Voorbeschouwing | Roda moet de draad oppakken in Doetinchem

Na de blamage afgelopen weekend thuis tegen Almere City FC (1-4) mazzelde Roda JC enigszins met het gelijkspel van N.E.C. op bezoek bij Jong Ajax (1-1). De achterstand op de Nijmeegse koploper bedraagt daardoor slechts een punt. Aan Roda nu de taak om bij te blijven om het topduel in eigen huis tegen titelconcurrent aan te grijpen om de eerste plek over te kunnen nemen. De eerste stap die zal moeten worden gezet is het pakken van drie belangrijke punten op bezoek bij de Superboeren van De Graafschap uit Doetinchem. Roda JC Live blikt zoals elke week vooruit op het aanstaande duel.

De club: De Graafschap
‘Betaald Voetbal De Graafschap’ werd opgericht in 1954 onder de bond NBVB, welke in hetzelfde jaar werd opgericht als protest tegen de beslissing van de KNVB om geen profvoetbal in te voeren. Na de snelle fusie van de NBVB en de KNVB bleef De Graafschap een profclub en het is tot op heden de enige nog zelfstandige club die voortkomt uit de korte bestaansperiode van de NBVB.

Na verblijven in de Eerste- en Tweede Divisie werd in 1973 voor het eerst de Eredivisie bereikt, waarna het diverse malen heen en weer pendelde tussen de twee uiteindelijk overgebleven profdivisies van het land: maar liefst zeven degradaties en zes promoties volgden na de eerste promotie naar het hoogste niveau. De grootste successen van de club waren de achtste plek in de Eredivisie in 1997/98 onder leiding van Fritz Korbach en de kampioenschappen in de Eerste Divisie in 1991, 2007 en 2010.

De Graafschap ontwikkelde in de loop der jaren een status van cultclub en stond bekend om het harde vechtvoetbal waarbij menig grote en kleine tegenstander het razend moeilijk had. Na een lange tijd van interne strubbelingen is de trouwe aanhang echter aanzienlijk afgenomen en heeft de club moeite om weer te voldoen aan het Superboerenimago.

Vormverhoudingen
Roda JC zag diens knappe reeks overwinningen abrupt beëindigd worden met een 1-4 blamage tegen Almere in een directe confrontatie om de koppositie in de tweede periode. De achterstand op concurrent N.E.C. bedraagt echter maar één punt, waardoor de schade beperkt is gebleven.

De Graafschap heeft het een stuk lastiger en staat op dit moment zesde met 24 punten. Na een moeizame seizoensstart heeft de club de zaken iets beter op de rails weten te krijgen, maar de Superboeren blijven te wisselvallig om aanspraak te kunnen maken op de topposities in de competitie. Vorige week werden met een 0-0 gelijkspel in Sittard weer twee dure punten verspeeld.

Vermoedelijke opstellingen
Bij de Superboeren ontbreekt de jonge verdediger Jan Lammers; hij kreeg tijdens het uitduel bij Fortuna Sittard een rode kaart en zal 3 wedstrijden moeten toekijken. Of centrale verdediger Ted van de Pavert op tijd hersteld is van zijn hoofdblessure, is nog onduidelijk. Voorin ontbreekt Dean Koolhof vanwege een enkelblessure. Linksback Caner Cavlan keert terug van een schorsing. Daarnaast zal Bart Straalman, pas 18 jaar oud, morgen zijn debuut maken in het basiselftal, en wel in het hart van de defensie. Op het middenveld keert Jordan Garcia-Calvete terug in de basisformatie.

Aan de kant van Roda JC zal men het moeten stellen zonder Wiljan Pluim, na diens twee gele kaarten (en dus rood) in de wedstrijd tegen Almere City. Aanvaller Anco Jansen, die natuurlijk een verleden heeft bij tegenstander De Graafschap, zal zeker tot en met de winterstop niet inzetbaar zijn voor coach René Trost. Verder is rechtsachter Martijn Monteyne nog steeds herstellende van een langdurige blessure. Aanvoerder Guy Ramos keert terug van een schorsing en zal dan ook aan de aftrap verschijnen als centrale verdediger naast Bart Biemans. Vermoedelijk neemt Mitchel Paulissen de positie van Pluim in.

Vermoedelijke basis De Graafschap: Jurjus – Lazic, Straalman, Pröpper, Cavlan – Echcharaf, Garcia-Calvete, Tarfi, Hulst – Van Ewijk, Vermeij.
Vermoedelijke basis Roda JC: Verbist – Dijkhuizen, Biemans, Ramos, Van Peppen – Faik, Höcher, Van Hyfte, Paulissen – Demouge, Plat.

Stadion
Het 12.600 plekken grote stadion De Vijverberg is na het Parkstad Limburg Stadion het grootste stadion van de Eerste Divisie. Sinds de oprichting van de club is De Graafschap hier actief. Lange tijd droomde de club van een nieuw stadion, maar ondanks dat een nieuw onderkomen de klassieke Engelse stijl van de oude Vijverberg zou gaan behouden, focust de club zich nu op een modernisering en uitbreiding van het huidige onderkomen. Daarbij moet gezegd worden dat een terugkeer naar de Eredivisie een voorwaarde is.

De redactie voorspelt
Voorspellingen: 2-3 (Robbert), 2-2 (Luc), 0-1 (Jeroen), 0-1 (Sem).
Ondanks dat er van de klassieke Engelse Superboerensfeer de laatste jaren weinig meer over is, blijft De Graafschap een lastig te kloppen tegenstander die altijd meedoet in de subtop van de competitie. Op de Vijverberg wacht Roda een klassiek avondje vechtvoetbal, compleet met natuurgras en een zeer stugge tegenstander. Dat er wordt gewonnen is dan ook geen zekerheid, maar op een verlies zal het in ieder geval niet uitdraaien. Zo kan Roda JC de titelstrijd in eigen hand houden.

De Graafschap – Roda JC Kerkrade wordt live uitgezonden op FOX Sports. Daarnaast zal Roda JC Live, zoals gebruikelijk, zorgen voor een live-verslag op de Twitter; www.twitter.com/rodajclive (@RodaJClive).

Foto: hnu.nu

Comments are closed.