Nabeschouwing | Anastasiou blijft zoekende

Ook in speelronde 5 slaagde Roda JC er niet in om drie punten aan haar duel over te houden. De Kerkradenaren gingen met 2-0 onderuit bij Go Ahead Eagles, in een wedstrijd waarin er meer fout dan goed ging voor coach Yannis Anastasiou en de zijnen. De oefenmeester en spelers zijn er na een dikke maand competitievoetbal nog niet in geslaagd om écht lijn in het eigen spel te brengen.

Nog geen geoliede machine
De geel-zwarte motor die Roda JC heet, werd deze zomer behoorlijk geüpdatet. Noodonderdelen die in het afgelopen halfjaar de machine op het nippertje draaiend hadden weten te houden, werden vervangen door nieuwe onderdelen, die uit verschillende uithoeken van de markt bijeengeraapt werden door de handelaren Caanen en Van der Luer. Daarmee begon het apparaat onder de motorkap in de afgelopen weken warm te draaien en werden de eerste belangrijke kilometers op de teller bijgeschreven, maar al snel kwam monteur Anastasiou erachter dat niet ieder boutje op de juiste plaats zat. Hij begon derhalve te schuiven met onderdelen, maar wist daarmee het lichte gepruttel van de motor vooralsnog niet te verhelpen. In de komende zes dagen zal hij opnieuw moeten gaan sleutelen om meer vermogen uit ‘zijn’ machine te persen.

Krachteloos en tandeloos
Nee, in de Adelaarshorst wisten de Koempels het niet te bolwerken. Ditmaal betrof de tegenstander een ploeg die in hetzelfde schuitje zit als Roda zelf; na vier wedstrijden nog geen overwinning geboekt, maar wel voornemens om zo snel als mogelijk afstand te nemen van de onderste plekken op de ranglijst. Eén van de twee teams zou gisteren rond 16:30 uur alsnog een driepunter bij mogen schrijven, maar helaas voor ons viel die eer aan de Eagles ten deel. Daar was in principe weinig op af te dingen; buiten een gevaarlijk schotje van basisdebutant Daniel de Silva viel er geen enkele noemenswaardige doelkans voor de Kerkradenaren te noteren. Dat mag gerust ‘mager’ genoemd worden, en staat in schril contrast met het vorige duel waarin Glashandel Van Ooyen als rugsponsor het blauwe uittenue sierde; 28 februari 2016, Heracles Almelo-Roda JC Kerkrade. Uitslag: nul tegen vijf. Moeten we wel direct bij aantekenen dat we op die dag niet op achterstand kwamen door een scheidsrechter die een kopbal beoordeelde als een handsbal.

Kevin Brands benut een goedkoop gekregen penalty. Benjamin van Leer weet hoelaat het is. (Pro Shots)
Kevin Brands benut een goedkoop gekregen penalty. Benjamin van Leer weet hoelaat het is. (Pro Shots)

Maargoed, na die onterecht toegekende én benutte penalty van Brands in de 27ste minuut had Roda nog een ruim uur om de opgelopen schade te herstellen. Daar slaagde het echter allerminst in, want het ging veelal fout voordat het doel van Theo Zwarthoed daadwerkelijk in het vizier kwam. Slordigheden in de passing, té grote ruimtes tussen de verschillende linies, een gebrek aan lef én krachteloosheid op de helft van de tegenstander voorkwamen dat Go Ahead zich daadwerkelijk zorgen zou moeten maken. Het is dan ook een pijnlijke constatering dat er op het eerste gezicht weinig aanknopingspunten aan deze nederlaag zitten, want het kan ten opzichte van Go Ahead ook niet gezien worden als een tekort aan kwaliteit. Feit is dat Roda in vijf wedstrijden driemaal gescoord heeft, waarvan nul in de drie meest recente duels. Simon Church bevond zich – net als in Tilburg – veelvuldig op een eiland en kwam vooral in balbezit in buitenspelpositie. Met het inbrengen van Daniel de Silva in de basis op het middenveld, ten koste van David Boysen, was er in de eerste twintig minuten wel meer flair in het spel van de Limburgers te bespeuren, maar leidde dat over het hele duel gezien tot niets.

Gebrek aan vastigheid
Vastigheid is dan ook het toverwoord waarnaar coach Anastasiou naarstig op zoek is, al wekenlang. Daarbij helpt het niet dat er tot nu toe iedere week telkens een wijziging werd doorgevoerd in de verdedigingslinie, zij het onder meer door blessures en schorsingen; men begon met Milec, Ananou, Brouwers en Van Peppen tegen Heracles. Kum speelde tegen Ajax in de plaats van de tegengevallen Brouwers, waarna diezelfde Brouwers tegen Vitesse weer in het basiselftal kwam voor de geschorste Ananou. Na diens schorsing verdween Brouwers tegen Willem II weer uit de basis ten koste van Ananou, om een week later als meest logische vervanger van de geblesseerde Milec niet terug te keren aan de aftrap tegen Go Ahead, aangezien Anastasiou ervoor koos om ditmaal Nathan Rutjes in de defensie te posteren. Bent u er nog?

Het uitvak had een gigantisch doek meegenomen naar Deventer. (Roda JC Live)
Het uitvak had een gigantisch doek meegenomen naar Deventer. (Foto Roda JC Live)

Essentieel hierin is dat het vertrouwen in Roel Brouwers in ieder geval broos is en dat Frederic Ananou tot nu toe, als 18-jarige A-junior overgekomen van 1. FC Köln, de kar trekt in de defensie. Opvallend, aangezien we op voorhand van alle nieuwelingen het meeste leken te mogen verwachten van Brouwers en Boysen, die in de afgelopen weken vooral samen op de bank hebben gezeten. De omzettingen op het middenveld, met De Silva in plaats van diezelfde Boysen en Ajagun in een controlerende rol naast Van Hyfte, hadden ervoor moeten zorgen dat op z’n minst de slag op het middenveld gewonnen werd, maar dat bleek uiteindelijk de linie waar men de meeste steken liet vallen. Zelfs Adil Auassar, die in de afgelopen weken toch wel eenieder kon bekoren, zakte daarbij weg in het drijfzand.

Kiezen of delen
Anastasiou, die bij zijn entree als hoofdtrainer benadrukte – of moest benadrukken – dat hij met attractief en aanvallend voetbal Roda opnieuw op de kaart wilde zetten, lijkt na een aantal weken toch al snel voor een behoudendere aanpak te kiezen. De 180 graden ommezwaai na het regime-Kalezic is met de huidige spelersgroep kennelijk makkelijker te prediken dan uit te voeren. Resultaattechnisch is het verschil nihil; vervangen we De Graafschap-uit uit het vorige seizoen in deze jaargang met Go Ahead-uit, dan wist Roda uit deze vijf wedstrijden in de beide seizoenen in totaal drie punten te vergaren. Kernvraag is dan ook: blijft men zoeken naar een geschikte(re) bezetting en tactiek, of wordt het tijd voor een herkenbaar, zo goed als ongewijzigd basiselftal? We gaan het zien, aanstaande zaterdag in het eigen Parkstad Limburg Stadion tegen SC Heerenveen.

Header: Pro Shots

Comments (10)

Comments are closed.