Het jaar 2014 – januari, februari en maart

2014 was alleszins een bewogen jaar voor Roda JC Kerkrade. De laatste dagen van december gaan langzaam aan ons voorbij; de tijd bij uitstek om voor de laatste keer terug te kijken op het voorbije jaar. Roda JC Live doet dat met u in vier delen. Vandaag het eerste kwartaal: januari, februari en maart.

Waar het jaar 2013 roerig was geëindigd voor Roda JC, begon het net zo. Op 3 januari wordt Jon Dahl Tomasson gepresenteerd als nieuwe hoofdtrainer van de Kerkradenaren. Grote ambities worden uitgesproken in de perskamer van het Parkstad Limburg Stadion. Europa is de nieuwe doelstelling met Tomasson, zo meldt technisch manager Vlemmings. Tomasson weet dat het probleem in de verdediging zit en zal dat gaan oplossen. Over de lengte van het contract, 3,5 jaar, verbaast alleen de aanwezige pers zich. De rust lijkt zich te gaan herstellen in Kerkrade.

Op het trainingskamp in Marbella lijkt dan ook alles pais en vree. De Kerkradenaren worden weliswaar geplaagd door blessures, van onder anderen Demouge, De Beule en Németh, maar Tomasson ziet de bereidheid – een woord dat we nog vaak zouden gaan horen. De oefenwedstrijd tegen Club Brugge wordt met 2-1 gewonnen door twee goals van Hupperts en iedereen keert tevreden terug daar Nederland.

De humba na Utrecht-thuis.

Daar leveren de eerste twee competitiewedstrijden onder de Deen ook nog eens vier punten op. Sc Heerenveen weet – met een onterechte penalty – de Kerkradenaren op 2-2 te houden en FC Utrecht wordt met 1-0 verslagen. De resultaten kunnen het dramatische voetbal echter niet verhullen. De enige wedstrijd waarin wel goed wordt gespeeld, wordt verloren. AZ beëindigt het bekeravontuur van Roda, ook al krijgt Roda genoeg kansen om de Alkmaarders te slachten. Krisztián Németh pakt echter een oliedomme rode kaart door tegen scheidsrechter Gözübüyük aan te lopen en de spits wordt voor vijf wedstrijden geschorst. Het blijkt het begin van het einde.

Ondertussen ruziet Ruud Brood met Roda over de afwikkeling van zijn contract en doen SportFive en Robey hun intrede. Zij zijn niet de enige nieuwelingen. Op de laatste dag van de transferperiode worden Anco Jansen en Timo Letschert als verlossers voor de tweede seizoenshelft binnengehaald. Eerder was al Benjamin van Leer gecontracteerd voor het seizoen 2014/2015. Lars Veldwijk blijkt te hoog gegrepen – Roda wil ver, heel ver gaan voor de spits van Excelsior, maar de Kralingers weigeren hun goudhaantje te laten gaan en Nol Hendriks weigert – wederom – zijn portemonnee te trekken.

Februari moet dan dé maand van Roda JC worden. Met onder andere laagvliegers NAC, ADO Den Haag en Cambuur op het programma moeten er minimaal, laten we zeggen, zeven punten worden gepakt. De hele maand wordt een gigantische deceptie. Eigenlijk is de maand nog nauwelijks begonnen of het gaat al mis. Op 1 februari gaat Roda in Zwolle met 3-1 onderuit, nadat PEC een dubieuze strafschop kreeg van scheidsrechter Kuipers. Roda geeft een dag later aan zich te beraden op “een signaal richting de KNVB” na alweer de achtste dubieuze beslissing van het seizoen in het nadeel van de club.

Nog geen drie dagen later is de aandacht echter weer op het veld gefocust. Op dat veld verliest Roda alweer, nu met 1-2 van Feyenoord. Een redelijke tweede helft was niet genoeg om de schade van een dramatische eerste helft weg te poetsen. Positieve noot is het sterke debuut van Anco Jansen. Die noot kan in het weekend erna alweer de koelkast in, als diezelfde Jansen al na tien minuten ernstig geblesseerd raakt in het uitduel tegen NAC. De wedstrijd wordt bovendien met 2-0 verloren, ondanks gigantische kansen voor de Kerkradenaren. Jansen is er ongeveer twee maanden uit, zo wordt bekend. Het worden er negen.

Een week later is het pas echt crisis in Zuid-Limburg. Roda JC verliest met 0-1 van hekkensluiter ADO Den Haag en is voor het eerst hekkensluiter in de Eredivisie. Het spel doet pijn aan de ogen, Tomasson verklaart zich “geen zorgen” te maken, er worden spelers aangevallen in de Kick-Off en de positie van Van den Bunder wankelt; er komt een heus “medewerkerstevredenheidsonderzoek”. Iedereen binnen de club geeft zijn mening over de onrust, wat varieert van “te goed om te degraderen” tot “de spelers zijn arrogant”. Tegen Cambuur kan de knop worden omgezet, met zelfs een vol uitvak in Leeuwarden.

In Leeuwarden gaat werkelijk alles mis voor het team van Tomasson. Grote kansen worden gemist, Luijckx en Ramos pakken een rode kaart en Cambuur eist de drie punten voor zich op door een doelpunt van Van Moorsel in de 92e minuut. (Pro Shots)
De volgende klap in Leeuwarden. (ProShots)

Het tegenovergestelde gebeurt echter. Het verdedigende duo pakt twee oliedomme rode kaarten en daarvoor betaalt Roda een keiharde prijs. In de 93e minuut tikt die dekselse Paco van Moorsel de 0-1 binnen en velt daarmee het vonnis over Roda, dat steeds steviger onderaan bungelt in de strijd tegen degradatie. Dat er nog geen twee maanden eerder over Europees voetbal werd gepraat, is iedereen allang weer vergeten. Berry Powel wordt aan het eind van de maand binnengehaald; hij moet de verlossende spits worden.

Op sportief vlak eindigde februari dus in crisis, maar op bestuurlijk vlak was het ook allesbehalve rustig. Uit het medewerkerstevredenheidsonderzoek komt naar voren dat Van den Bunder aan mag blijven, wat hij ook doet. Onmiddellijk laat Nol Hendriks weten dat MvdB wat hem betreft had mogen vertrekken en ook een groep sponsoren laat weten het gerommel zat te zijn. Medewerkers schijnen bovendien te twijfelen aan de uitslag van het onderzoek.

De ommekeer moest dan komen in maart. Niemand had verwacht dat dat zou gebeuren in de Arnhemse GelreDome, en daar verloor Roda dan ook met 3-0. Dat was dus niet zo’n ramp, maar wat zorgen baarde is dat het spel wederom niet om aan te zien was. Wederom klopte er niets bij Roda en een week later moest er toch echt gewonnen worden van N.E.C. Dat gebeurde ook, én hoe. Berry Powel eiste in zijn thuisdebuut meteen de hoofdrol op en leidde Roda met zijn aanvalsdrang naar een 3-1 overwinning op de Nijmegenaren. Zo bleef de hoop in Kerkrade.

Waar in Nijmegen de onrust toenam na dat duel, leek de rust in Kerkrade voor een weekje wedergekeerd. In Almelo leek de opleving zich voort te zetten, want in de eerste helft werd Heracles op haar eigen kunstgras helemaal scheel getikt. Wie tot de 42e minuut keek, moet stomverbaasd zijn geweest dat de ruststand 1-1 was, want tot die minuut was er helemaal niets aan de hand. In de tweede helft stond er echter een heel ander Heracles op het veld en Roda JC kon alsnog met 2-1 en nul punten naar huis. Dat een week later PSV in het Philips Stadion met 3-1 te sterk was, verbaasde niemand, maar het spel van Roda was ook daar lang niet slecht.

Rellen NEC
Onrust bij De Goffert (Twitter)

Des te teleurstellender was het dat de degradatiekraker tegen RKC Waalwijk vervolgens met 0-1 verloren ging. In een sfeervol Parkstad Limburg Stadion gingen de duizend meegereisde Waalwijkers met de drie punten naar huis, waardoor de – kort bezworen – crisis weer helemaal terugkeerde in Kerkrade. Ondertussen kregen een behoorlijk aantal spelers te horen dat ze in de zomer mochten vertrekken.

Waar spelers te horen kregen dat ze mochten vertrekken, gingen clubiconen zich juist meer roeren. Gène Hanssen maakte zich echt zorgen en gaf aan dat “ze van mijn familie af moeten blijven”. Ook Eric van der Luer schroomde niet om aan te geven wat er allemaal mis was bij Roda. “Ik kan er niet meer tegen”, liet hij optekenen.

Morgen gaan we verder met het jaaroverzicht; dan april, mei en juni.

 

 

Comments are closed.