Het jaar 2014 – april, mei en juni

Nu Kerstmis voorbij is en we bijna het jaar 2015 in gaan luiden, vliegen de jaaroverzichten je om de oren. Ook wij van Roda JC Live blikken terug op 2014; een in alle opzichten roerig jaar voor de Kerkradenaren. Gisteren bespraken we al januari, februari en maart – vandaag is het tijd voor het tweede kwartaal: april, mei en juni.

April: de draad moet opgepakt worden
Na de domper tegen RKC Waalwijk, eind maart, was er weer een week om de draad op te pakken. Jon Dahl Tomasson nam daarvoor geen halve maatregelen; Mitchell Donald werd vanwege zijn negatieve gedrag uit de selectie gezet, al zei de middenvelder “daar niets van te snappen”. Toch was het niet de eerste keer dat hij negatief in de spotlights stond bij de Kerkradenaren; onder trainer Ruud Brood werd hij ook reeds twee keer uit de selectie verwijderd.

Zonder hem kreeg Roda op 6 april de kans op eerherstel tegen AZ. Dat lukte maar gedeeltelijk; de Alkmaarders werden voor de tweede keer in het seizoen op 2-2 gehouden in een vermakelijke pot. De inzet, die door het publiek zo verlangd werd, was aanwezig en dat zorgde voor slechts één punt. Roda had aanspraak op meer gedurende een groot deel van de wedstrijd, maar Guy Ramos pakte zijn zoveelste (domme) rode kaart, door zich te laten gaan tegen Esteban. Dat leverde hem zijn tweede geel op. De – terechte – kaart leidde tot woede in het Roda-kamp, al helemaal nadat topscheidsrechter Kuipers eerder die week had aangegeven Roda (onbedoeld) benadeeld te hebben in het verloren thuisduel tegen RKC.

Ramos rodaz
Guy Ramos krijgt rood tegen AZ. (Pro Shots)

Een week later volgt de volgende zware dobber, te weten de uitwedstrijd bij FC Twente. Wat iedereen eigenlijk wel verwachtte, gebeurt, en eigenlijk nog veel erger: Roda maakt werkelijk geen schijn van kans en wordt helemaal murw gebeukt door de Enschedeërs. Twente is met 3-0 te sterk en daarmee wordt Roda ruimschoots gespaard. In de media laten clubiconen zich opnieuw negatief uit. Eric van der Luer geeft aan “de club niet meer te herkennen”, Dick Nanninga vraagt zich af “of er nog gebuffeld wordt” en zegt later “dat het ze niets interesseert”.

FC Groningen-thuis en Go Ahead-uit: het moet gebeuren
De week erna, in de voorlaatste speelronde, wacht FC Groningen. Mark-Jan Fledderus verklaart in aanloop naar het duel “dat het er wel inzit en iedereen beseft dat het nu moet gebeuren”, Timo Letschert laat optekenen dat “Groningen niet zo denderend is”. De uitspraken van de spelers, en zelfs een heuse supportersoptocht voorafgaande aan het duel, mogen niet baten; ondanks een aardige eerste helft, gaat Roda in het Parkstad Limburg Stadion met 1-2 ten onder. Dat betekent dat men op 3 mei, tegen Go Ahead Eagles, een heus wonder nodig heeft om degradatie te voorkomen.

In de aanloop naar dat duel wordt het alleen maar onrustiger bij Roda. Gène Hanssen haalt weer uit: “Er zitten geen honden in het elftal.” Bovendien laat Nol Hendriks weten dat hij een rol ziet voor Sef Vergoossen bij Roda, die zich een paar dagen later niet geliefd maakt door te stellen dat “Limburgse samenwerking onvermijdelijk” is. Ondertussen laat Guus Hupperts nog even weten dat er “verkeerd is ingekocht”.

Door die late treffer in de ArenA degradeert Roda JC na 41 jaar onafgebroken eredivisievoetbal naar de Jupiler League. De verslagenheid bij spelers en supporters is, vanzelfsprekend groot. (Pro Shots)
Roda-spelers druipen af in de Adelaarshorst. (Pro Shots)

Op die derde mei doet Roda iets wat bijna geen enkele andere club in het seizoen lukte: winnen in Deventer. Het is echter niet genoeg, want N.E.C. weet Ajax in de ArenA op 2-2 te houden. En dan, dan gaan er pas echt boekjes open, over wat er zich het afgelopen seizoen heeft afgespeeld in Kerkrade…

Boekjes gaan open, de bezem gaat erdoorheen
Fledderus geeft alvast aan dat het vertrek van Ruud Brood “veel pijn deed” bij de selectie, Frank Demouge erkent dat er “geen collectief is geweest”. Gène Hanssen geeft meteen aan dat “de bezem erdoorheen moet”, maar Marcel van den Bunder wil nog van geen wijken weten. Hij geeft aan dat hij de vele scheidsrechterlijke dwalingen in het nadeel van Roda “onvoorstelbaar” vindt. Na de wedstrijd wachten vrolijke Fortuna-supporters de Kerkraadse bussen op langs de A2. Het mondt uit in een kleine veldslag, waarbij ruiten sneuvelen en minstens één persoon gewond raakt.

Als een dag later de wonden van de degradatie niet zijn gelikt, maar in ieder geval al wat minder bloeden, barst de discussie los. Wat moet er voor komend seizoen gebeuren? Ligt de oplossing bij Nol Hendriks, die al veelvuldig heeft gezegd  bij degradatie te willen instappen? Hij laat direct weten dat “als er geen draagvlak is, ik niks zal doen”. Eric van der Luer staat daarentegen te popelen om een rol te spelen voor zijn club. Hij voelt zich “verdrietiger dan na het overlijden van zijn moeder”. Beiden zullen niet terugkeren bij de club.

Op Bevrijdingsdag verlaat Marcel van den Bunder Roda JC.
Op Bevrijdingsdag verlaat Marcel van den Bunder Roda JC.

Wie ook niet meer terugkeert bij Roda JC, is Marcel van den Bunder. Op 5 mei, ironisch genoeg Bevrijdingsdag, wordt de algemeen directeur de deur gewezen. Na alle rumoer rond zijn persoon was zijn vertrek het meest logische gevolg van de degradatie. Op het moment van schrijven staat hij echter nog steeds op de loonlijst; er is gedurende het jaar zelfs met een rechtszaak gedreigd.

Grote opruiming
Dit is niet het laatste dat verandert bij Roda JC in de maand mei. In de lentemaand gaat er niet een boekje open, maar een heuse encyclopedie over Roda JC in 2013/2014. Ruud Brood geeft aan dat er wat hem betreft “meer koppen moeten rollen”. En passant verklaart de oud-trainer nog even dat Roda onder zijn leiding nooit gedegradeerd zou zijn. Fledderus verdedigt de coach: hij vindt het “apart” dat hij van zijn ontslag hoorde via de media. Bovendien zegt hij “niet het gevoel te hebben gehad dat iedereen tegen degradatie vocht”.

In mei wordt ook de volgende stap gezet naar een terugkeer van Nol Hendriks. Supporters en Nol worden het eens en een samenwerking lijkt tot stand te gaan komen. Al snel maakt Vergoossen, het stokpaardje van Hendriks, echter al duidelijk dat hij geen officiële functie bij de club wil. Hendriks zegt echter dat dat zijn terugkeer niet uitsluit; als hij terugkeert, zo verklaart hij, gaat het functioneren van Tomasson wel heroverwogen worden. Na het ontslag van Van den Bunder lieten Vlemmings en Tomasson weten niet aan opstappen te denken.

Dit drietal keert niet meer terug in Kerkrade. (Roda JC Live)
Dit drietal keert niet meer terug in Kerkrade. (Roda JC Live)

Het loopt anders. Eventjes, ongeveer twee weken, houden de twee heren stug vol. Vlemmings ergert zich aan de “anonieme kritiek”, terwijl Tomasson juit door het stof gaat en erkent geen team gemaakt te hebben van de Kerkradenaren. Op 26 mei wordt het vonnis over de beide heren geveld: Tomasson wordt eruit gestuurd, Vlemmings stapt zelf op. Dit besluit wordt genomen door de Raad van Commissarissen, die eerder in zijn volledigheid is opgestapt en vervolgens nieuw vorm is gegeven.

Het zijn nog niet de laatste koppen die in mei rollen. Mei, wellicht de zwartste maand in de clubgeschiedenis, kent namelijk nog meer slachtoffers. Tijdens een grote saneringsronde worden maar liefst acht werknemers ontslagen, wat het totaal aantal vertrokken niet-voetballers in 2014 alweer op 24 brengt.

Juni: een frisse start
Nadat in mei al een nieuwe Raad van Commissarissen is aangetreden, staat juni in het teken van een frisse start. Na het vertrek van Tomasson gonst het meteen van de geruchten omtrent de vacante functie van trainer; René Trost is al snel dé kandidaat, maar ook de naam van Harm van Veldhoven zingt nog even rond. Wat betreft de positie van algemeen directeur geeft Collard, het enige overgebleven bestuurslid, aan dat er snel een nieuwe man moet komen – uiteindelijk gaat hij zelf de functie bekleden.

Op 1 juni wordt, zoals eigenlijk al verwacht, clubicoon René Trost de nieuwe coach van Roda JC. Volgens hem “komt een droom uit”. Al snel wordt bekend dat Plum en Vrede de assistenten worden (en dus eigenlijk blijven). Mark Luijpers’ rol is daarentegen uitgespeeld; hij is de laatste grote naam die mag vertrekken bij de Kerkradenaren.

Ondertussen besluit Nol Hendriks definitief niet terug te keren bij Roda JC. Hij is boos over de transfer van Guus Hupperts naar AZ. Het bedrag waarvoor de rappe vleugelspeler verkocht wordt, noemt hij “belachelijk” en hij is er zeker van dat hij er zelf meer uit had kunnen slepen. Behalve de spelers waarvan al eerder bekend was dat ze zouden vertrekken, gaat Hupperts dus ook weg. Mark-Jan Fledderus (Heracles Almelo) en Anouar Kali (FC Utrecht) besluiten terug te keren op bekende adressen.

Bram Verbist is één van de aanwinsten.
Bram Verbist is één van de aanwinsten.

Er worden echter ook spelers teruggehaald. Half Maastricht – althans in ieder geval de kwalitatieve helft van Maastricht – wordt overgebracht naar Kerkrade: Tom van Hyfte, Nathan Rutjes en Yannick Derix worden toegevoegd aan de selectie. Ook Bram Verbist wordt binnengehaald als nieuwe keeper, waar Benjamin van Leer ook aansluit bij de selectie.

Hendriks, die zelf al had aangegeven niet te willen instappen, wordt door de clubleiding van Roda snoeihard de mond gesnoerd; Roda besluit “de verstandige weg” te kiezen. Nick Janssen wordt commercieel manager, Robert-Jan Zoetmulder treedt aan als keeperstrainer, maar Ron Elsen verkiest MVV boven Roda JC.

In juli wordt de selectie verder vormgegeven en begint de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Dat is waar we morgen verder gaan met het jaaroverzicht!

Foto: Twitter

Comments are closed.