Nabeschouwing | Carnavalskleuren succesvol bestreden in Den Haag

Heeft u carnaval gevierd de afgelopen dagen? Wij in ieder geval wel, en goed ook! Na al het feestgedruis kunnen we u voorstellen dat de zaterdagavond inmiddels uit uw geheugen verdreven is en dus is het toch tijd om nog even na te beschouwen. Roda JC Live blikt terug op de enige avond de voorbije dagen dat de kleuren groen en geel niet wonnen!

Carnavalsvooroordelen
Roda JC en carnaval; vaak wordt gezegd dat Limburgse clubs een inzinking krijgen na de feestweek in de winter. Een uitspraak die, gezien de weinige spelers van de clubs die nog uit het zuiden afkomstig zijn, betwist kan worden en ook gezien de resultaten van de clubs niet gestaafd kan worden. Ook bleek de afgelopen jaren dat uitwedstrijden van Roda JC tijdens carnaval nogal eens matig bezocht worden. De afgelopen drie jaren werden Jong Ajax, Vitesse en Ajax aangedaan en alle drie de wedstrijden werden door nog geen honderd supporters bezocht. Bij de uitwedstrijd bij Ajax in 2013 bleef het uitvak zelfs dicht. In Den Haag was daar geen reden toe: op carnavalszaterdag reisden bijna tweehonderd supporters het geel-zwart achterna. Complimenten, supporters! Laten we hopen dat ook de eerste uitspraak onwaar blijkt te zijn in de komende weken.

Op basis van de resultaten vlak voor carnaval lijkt er in ieder geval geen enkele reden zijn om aan te nemen dat het binnenkort minder zal gaan. Sterker nog, na de winterstop zit er plots weer (carnavals)muziek in het elftal van Darije Kalezic. De nieuwelingen lijken vooralsnog verrassend snel ingepast te zijn. Of misschien kun je beter zeggen: een compleet nieuw elftal lijkt verrassend snel gesmeed te zijn, want van het inpassen is niet echt meer sprake, nu Van Leer, Swinkels, Van Peppen en Van Hyfte de enigen zijn die nog overgebleven zijn in de basis.

Zelfs een loodzware serie, waarin het team van Kalezic het binnen 15 dagen op moest nemen tegen achtereenvolgens Excelsior, FC Utrecht, Ajax, Feyenoord en ADO Den Haag wist het team niet klein te krijgen. Sterker nog: binnen de negentig minuten werd geen enkele van deze vijf wedstrijden verloren. Zoals bekend mag zijn, wist Feyenoord in de verlenging Roda te verslaan, maar daar bleef het ook bij. En dat mag met recht een enorm knappe prestatie genoemd worden.

Vermoeidheid zichtbaar
Laten we wel wezen: de impact van die wedstrijden was echt wel te merken. Tegen Feyenoord zat Roda er na iets meer dan negentig minuten volledig doorheen en op bezoek bij ADO Den Haag leek bij het team al vrij snel de scherpte te ontbreken, alsof carnaval net helemaal achter de rug was. Passes waren vaak net niet op maat, sprintduels werden net niet gewonnen en überhaupt leek er een stukje scherpte te ontbreken. ADO wist daar vrijwel niets tegenover te zetten en het was dan ook logisch dat de openingstreffer van de geel-groenen viel uit een gigantische fout van Marcos Gullón, die Van Leer een terugspeelbal gaf waarmee hij niets kon.

De spelers bedanken het uitvak. (Roda JC Live)
De spelers bedanken het uitvak. (Roda JC Live)

Verder was Gullón betrokken bij de enige twee andere noemenswaardige momenten uit de eerste helft. Een omhaal van hem was na ruim een half uur het eerste wapenfeitje van Roda en uit een voorzet van hem kon Van Hyfte vlak voor rust de gelijkmaker tegen de touwen schieten. Bij het uitverdedigen van die voorzet leek Vito Wormgoor ook een ware carnavalist trouwens; de feestgedachte was bij hem duidelijk aanwezig en hij gunde de Kerkradenaren ook alvast een vreugdemoment.

Een weinig verheffende eerste helft dus, maar ook een eerste helft waaruit pijnlijk duidelijk werd hoeveel moeite Roda nog steeds heeft met het creëren van kansen. Na het inbrengen van Hicham Faik als vervanger van Ard van Peppen, waardoor Roda iets aanvallender ging spelen (bij balbezit 3-5-2), ging dat wel al iets beter. In de tweede helft werd nog duidelijker dat deze spelersgroep, met aanvallende intenties, heus wel kansen kan creëren.

De aanval loont
Die aanvallende intenties waren namelijk noodzakelijk geworden doordat ADO al snel weer op voorsprong kwam in de tweede helft. Een door Zhukov, die verder prima speelde, nogal lomp weggegeven vrije trap kon makkelijk worden ingekopt. Slechte dekking, al moet gezegd worden dat de vrije trap ook perfect op maat was.

Daarna nam Roda het initiatief met enige moeite in handen, maar zag Kalezic zich alsnog gedwongen om aanvallend te winnen omdat de aansluitingstreffer uitbleef. Na het inbrengen van Ngombo en Peterson stond Roda op een gegeven moment te voetballen met zes aanvallend ingestelde spelers, waarvan vier echte aanvallers. Dat was al te merken aan het feit dat ADO er nauwelijks nog aan te pas kwam, maar werd pas echt duidelijk na de 2-2. Nadat Peterson de Kerkradenaren met een geweldige knal op gelijke hoogte had gebracht, kreeg Roda in ongeveer zes minuten nog drie gigantische kansen om zelfs de volle drie punten mee naar Zuid-Limburg te nemen. Het is eigenlijk een wonder dat in die tijd niet vaker gescoord is, aangezien ook ADO nog zeker één fikse kans kreeg om het volle pond bij de groen-gele shirts te houden. In deze tijd niet onlogisch, maar op basis van de wedstrijd ook zeker niet terecht.

Als we één ding hebben gezien is het dat de aanval voor Roda wel degelijk kan lonen. Akkoord, er werd aardig wat weggegeven in die minuten, maar de kansen die gecreëerd werden waren gigantisch. Dat heeft er zeker mee te maken dat beide ploegen vol voor de winst ging en ook de Hagenezen dus ruimtes lieten vallen, maar dan nog. Het verdedigende begin was gezien de vermoeidheid van Roda ook logisch, maar na wat we gezien hebben tegen ADO kan het niet inbrengen van Ngombo tegen Feyenoord nog meer in twijfel worden getrokken. Aanvallen kunnen de Kerkradenaren namelijk echt wel, nu moeten ze het alleen nog willen. Met die gedachte in het achterhoofd is er geen enkele reden om zonder vertrouwen de vastenperiode in te gaan!

De cijfers
Van Leer – 7: kon aan de tegendoelpunten niets doen en verrichte verder wel enkele belangrijke reddingen.
Gullón – 5: de schuldige bij de 1-0. Speelde voor de rest niet opvallend.
Buijs – 7,5: het centrum stond wederom als een huis, met als belangrijkste schakel…
Swinkels – 8: regeerde wederom achterin. Naast zijn nieuwe compagnon Buijs worden zijn prestaties beter en beter.
Van Peppen – 6: niet al te best, maar dat kwam ook doordat hij niet geheel fit was.
Inceman – 6,5: leverde tegen Feyenoord vaak in, deed dat tegen ADO ietsje minder. Desondanks niet zo goed als in zijn eerste wedstrijden.
Milec – 6,5: net als tegen Feyenoord redelijk onopvallend. Raadsel waarom hij niet rechtsback staat, zoals tegen Ajax, toen hij de beste van het veld was.
Zhukov – 7: leek soms overenthousiast en daaruit vloeide ook de vrije trap voort die de tweede achterstand bekeken. Laat wel duidelijk zien een gigantisch talent te hebben.
Van Hyfte – 6: speelde wederom anoniempje, maar stond wel op precies de juiste plek om de gelijkmaker tegen de touwen te schieten.
Van Duinen – 6,5: werkte hard, maar wist nog niet écht in het stuk voor te komen.
Poepon – 7: werkte ook hard en wist wél in het stuk voor te komen. Ook hij versterkt het team zichtbaar.
Faik – 7: door zijn invalbeurt ging het een stuk beter lopen.
Eervolle vermelding: Peterson. Uitstekende invalbeurt, liet het eindelijk zien, zorgde voor dreiging.

Foto: Roda JC Live

Comments (10)

Comments are closed.