Voorbeschouwing | Vluchtpoging uit de onderste regionen in Kerkrade

Nu de clownsneuzen, confettikanonnen en rood-geel-groene sjaals weer opgeborgen zijn, treft Roda JC Kerkrade zaterdagavond (19:45 uur) in het eigen Parkstad Limburg Stadion directe concurrent FC Twente. De Limburgers bezetten met 24 punten de dertiende plek op de ranglijst, op twee punten gevolgd door nummer veertien Twente. Bij een overwinning zet de ploeg van Darije Kalezic een belangrijke stap richting rechtstreeks lijfsbehoud in de Eredivisie.

Recente vorm: Positieve ontwikkelingen
De geel-zwarten hebben sinds de winterstop een sterke serie resultaten neergezet. Er werd dan wel schlemielig verloren van AZ (0-1), maar vervolgens sloegen de mannen van Kalezic hun slag bij Excelsior (0-1 winst), tegen FC Utrecht (1-0 winst), Ajax (2-2) en bij ADO Den Haag (2-2). Opmerkelijk genoeg, of misschien juist niet, viel in al die duels een cruciaal Roda-doelpunt in het slotkwartier, ingegeven door wisselspelers. Het toont aan dat Roda er zowel kwalitatief als kwantitatief op vooruit is gegaan en dat het transferbeleid in de winterstop haar vruchten lijkt af te werpen. Dat er tussendoor in de kwartfinale van de KNVB Beker pas na een verlenging werd gebogen voor Feyenoord, maakt de reeks eigenlijk alleen maar indrukwekkender. De vrije val veroorzaakt door veertien wedstrijden zonder overwinning is inmiddels duidelijk een halt toegeroepen en het vizier wordt naar boven gericht, in plaats van naar beneden.

Ook FC Twente heeft zich na de jaarwisseling weten te herpakken. Drie maal werd er gewonnen (4-0 tegen Heracles, 3-1 tegen FC Utrecht en 1-3 bij sc Heerenveen) tegenover twee nederlagen (4-2 bij PSV en 2-0 bij N.E.C.). De twee meest recente duels (Utrecht en Heerenveen) werden dus winnend afgesloten en de manschappen van René Hake zijn van plan om daar drie op een rij van te maken. De oefenmeester mag daarbij in zijn handjes knijpen dat hij tot het eind van het seizoen de beschikking heeft over middenvelder Hakim Ziyech. Ziyech is statistisch gezien de meest waardevolle speler op de Eredivisie-velden (goals en assists) en vanwege de financiële situatie van de club hing gedurende de winterse transferperiode een transfer in de lucht, temeer doordat de speler in interviews de nodige kritiek uitte op zijn werkgever. De financiële status van de Tukkers is en blijft zorgelijk en vrijdag vroeg de clubleiding nog om uitstel aan de KNVB en de Gemeente Enschede om belangrijke stukken aan te leveren.

Wedstrijdinfo: Weinig wijzigingen te verwachten
Bij de thuisclub ontbreken er een aantal namen. Het gaat daarbij sowieso om het geblesseerde Australische trio, bestaande uit Rostyn Griffiths, Daniel de Silva en Tomi Juric. Laatstgenoemde neemt naar verwachting vanaf volgende week waarschijnlijk wel weer deel aan de groepstraining. Wie daarnaast niet van de partij is, is Ard van Peppen. De vaste linksback begon al niet geheel pijnvrij aan het competitieduel tegen ADO Den Haag, en moest alsnog voortijdig de strijd staken. Hicham Faik, die in dat duel als vervanger binnen de lijnen kwam, is de meest logische vervanger aan de linkerkant. Hoe de poppetjes in de defensie exact zullen worden neergezet, is nog de vraag; de namen lijken vast te staan, maar of er met een vijfmansdefensie of een viermansdefensie gespeeld gaat worden moet morgenavond blijken. Op het middenveld en in de aanval lijkt Kalezic verder vast te houden aan dezelfde spelers die hij vorige week opstelde. Kristoffer Peterson lijkt met zijn sterke invalbeurt in Den Haag wel dicht tegen een basisplaats aan te zitten, maar Mike van Duinen verschijnt hoogstwaarschijnlijk aan de aftrap in het Parkstad Limburg Stadion.

Linksback Ard van Peppen ontbreekt vanavond vanwege een blessure. (Pro Shots)
Linksback Ard van Peppen ontbreekt vanavond vanwege een blessure. (Pro Shots)

Over de basisformatie van de Tukkers kunnen we kort zijn; die wordt namelijk niet gewijzigd. Trainer René Hake stelt dezelfde elf spelers op die vorige week in Heerenveen erin slaagden om de eerste uitoverwinning van het seizoen te boeken. Dat houdt in dat de Enschedeërs aantreden in een 4-3-3 formatie, waarbij de kracht van het elftal duidelijk op het middenveld ligt. Motor Kamohelo Mokotjo, aanvoerder Felipe Gutierrez en spelmaker Hakim Ziyech vormen samen wellicht de sterkste middenlinie van de Eredivisie. In het doel krijgt Nick Marsman, ondanks een pinkblessure, de voorkeur boven Joël Drommel. Drommel stond tijdens het heenduel in Enschede nog wel onder de lat. Twente won dat duel, op 27 september, met 2-1 (goals van Oosterwijk, Mokotjo en Juric).

Vermoedelijke opstellingen
Roda JC Kerkrade: Van Leer – Gullón, Buijs, Swinkels, Faik – Milec, Inceman, Zhukov, Van Hyfte – Poepon, Van Duinen.

FC Twente: Marsman – Ter Avest, Andersen, Uvini, Schilder – Mokotjo, Gutierrez, Ziyech – Ede, El Azzouzi, Cabral.

De wedstrijd staat onder leiding van scheidsrechter Jeroen Manschot. De heren Bexkens en Vandeursen zijn de vlaggenwapperaars langs de lijn. De onvolprezen vierde man vanavond luistert naar de naam Berben. Het arbitraal kwartet zal de wedstrijd om 19:45 uur in gang zetten.

De Redactie Voorspelt
Jeroen: 2-0 | Robbert: 1-2 | Sem: 1-1 | Luc: 2-1
Oké, mensen. Laten we even eerlijk zijn: het mag geen verrassing meer heten. Ondanks urenlang vergaderen, een dozijn aan analyses en felle discussies zijn we het voor de verandering – of niet – niet met elkaar eens wat betreft het resultaat bij Roda JC-FC Twente. Zo menen Jeroen en Luc dat De Trots van het Zuiden geen steken zal laten vallen, terwijl Robbert met diens voorspelling een moedige poging doet om de gemiddelde carnavals-kater te overtreffen. De motivatie van Sem om een 1-1 te voorspellen is zo mogelijk nog onsamenhangender dan het stukje dat u op dit moment leest. Met andere woorden: doe er uw voordeel mee, maar behaalde resultaten in het verleden, bieden geen garantie voor de toekomst!

Header: Roda JC Live

Comments (30)

Comments are closed.