Nabeschouwing | Blijdschap of teleurstelling na een gelijkspel bij Zwolle?

Gisteravond deed Roda JC de laatste plaats in de Eredivisie weer over aan Go Ahead Eagles. Voor het eerst sinds de promotie van PEC Zwolle werd er niet verloren in de Hanzestad, een prima prestatie. Uiteindelijk levert het op de ranglijst weinig op, door de overwinning van de Eagles, maar goed. Roda JC Live blikt terug op een semi-succesvolle avond.

Want moeten we nou tevreden zijn met dat gelijke spel in Zwolle, op die ijskoude zaterdagavond? Het is lastig om daar een eenduidig antwoord op te geven. Zoals al gezegd, ging Roda tot nu toe alleen maar ten onder in de hoofdstad van Overijssel. Sinds de promotie van de Blauwvingers eindigden de wedstrijden in, achtereenvolgens, 3-2, 3-1 en 3-1. Drie keer waren de geel-zwarte mannen betrekkelijk kansloos. In die zin is het punt zeker een prima prestatie.

Voorafgaand aan die wedstrijd gloorde er desondanks hoop. Meer hoop dan de afgelopen keren, sinds Zwolle een reputatie als angstgegner opgebouwd heeft. Bij de Zwollenaren gaat het namelijk helemaal niet lekker tot nu toe dit seizoen. Twee overwinningen tegen Go Ahead en Excelsior zorgden voor wat opstekers in de voorbije weken, maar daarvoor werd vijf weken lang de laatste plaats in de Eredivisie bekleed. Als er dus eens gelegenheid was voor een resultaat in Zwolle, was het nu.

Dan naar de wedstrijd; ook in die pot heeft dat resultaat er constant ingezeten. Waar de Kerkradenaren in vorige jaren regelmatig van het kastje naar de muur werd gespeeld door de blauw-witten, was dat nu geenszins het geval. Al na elf minuten had Roda voor kunnen, en eigenlijk misschien wel moeten staan. Een aanval die werd ingeleid door een uitstekende bal van Ajagun op Milec belandde uiteindelijk op de paal (Rosheuvel) en daarna verzuimde Ajagun af te drukken. Later in de eerste helft kreeg Auassar een reuzekans na een lekker passje van, geloof het of niet, Nestoras Mytides, maar hij vond Mickey van der Hart op zijn weg.

Mickey van der Hart bleek uiteindelijk de grote reden te zijn dat Roda niet wist te winnen in Zwolle, want zelfs toen hij in de tweede helft mistastte bij een voorzet van Ard van Peppen, maakte hij het Mytides nog moeilijk zat. De Cypriotische slungel – zo mogen we het wel zeggen – kopte over. Ook had de goalie een goede reflex in huis op een poeier van Mikhail Rosheuvel. Dat hij tot Man of the Match werd verkozen in Zwolle, was dan ook meer dan terecht. De vaak bekritiseerde keeper hield zijn ploeg met enkele uitstekende reddingen op de been.

Wat zetten de Zwollenaren daar dan tegenover? Niet zo heel veel, eigenlijk. Zeker in de eerste helft niet. Toen werd men alleen gevaarlijk door een van richting veranderd schot, waarop Van Leer attent was. De Roda-doelman was ook één keer geklopt, maar toen stond de lat hem bij. Voor de rest waren er in de eerste helft nauwelijks problemen, door de defensieve speelstijl die Roda aannam. Die werkte goed. Dat de Kerkradenaren kunnen verdedigen, blijkt sowieso wel uit het feit dat er maar zeven ploegen zijn die minder tegengoals kregen in de Eredivisie.

Dus, tijd voor conclusies. Blij zijn of niet met dit punt? Voorafgaand aan het seizoen had iedereen waarschijnlijk getekend voor een punt op bezoek bij PEC Zwolle. Na gisteren zullen er desondanks veel mensen zijn die met een zuur gevoel de lange terugweg naar Limburg maakten. Als er gewonnen had kunnen worden in Zwolle, was het dit weekend. Opnieuw ontbrak het echter aan zuiverheid en kalmte voor de goal. Dat wordt echter lastig op te lossen met het huidige spelersmateriaal en dus is op de nul spelen voorlopig wellicht de beste oplossing.

Bovendien heeft Roda hiermee uit deze twaalf ontmoetingen slechts één punt minder gehaald dan uit dezelfde wedstrijden vorig seizoen. Zo erg is het dus allemaal niet. Blijdschap is op z’n plaats, maar er moet wel kritisch gekeken worden naar de gemiste kansen. Daar is – wederom – twee weken de tijd voor. Dan komt AZ op bezoek in Kerkrade en liggen er zeker weer kansen voor de mannen van Yannis.

Foto: Roda JC Live

Comments (8)

Comments are closed.