijn. Als dit niet het geval is, kies ik toch liever voor de zekerheid dichter bij huis. Nu ik geproefd heb van het hoge niveau wil ik daarop actief blijven, tot het moment dat ik stop met voetballen.”

Van Hyfte viert 'zijn' 2-1 in de openingswedstrijd van het seizoen, tegen Heracles Almelo. (Pro Shots)
Van Hyfte viert ‘zijn’ 2-1 in de openingswedstrijd van het seizoen, tegen Heracles Almelo. (Pro Shots)

De middenvelder is positief gestemd over zijn eerste seizoen op Eredivisieniveau. “Het was voor mij in het begin erg wennen aan het niveau van de Eredivisie. Het grootste gedeelte van de tegenstanders zijn fysiek en op tactisch vlak erg sterk. Met Roda JC spelen wij een systeem waarin ik nog niet heel veel ervaring mee had. Ook speel ik op een andere positie dan ik gewend was. Gelukkig kon ik mezelf snel aanpassen aan het systeem en positie. Daarnaast was het erg prettig om een paar keer beslissend te zijn voor mijn ploeg in mijn nieuwe rol, hierdoor is mijn zelfvertrouwen toegenomen. Wij zijn het seizoen goed begonnen, waarbij het in de eerste zes weken goed liep. Daarna hadden we een wat mindere periode, waarin wij met name tegen directe concurrenten punten lieten liggen. Na de winterstop veranderde er veel bij ons, wat snel resulteerde in betere resultaten.”

Handhaving het grootste doel
Van Hyfte weet echter ook dat alles valt of staat bij de positie van de Kerkradenaren op de eindrangschikking. In de Eredivisie blijven is immers een regelrechte must voor de Koempelclub. “Handhaving is ons grootste doel voor dit seizoen, wij moeten gewoon drie ploegen onder ons zien te houden. Als wij er met Roda JC in slagen om in de Eredivisie te blijven is mijn seizoen geslaagd. Ik geniet van mijn eerste seizoen in de Eredivisie, en dan met name van het spelen tegen topploegen in top stadions.”

Header: Pro Shots

Comments (1)

Comments are closed.