Top/Flop | Go Ahead Eagles – Roda JC Kerkrade

Afgelopen zondag mocht Roda JC voor de vijfde keer dit seizoen opdraven in de Eredivisie. In de Adelaarshorst bleek, zoals inmiddels uitvoerig is beschreven, Go Ahead Eagles voor de Limburgers een brug te ver: 2-0. Volgens inmiddels goed gebruik belicht Roda JC Live in de rubriek ‘Top/Flop’ de belangrijkste meevallers en tegenvallers van de gespeelde wedstrijd. Tevens presenteren we de beoordelingen van de spelers aan de kant van Roda JC.

TOP
Frederic Ananou | Het begint een cliché te worden, maar de A-junior van Duitsland was wederom de sterkste van het geel-zwarte stel in Deventer. Verdedigend was hij de enige die zijn zaken op orde had, naast de schutterende Christian Kum. De duels ging hij in als een kerel en ook opbouwend was hij niet op een fout te betrappen. Aan de ene kant is het schrijnend dat zo’n jonge jongen op het moment de beste man aan de kant van Roda JC is, maar het is mooi om te zien dat er weer eens een écht talent in de ploeg staat.

Sfeer(acties) in de Adelaarshorst | De thuishaven van Go Ahead Eagles staat veelal garant voor een mooie en fanatieke voetbalsfeer. Buiten dat de architectuur van het recentelijk verbouwde stadion op zijn minst goed gelukt kan worden genoemd, zorgden twee sfeeracties in de vorm van grote spandoeken in de B-side en het uitvak voor een mooie voetbalsfeer voorafgaand aan de wedstrijd. Gezien het wedstrijdverloop werd het gedurende in het duel voor de thuisfans alleen maar leuker, terwijl het voor de meegereisde supporters van Roda JC Kerkrade een steeds mindere middag bleek te worden. Desondanks is op sfeergebied de Adelaarshorst een hoogtepunt in het lange jaar van uitwedstrijden.

Het eindsignaal | Na een wedstrijd waarin nagenoeg niks goed leek te gaan en er met pijn en moeite slechts enkele kansjes door Roda JC werden gecreëerd, was het fijn om het laatste fluitsignaal van arbiter Ed Janssen te horen en weer huiswaarts te kunnen gaan. In een wedstrijd die in potentie van groot belang kan zijn – Roda trof immers een potentiële concurrent voor de strijd onderin de competitie – zorgen een 2-0 nederlaag in combinatie met het vertoonde spel voor een wedstrijd om hoofdpijn van te krijgen. Een bierloze kater, zogezegd.

FLOP
Kum | In een wedstrijd waarin bijna het hele elftal flink tegenviel, bleek Christian Kum een van de minste voetballers op het veld te zijn. De eens gerenommeerde verdediger van ADO Den Haag had het vreselijk lastig achterin en had moeite met de aanvallers in de rood-gele shirtjes. Of dat ligt aan de bijzonder veranderlijke defensieve linie van de eerste competitieweken, of dat het een andere oorzaak heeft, is de vraag. Gegeven is dat het voor de Duits-Nederlandse verdediger beter moet om zijn zekerheid van een basisplaats te kunnen behouden.

Auassar | Niet alleen achterin verliep het voor enkelen moeizaam, ook voorin kon het toch al matige spelniveau niet door iedereen bijgebeend worden. Auassar hebben we in ieder geval de hele wedstrijd maar mondjesmaat in actie gezien. De grote kans die hij in de tweede helft kreeg bleek zodanig van uit toeval te zijn ontstaan dat hij er zelf net zo van leek te schrikken als een deel van de aanhang op de Deventer B-side. Dat is toch iets wat een aanvaller in de Eredivisie niet zou mogen overkomen.

Algehele beleving Roda JC | Hoewel het seizoen nog jong is, kan worden gezegd dat een wedstrijd tussen Go Ahead Eagles en Roda JC Kerkrade zomaar eens van belang kan zijn voor de strijd in de kelder van de Eredivisie. Bovendien werd het voor Roda hoog tijd dat er een wedstrijd in deze jaargang gewonnen werd, want na vier wedstrijden qua zeges nog droog staan is niet goed voor het zelfvertrouwen. Dat de beleving bij Roda JC vervolgens van zodanig niveau is als afgelopen zondagmiddag, is voor ons als redactie en als fans ronduit teleurstellend.

BEOORDELINGEN
Benjamin van Leer: 6 – Van Leer heeft er persoonlijk enkele keren moeten voor zorgen dat de score voor de Eagles niet verder opliep. Hij speelde geen sterke wedstrijd, maar zakte niet zoals veel collega’s volledig door de grasmat.
Nathan Rutjes: 5 – Dat Rutjes mocht opdraven in Deventer was voor vele een verassing. Rutjes deed afgelopen week de opvallende uitspraak bij L1, dat als hij momenteel moest kiezen tussen een maatschappelijke carrière en een carrière als actief voetballer, dat hij nu voor de maatschappelijke carrière zou gaan. Van een echt uitgesproken optreden in Deventer kwam het echter niet. Zijn gebruikelijke strijdkracht kon hem vandaag zelfs geen voldoende brengen.
Christian Kum: 3,5 – Kum viel in Deventer echt door de mand. Een bal inleveren bij een medespeler leek te veel gevraagd. Dat hij niet gewisseld is heeft er waarschijnlijk mee te maken dat onze Griek dan nog 5 andere spelers had kunnen wisselen.
Frederic Ananou: 6,5 – De enige speler op het veld die vocht voor elke meter. Zorgde voor rust in de verdediging en kon met zijn snelheid de counter bij de Eagles er regelmatig uit halen. Helaas was de tank aan het einde van de tweede helft een beetje leeg. Maar met zijn mentaliteit en inzet komt hij er zeker wel.
Ard van Peppen: 5,5 – Van Peppen had weer een tegenstander waarmee hij het al eerder aan de stok had gehad: Antonia. Ook vandaag kwam het regelmatig tot kleine opstootjes tussen de spelers. Ard zijn enige redmiddel was om zijn kont in Antonia te planten,die hem op snelheid 20 keer voorbij stoomde.
Tom van Hyfte: 5 – Tom van Hyfte was weer onzichtbaar vanmiddag. Toch kreeg hij in de tweede helft een grote kans die wellicht de gelijkmaker op de borden had kunnen brengen. Het middenveld van Roda werd verder overlopen en kon weinig goede passes voortzetten richting de aanval.
Abdul Ajagun: 5,5 – Ajagun speelde redelijk. Het blijkt dat deze speler op zowat elke positie uit de voeten kan. Echter helaas blinkt hij tot nu toe op geen van deze posities uit.
Mikhail Rosheuvel: 6 – Rosheuvel had vandaag ook weer zijn scooter meegenomen naar Deventer. Helaas mag hij blijkbaar de 16 niet in rijden. Zijn snelheid heeft hij vooral op ongevaarlijke plekken te ver van het doel van de tegenstander. Echt grote dreiging leveren zijn acties dus ook niet op.
Adil Auassar: 4 – Zie “Flop”
Daniel De Silva: 5,5 – Daniel mocht vandaag nog eens in de basis beginnen. Hij had afgelopen zomer veel aan zijn fysiek getraind. Toch wordt hij net zoals vorig seizoen nog vaak door de tegenstander gewoon omver gespeeld. Veel aan de bal weet hij ook nog niet te komen.
Simon Church: 4,5 – Onze international van Wales lijkt zijn draai nog niet echt gevonden te hebben. Af en toe krijgt hij grote kansen. Maar dan ontbreekt het aan gevoel voor de bal of komt enkele cms te kort. Wellicht is ook de buitenspel regel in Wales iets anders. Als hij vrij opduikt is dat bijna altijd buitenspel.

Comments (6)

Comments are closed.