Mat Roda met moeite voorbij 9 Superboeren

Roda JC Kerkrade heeft vrijdagavond een uiterst moeizame maar belangrijke overwinning geboekt op De Graafschap. In Doetinchem werd het, in een duel dat gekenmerkt werd door twee rode kaarten voor De Graafschap en spreekkoren vanuit de thuisvakken, 1-2 voor het team van René Trost door doelpunten van Bart Biemans en Henk Dijkhuizen.

Roda begon slap aan het duel, terwijl De Graafschap juist uit de startblokken schoot. Dat leverde de Superboeren al na 13 minuten spelen een 1-0 voorsprong op; Vermeij snoepte de bal af van de treuzelende Roda-captain Guy Ramos, bereikte aanvalspartner Jerry van Ewijk, die oog in oog met Bram Verbist niet faalde. De vreugde aan Doetinchemse zijde was echter van korte duur, aangezien Van Ewijk bij het vieren van zijn treffer zijn shirt over zijn hoofd trok; hij had al eerder geel ontvangen vanwege een overtreding en kreeg nu van arbiter Janssen opnieuw een gele prent getoond, waardoor hij al vroeg kon gaan douchen. Een gedeelte van de De Graafschap-aanhang kon dit niet verkroppen en na aanhoudende spreekkoren aan het adres van scheidsrechter Janssen, staakte deze na 25 minuten spelen het duel. Na een afkoelperiode van zo’n 13 minuten werd het duel weer hervat. In het restant van de eerste helft slaagde Roda er niet in om de wedstrijd onder controle te krijgen en bleven grote kansen uit voor de ietwat ongeïnspireerd ogende bezoekers. Tom van Hyfte had wel de paal geraakt voordat de wedstrijd tijdelijk stilgelegd werd.

In de rust werd middenvelder Mitchel Paulissen vervanger door aanvaller Danny Schreurs. Dat leek aanvankelijk weinig uit te halen, aangezien Roda zich net zo mat presenteerde als dat het dat in de eerste helft deed. Toen Pröpper echter in de 56e minuut rood kreeg voor het neerhalen van de doorgebroken Schreurs en De Graafschap met 9 man overbleef, bleek Roda wel in staat om de overtalsituatie uit te buiten. Doelpunten van verdedigers Biemans in de 59e minuut (kopbal uit een corner) en Dijkhuizen in de 61e minuut (frommeldoelpunt na een kopbal op de lat) brachten de Kerkradenaren binnen een mum van tijd op een 1-2 voorsprong. Roda kwam vervolgens nog tot een aantal scoringskansen, maar onder meer Van Hyfte, Van Peppen, Schreurs en invaller Rutjes faalden in de afwerking. In de slotfase poogde De Graafschap nog een gelijkmaker te forceren, maar zover zou het uiteindelijk niet komen.

De Graafschap-Roda JC 1-2 (1-0)
1-0 Van Ewijk ( 13′)
1-1 Biemans (59′)
1-2 Dijkhuizen (61′)
Rood: Van Ewijk (De Graafschap, 13′), Pröpper (De Graafschap, 56′)
Opstelling Roda JC: Verbist – Dijkhuizen, Biemans, Ramos, Van Peppen – Faik, Höcher (69′ Rutjes), Van Hyfte, Paulissen (46′ Schreurs) – Plat, Demouge (’76 Cicilia)

Foto: Eindhovens Dagblad

Comments are closed.