Nabeschouwing | Driepunter in Doetinchem eentje om snel te vergeten

Roda JC Kerkrade wist zich afgelopen vrijdag enigszins te herstellen na de nederlaag van vorige week tegen Almere City; op bezoek bij De Graafschap was het team van René Trost met 1-2 te sterk. Het had daarbij wel de hulp van de thuisploeg nodig. Roda JC Live blikt nog eenmaal terug op deze chaotische, moeizame overwinning.

Tumultueuze openingsfase
Roda verscheen weer met haar sterkste verdedigingslinie aan de aftrap, aangezien de vorige week geschorste aanvoerder Guy Ramos terugkeerde in de basis ten koste van Crescendo van Berkel. Des te frappanter was het dat uitgerekend Ramos na zo’n 13 minuten spelen op zeer nonchalante wijze balverlies leed op de eigen speelhelft, waarna De Graafschap-aanvaller Vermeij zijn collega Van Ewijk vrij voor keeper Verbist zette. Laatstgenoemde faalde oog-in-oog met de Belgische goalie niet en bracht zo een vroege 1-0 op het scorebord. Diezelfde Van Ewijk deed enkele seconden later een geslaagde poging om de titel schlemiel van de wedstrijd weer van Ramos over te nemen, want de Superboer trok bij het vieren van de treffer zijn shirt over zijn hoofd en kreeg derhalve van arbiter Janssen een gele kaart; op zich natuurlijk niet zo slim, en al helemaal niet omdat Van Ewijk op dat moment al een gele kaart op zak had (na een overtreding op Van Hyfte) en dus mocht gaan douchen. Met 11 tegen 10 slaagde Roda er vervolgens niet in om de wedstrijd onder controle te krijgen, hoewel Van Hyfte twee uitstekende scoringskansen onbenut liet; de paal en keeper Jurjus stonden de gelijkmaker in de weg.

Een gedeelte van de achterban van De Graafschap scandeerde intussen beledigende leuzen richting scheidsrechter Janssen, die daar na 25 minuten spelen genoeg van had en besloot om het duel tijdelijk stil te leggen. Toen de gemoederen op de tribunes enigszins bedaard waren en men zelfs de arbiter op cynische, maar toch grappige wijze ging toejuichen, kon er na een pauze van 13 minuten verder gevoetbald worden. Zowel vóór als na de onderbreking stond er een ogenschijnlijk ongeïnspireerd, mat Roda op het veld, werd er overal balverlies geleden, mocht De Graafschap gewoon haar eigen spel blijven spelen en leek een hoop spelers, hoe gek dat ook mag klinken als je kampioenskandidaat bent en een man meer binnen de lijnen hebt, er al snel weinig vertrouwen in te hebben. Kortom; de vastberadenheid om een overwinning af te dwingen, ontbrak op alle fronten.

Scheidsrechter Ed Janssen staakt het duel na 25 minuten vanwege kwetsende spreekkoren.
Scheidsrechter Ed Janssen staakt het duel na 25 minuten vanwege kwetsende spreekkoren.

Tweede rode kaart blijkt Superboeren fataal
Het was dan ook geen verrassing dat de technische staf in de rust een wissel toepaste. Middenvelder Mitchel Paulissen, die de basisplek van de geschorste Wiljan Pluim had overgenomen, kwam amper op positieve wijze in het stuk voor (en was daarmee zeker niet de enige) en werd vervangen door aanvaller Danny Schreurs, die voor mee voetbal en dynamiek in de voorste linie moest gaan zorgen; ook daaraan ontbrak het in de eerste 45 minuten, gezien het feit dat Demouge zich wel in de fysieke duels meldde maar Plat amper kon bereiken, terwijl laatstgenoemde ook totaal niet lekker in het duel zat. Het bleek een nuttige wissel, want hoewel de geel-zwarten ook zeer soft aan de tweede helft begonnen, zorgde de diepgang van Schreurs er in ieder geval voor dat Roda meer aan voetballen toekwam op de helft van de tegenstander. Uitgerekend een dieptepass op Schreurs dwong De Graafschap-captain Pröpper om aan de noodrem te trekken, waardoor er na 56 minuten nog maar 9 Superboeren overbleven. In de daaropvolgende 5 minuten later leek Roda het duel dan toch naar zich toe getrokken te hebben; eerst tastte keeper Jurjus mis bij een corner, waarna Bart Biemans de 1-1 kon binnenkoppen, en even later was het Henk Dijkhuizen die de 1-2 binnenfrommelde, nadat hij enkele tellen eerder de lat had geraakt. In het vervolg werd De Graafschap verder onder druk gezet en werd het doel van de thuisploeg onder vuur genomen door onder meer Danny Schreurs, Tom van Hyfte, Nathan Rutjes (verving de uiterst zwakke Marc Höcher) en Ard van Peppen, maar telkens vonden zij doelman Jurjus op hun weg of zeilden hun inzetten over en naast.

Vreemd genoeg kreeg ook de thuisploeg, dat dus in ondertal opereerde, nog enkele kansjes op de gelijkmaker en wist het op wilskracht Roda bij momenten terug te dringen in het eigen zestienmetergebied. De Kerkradenaren mochten daarbij blij zijn dat Bram Verbist attent reageerde op de momenten dat dit van hem verlangd werd. Zo trokken de manschappen van Trost uiteindelijk de 1-2 overwinning over de streep bij een tegenstander die bewees over een ijzersterke mentaliteit te beschikken, maar zichzelf tekort deed met een vroege, oliedomme rode kaart. Gezien het wedstrijdbeeld in de eerste helft, zowel vóór als na de eerste rode kaart, lijkt het absoluut niet zeker dat Roda met 11 tegen 10, laat staan 11 tegen 11, in staat was geweest om de overwinning voor zich op te eisen. Resultaattechnisch is een zege in waarschijnlijk één van de pittigste uitwedstrijden dit seizoen natuurlijk een uitstekend resultaat, en door het puntverlies van periode-koploper Almere City (1-1 tegen Jong Ajax) en de wetenschap dat FC Emmen (tweede) en Almere City (eerste) morgen tegen elkaar spelen, ligt de strijd om de tweede periodetitel weer volledig open. Wint Roda JC morgen (er staat weer een volledige speelronde op het programma) in eigen huis van FC Oss, dan stijgt het sowieso 1 plekje op de perioderanglijst; bij een gelijkspel tussen Emmen en Almere neemt de ploeg van Trost dan zelfs de koppositie in de periode over.

Beoordelingen
Bram Verbist: 6,5
Viel niets aan te rekenen bij de vroege tegentreffer. Liet zich verder opmerken met een stijlvolle, fraaie redding op een gevaarlijke vrije trap van Tarfi en maakte over het algemeen een betrouwbare indruk. Pakte de ballen die hij moest pakken.
Henk Dijkhuizen: 6
Speelde in grote gedeelten van de wedstrijd meer rechtsbuiten dan rechtsback en kwam ook met een aantal goede voorzetten op de proppen. Henkie was, net als vorige week, opnieuw trefzeker en liet daarmee al zijn derde doelpunt van het seizoen noteren.
Bart Biemans: 5
Kopsterk als altijd; zowel verdedigend als aanvallend (bij de gelijkmaker). Desalniettemin was het regelmatig schrijnend om te zien hoe de co-productie Biemans/Ramos De Graafschap door het hart van de Roda-verdediging mocht snijden.
Guy Ramos: 4,5
Er werd met zijn terugkeer gerekend op meer rust en controle in de defensie, maar daar bleek al snel weinig van terecht te komen. Leidde de vroege tegentreffer in met onnodig, lullig balverlies en bleef ook in het vervolg zeker niet foutloos.
Ard van Peppen: 6
Net als Henkie was op de andere vleugel Peppie vaak op de helft van de tegenstander te vinden. Rush na rush langs de lijn, prima voorzetten, en bijna een doelpunt. Verdedigend was het eveneens prima. Mag zich desalniettemin nog iets meer manifesteren.
Hicham Faik: 5
De uitstekende vorm die Faik tijdens zijn eerste wedstrijden in dienst van Roda kende, lijkt in de afgelopen weken enigszins te zijn weggezakt. Speelde ook vrijdagavond weer een bleek duel waarin hij regelmatig ongelukkig was in balbezit.
Marc Höcher: 4
De man die dit seizoen al een hoop treffers liet noteren, verkeert net als Faik in een vormdipje en dat was ook wel zichtbaar aan zijn houding op het veld. De negatieve uitstraling vertaalde zich ook in het spel. Marc heeft een doelpunt nodig, lijkt het.
Tom van Hyfte: 5
Bleek in de afgelopen weken een van de weinige constante factoren in het elftal. Desondanks speelde ook hij een mindere wedstrijd. Kreeg 3 uitstekende scoringskansen, waarvan er toch op z’n minst 1 raak had moeten zijn. Hij wacht nog op zijn eerste Roda-goal.
Mitchel Paulissen: 4,5
Kreeg na wekenlang bankzitten weer eens een kans in het basiselftal. Speelde een fletse eerste 45 minuten en keerde na de rust niet meer terug binnen de lijnen. Desalniettemin blijft het een jongen met potentie.
Johan Plat: 4,5
Niet voor het eerst werd duidelijk dat een frivole voetballer als Plat in wedstrijden als deze een anoniem, bijna verwaarloosbaar onderdeel van het elftal is. Valt amper op en oogt ietwat gemakzuchtig. Het hield bepaald niet over.
Frank Demouge: 5
Slaagde er wederom in om twee centrale verdedigers bezig te houden en stelde Van Hyfte in staat om de 1-1 binnen te schieten, die dat zou nalaten. Dreigend was het echter niet en er was amper chemie met aanvalspartner Plat.
Danny Schreurs: 6,5
Danny mocht de hele tweede helft spelen en zorgde voor beduidend meer dreiging dan Plat en Demouge. Oogde gedreven en scherp, hoewel hij koelbloediger zal moeten zijn in de afronding. Dat merkten we al eerder en ook vrijdag was dit het geval.

De sterk ingevallen Danny Schreurs wordt neergetrokken door De Graafschap-captain  Pröpper, die hiervoor direct rood ziet.
De sterk ingevallen Danny Schreurs wordt neergetrokken door De Graafschap-captain Pröpper, die hiervoor direct rood ziet.

Foto’s: Pro Shots

Comments are closed.