Juridische doorbraak in zaak Fortuna Sittard-Roda JC

Vijf mensen moesten zich vandaag melden bij de rechtbank naar aanleiding van de ongeregeldheden tijdens en rondom de wedstrijd tussen Fortuna Sittard en Roda JC Kerkrade op 13 september. Zij worden verdacht van het plegen van geweld tegen stewards, beveiligers en politiemensen en bovendien worden ze verdacht van het aanrichten van vernielingen in het Offermans Joosten Stadion.

Vier van de vijf hooligans hebben taakstraffen opgelegd gekregen en bovendien kregen ze stadionverboden opgelegd. De werkstraffen variëren van dertig tot tachtig uur. De stadionverboden kennen allen een lengte van twee jaar. De verdachten waren afkomstig uit Geleen (twee), Sittard, Warmenhuizen en Elen (België).

Het bijzondere aan deze zaak is dat één verdachte werd vrijgesproken, omdat hij al door de KNVB berecht was. Ricardo R. uit Geleen had al een stadionverbod van drie jaar door de voetbalbond opgelegd gekregen en daarom vond de politierechter dat hij geen extra straf meer kon opleggen. Dit staat in de rechtspraak bekend als het ne bis in idem-beginsel, wat inhoudt dat iemand niet twee keer voor hetzelfde berecht mag worden.

Het Openbaar Ministerie gaat tegen deze uitspraak in beroep, maar de uitspraak is volgens advocaat Christian Visser ‘uniek in Nederland’. Als andere rechters namelijk in deze uitspraak meegaan en zich dus aan de jurisprudentie houden, dan kan er niet meer een strafrechtelijke straf worden opgelegd aan supporters, die al gestraft zijn door de KNVB. Als iemand een stadionverbod krijgt opgelegd van de KNVB, kan die dus niet meer tot bijvoorbeeld een taakstraf worden veroordeeld door de politierechter.

De KNVB vindt de uitspraak opmerkelijk. “Wij zijn er voorstander van dat personen die zich misdragen zowel een stadionverbod kunnen krijgen als strafrechtelijk vervolgd worden. Wat ons betreft kan dat prima naast elkaar bestaan”, meldt de bond bij monde van een woordvoerder.

Na de rellen werden 29 mensen opgepakt en een aantal daarvan hebben zich al voor dinsdag bij de rechter moeten melden. Eén iemand werd toen al vrijgesproken, vanwege een gebrek aan bewijs. Destijds werd al aangekondigd dat er meer verdachten zouden moeten voorkomen. Van de verdachten van vandaag waren er overigens vier supporter van Fortuna Sittard en ééntje van AZ.

Foto: Roda JC Live

Comments are closed.