Trost en Rutjes: “Moeten nu de rust bewaren”

Roda JC Kerkrade leed vandaag (zondag) een pijnlijke nederlaag op bezoek bij MVV Maastricht (3-1), waardoor de club na 3 Jupiler League-duels in 2015 nog geen enkel punt vergaarde. Na afloop reageerden coach René Trost en middenvelder Nathan Rutjes voor de camera van FOX Sports.

Coach Trost vond dat de arbitrage, onder leiding van scheidsrechter Sanders, een bepalende rol speelde. “De beslissingen die genomen worden, zijn cruciaal. De corner die MVV krijgt is gewoon geen corner, en daar valt de 1-1 uit. En volgens mij moeten wij daarna een corner krijgen, waar uiteindelijk de rode kaart valt. Als je dan met 10 man in deze ambiance op dit veld verder moet, dan is de kans groot dat je achteruit moet.” Daarna zat het volgens de oefenmeester ook bepaald niet mee voor de Kerkraadse formatie. “Je hebt de pech dat Smeets net in de 45e minuut de 2-1 scoort, maar zelfs in de tweede helft had ik het gevoel dat het er nog in zat. Dijkhuizen moet dan die bal maken, ik vond ons op dat moment in de wedstrijd zitten. We hebben in ieder geval de moraal getoond om ervoor te zorgen dat het eventueel nog een wedstrijd kon worden. De 3-1 is een logisch gevolg omdat je risico’s gaat nemen.”

Het gevolg was dat Roda na de zeperd tegen Fortuna van vorige week, ook vandaag het onderspit delfde in een streekderby. Trost: “We hebben een aantal zeer slechte weken achter de rug en daar wilden we vandaag een einde aan maken. We zijn hier met de beste bedoelingen naartoe gekomen. Maar ergens zit het ook niet mee, bijvoorbeeld zo’n tweede doelpunt net voor rust, dat valt dan weer net verkeerd. Daar heb je nu mee te maken, dat zijn de ongeschreven wetten in het voetbal. Het is nu de eerste vereiste om de rust te bewaren.”

Ook Nathan Rutjes erkent dat het scoreverloop in de eerste helft voor Roda nadelig uitpakte. “We komen 1-0 voor door een prima goal van Anco en dan komt die rode kaart. Het is zuur dat je dan met 10 man komt te spelen. Met z’n tienen hebben we het op 1-1 proberen te houden en vlak voor rust valt dan de 2-1. Dat was wel een domper hoor, want als je ongeschonden de rust kunt halen, kun je de organisatie iets beter neerzetten.” Volgens de middenvelder kwam het grootste gevaar van Maastrichtse zijde uit standaardsituaties. “Corners, vrije trappen en hoekschoppen zijn altijd levensgevaarlijk in wedstrijden als deze, die kunnen zomaar ergens vallen. Daar hadden we heel veel problemen mee. De afspraken waren duidelijk, alleen was het toch continu een dreigende situatie. Uit het veldspel hebben ze in het laatste kwartier wat kunnen creëren, maar daarvoor ook niet echt, ondanks dat ze wel een overtal hadden.”

De derbysfeer zat er in De Geusselt wel in, en dat was ook vooraf wel duidelijk bij Rutjes. “Je weet dat dit een wedstrijd is die extra beladen is, voor de spelersgroep en het publiek. Er is voor hun maar één wedstrijd dit jaar en dat is deze. Je weet dat het een stormvloed wordt en die konden we aardig bedwingen.” Toch straalde de onzekerheid regelmatig van de geel-zwarte ploeg af. Rutjes: “Naarmate je meer verliest, hoe groter de onzekerheid wordt. We kunnen echt niet opeens meer voetballen. Vandaag was het moeilijk om te spelen, op dit veld, maar dan moet je het op een andere manier doen. Met knokken en hard werken. Helaas viel dat vandaag voor MVV aan de betere kant vandaag.”

De vraag die alles en iedereen nu bezig houdt, is hoe Roda uit het dal kan klimmen waar het zich de afgelopen weken in heeft gewerkt. “Als wij drie keer verliezen, hebben wijzelf ook vraagtekens en daar zijn we heel hard mee aan de slag. De ommekeer komt wel. We hebben teveel kwaliteit om dit soort wedstrijden te verliezen. Ik heb er vertrouwen in dat die ommekeer gaat komen. We moeten de rust bewaren en rust crëeer door goede resultaten te behalen. De enige manier waarop we dat kunnen doen, is door zelf in de spiegel te kijken en zelf voor de ommekeer te zorgen. Binnen de spelersgroep onderling is er geen onrust, maar we spreken elkaar wel aan als het niet goed is wat er gebeurt.” Het feit dat de middenvelder een MVV-verleden erop nahoudt, maakt de zaken voor hemzelf er niet mooier op. “Het doet zeer om hier als oud-speler te verliezen. Je bent een klein doelwitje in de wedstrijd, wordt uitgefloten, maar dat hoort erbij, dat is ook het mooie van voetbal. Ik heb hopelijk getoond dat ik er bepaald niet van onder de indruk was. Ik heb hier twee fantastische jaren gehad, dank daarvoor, maar ik had hier vandaag toch graag 3 punten gepakt. Het mocht niet zo zijn.”

Foto: Roda JC Live

Comments (1)

Comments are closed.