Het speelschema ontleed: zwaartepunt in tweede seizoenshelft

Onlangs presenteerde de KNVB het speelschema voor het Eredivisie-seizoen 2015/2016. Gelukkig is Roda JC Kerkrade ook weer vertegenwoordigd op ’s lands hoogste profniveau. Hoe ziet het programma er voor de Koempelclub uit? Wat zijn de zwaarste fases van het seizoen, en wanneer is de kans op punten aanzienlijk groter? Roda JC Live zet het voor u op een rijtje.

Laten we beginnen met het speelschema hier op een kaart te presenteren. Dat ziet er als volgt uit:
Speelschema Roda JC 20152016Veel thuiswedstrijden in eerste maanden
We zien dat er vóór de winterstop 9 thuiswedstrijden op het programma staan, waardoor er na de winterpauze logischerwijs 8 wedstrijden in het Parkstad Limburg Stadion op het programma staan. Met name in de eerste maanden van de competitie spelen de Zuid-Limburgers vaak voor eigen publiek: van de eerste 13 competitiewedstrijden, worden er maar liefst 8 in Kerkrade afgewerkt. Daar tegenover staat dat Roda in de laatste 11 speelrondes 7 duels op vreemde bodem speelt. Zo zit er tussen 6 maart 2015 en 3 april 2015 een gat van een kleine maand tussen de thuiswedstrijden tegen Vitesse en sc Heerenveen.

Vaakst in actie op zaterdagavond
Roda JC zal haar meeste wedstrijden op zaterdagavond spelen. De Kerkradenaren werken exact de helft van hun wedstrijden (waarvan 9 thuisduels) op deze dag af. Beperken we ons tot de thuiswedstrijden, dan zien we dat behalve de 9 zaterdagavond-wedstrijden er 6 maal op zondag, 1 maal op vrijdag én 1 maal op donderdag in de eigen thuishaven gevoetbald wordt.

Nadelige midweekse speelrondes
Door de drukke kalender heeft de KNVB twee midweekse speelrondes in het programma opgenomen. De invulling van deze beide speelrondes lijkt nadelig uit te pakken voor Roda. Zo zal er op donderdag 28 januari in eigen huis gespeeld worden tegen FC Utrecht, waarna slechts drie dagen later, op zondag 31 januari, het loodzware thuisduel tegen Ajax op het programma staat; frappant is dat de Amsterdammers in de voorgaande speelronde al op dinsdag 26 januari in actie komen, waardoor zij ten opzichte van de geel-zwarten twee extra rustdagen in de benen hebben vóór het onderlinge duel in het Parkstad Limburg Stadion.
Ook in speelronde 32 worden er midden in de week competitiewedstrijden gespeeld. Roda gaat dan op dinsdag 19 april, aftrap 18:30 uur, in het hoge noorden op bezoek bij FC Groningen; gezien het feit dat we het hier over een werkdag, een vroeg aanvangstijdstip én een fikse reisafstand hebben, maakt dit het voor veel trouwe supporters van de Koempelclub onmogelijk om de wedstrijd in het uitvak van de Euroborg te bezoeken. Wat ons betreft is dat bepaald niet tactvol gepland door de heren in Zeist.

Eerste 5 en laatste 5 speelrondes: zwaar competitieslot
Wanneer we de openingsfase en de slotfase van het seizoen onder de loep nemen, kunnen we concluderen dat voor Roda op voorhand de competitiestart er prettiger uitziet dan het competitieslot. In de eerste paar weken staan er duidelijk meer thuiswedstrijden op het programma dan in de laatste weken. Toegegeven, de uitduels in de openingsfase bij Vitesse en AZ zijn direct zware, maar met thuisduels tegen mede-promovendi De Graafschap en N.E.C. Nijmegen én Heracles Almelo, krijgt men direct de kans om een lading punten te verzamelen in eigen huis. Dat zal in de laatste paar wedstrijden van het seizoen een stuk lastiger worden, wanneer landskampioen PSV en de verrassing van het afgelopen seizoen, namelijk Willem II, de weg naar het Parkstad Limburg Stadion afleggen. Bovendien gaan de Kerkradenaren op bezoek bij het inmiddels tot de subtopper behorende PEC Zwolle, bekerwinnaar FC Groningen en directe concurrent N.E.C. Nijmegen.

Conclusie
Ongeacht het speelschema, moeten we er simpelweg rekening mee houden dat Roda JC een zwaar seizoen tegemoet gaat. Het is echter belangrijk dat de samenstelling van het team en het basiselftal bij de competitiestart rond is, want in de eerste paar speelrondes liggen er wat betreft de thuisduels grote mogelijkheden om punten te vergaren. Vrijwel alle kandidaat-ploegen voor het rechterrijtje komen nog vóór de winterstop naar Kerkrade (Heracles, De Graafschap, N.E.C, Cambuur, Excelsior, ADO Den Haag) en dus doen de geel-zwarten er goed aan om in de eerste maanden zichzelf voldoende lucht te verschaffen voor het de op het hoge zware maanden in 2016, waarin een bovengemiddeld aantal uitwedstrijden op het programma staat en de zwaargewichten in Kerkrade worden ontvangen.

Header: Roda JC Live

Speelschema Roda JC 20152016

 

Comments (2)

  1. goeje analyse!
    Technisch(e) management en staf, s.v.p. goed lezen en passende maatregelen treffen.
    Danke…

Comments are closed.