Nabeschouwing | Defensieve oneffenheden kosten Roda uiteindelijk de kop

Gistermiddag delfde Roda JC Kerkrade in eigen huis het onderspit tegen Vitesse, dat in blessuretijd de winnende treffer liet aantekenen. Het leverde een hoop zure gezichten op in het Parkstad Limburg Stadion, waar de thuisploeg er niet in slaagde om de resultaten van de afgelopen weken een positief vervolg te geven. Roda JC Live blikt terug op het duel dat voor de gastheren een onwennig en ongewenst verloop kende.

Waar vorige week zo ongeveer het complete rechterrijtje van de Eredivisie met een overwinning aan de haal ging, was dat in speelronde 26 zeker niet het geval. FC Twente, De Graafschap, Excelsior , Willem II en SC Cambuur kwamen gedurende de afgelopen dagen allemaal van een koude kermis thuis. Dat gold helaas ook voor Roda JC, dat juist door deze uitslagen het gat naar de nacompetitie-posities had kunnen vergroten naar 7 of 9 punten. De manschappen van Darije Kalezic hadden zondagmiddag zo’n 90 minuten uitzicht op een resultaat en dat leek er uiteindelijk ook van te komen, totdat invaller Zhang in blessuretijd Chinese roet in het Kerkraadse eten gooide; daar kon ook aandachtig toeschouwer en Roda-eigenaar Frits Schrouff met zijn Aziatisch voedselimperium geen (Chinees) stokje voor steken. Een gelijkspel was voor de thuisploeg een goed resultaat geweest, maar het kon tegelijkertijd niet zeggen dat het Vitesse-doelpunt uit de lucht kwam vallen.

Wedstrijd duurt twee minuten te lang
Letterlijk gezien kwam die winnende goal wel degelijk uit de lucht vallen, aangezien de voorzet van Kashia bovenop het hoofd van de genoemde Zhang viel, die vervolgens van dichtbij afdrukte. Het drietal Arjan Swinkels – Jordy Buijs – Benjamin van Leer zat op de eerste rang om de bal in het netje te zien ploffen, maar genoot daar totaal niet van; met name Swinkels, wiens timing om de bal weg te koppen te wensen over liet, en Benjamin van Leer, die elke bal in het vijfmetergebied zou moeten aanvallen, hadden het cruciale doelpunt kunnen verhinderen, maar verzuimden dat. Nu verwacht u ongetwijfeld dat we iets gaan zeggen over het feit dat Vitesse de winnende treffer aantekende op het moment dat Rydell Poepon al zeker een halve minuut geblesseerd op het veld lag; dat klopt, maar het is niet op zijn plaats om de ploeg van Rob Maas iets te verwijten. Natuurlijk zou het van de reinste fair play getuigen wanneer de bal buiten de lijnen gespeeld zou worden, maar aangezien Roda vóór de Arnhemse tegenaanval zelf de bal ook niet uitschoot en arbiter Lindhout de kwetsuur niet ernstig genoeg achtte om het spel stil te leggen, was het het goed recht van de Arnhemmers om ‘gewoon’ de weg richting het doel van Benjamin van Leer te zoeken; waarschijnlijk had iedere Eredivisie-club op zo’n cruciaal moment in de wedstrijd hetzelfde gedaan. Nee, Roda zal het bij zichzelf moeten zoeken, en dat lijkt het – godzijdank – ook te doen.

Roda onder vuur
De 1-2 had namelijk al eerder kunnen vallen; Isaiah Brown, de man die in de eerste helft al voor de openingstreffer had gezorgd, raakte via de linkerhand van Benjamin van Leer de lat. Diezelfde Van Leer bleek ook een sta-in-de-weg toen Renato Ibarra oog-in-oog met hem verscheen. Verder waren er enorme mogelijkheden voor Guram Kashia, die na een joekel van een communicatiefout tussen Van Leer en Dijkhuizen verzuimde om een teamgenoot voor een leeg doel te zetten, en Vako Qazaishvili, die in de 90e minuut rakelings voorlangs schoot. De Roda-defensie maakte bovendien een zekere chaotische indruk bij dreigende situaties, een indruk die we in de loop van het seizoen alsmaar minder zagen maar gisteren toch de loef opstak. Daardoor overheerste toch het gevoel dat Vitesse, dat natuurlijk over spelers beschikt met een scala aan individuele kwaliteiten, op ieder moment tot scoren zou kunnen komen. Het deed dat uiteindelijk dusdanig laat dat de opgelopen schade niet meer te repareren viel door Kalezic en de zijnen.

Henk Dijkhuizen in duel met de rappe Vitesse-buitenspeler Renato Ibarra. (Pro Shots)
Henk Dijkhuizen in duel met de rappe Vitesse-buitenspeler Renato Ibarra. (Pro Shots)

Belangrijke rol Zhukov
De oefenmeester van de Kerkradenaren zag zijn ploeg worstelen met de stugge Arnhemse opponent, die toch net iets te vaak sterker bleek in de duels dan de thuisploeg. Roda begon wel overtuigend aan de wedstrijd, aan vertrouwen kon de geel-zwarten niets ontzegd worden. Niet geheel onlogisch natuurlijk, als je een week eerder Heracles Almelo alle hoeken van het veld hebt laten zien. In de eerste dertig minuten was men zeker de bovenliggende partij, maar ontbrak het aan scherpte in de afronding of bij de eindpass. Na mogelijkheden voor Tom van Hyfte en Rydell Poepon was het de kleine Georgiy Zhukov die na een halfuur spelen dan toch de 1-0 op zijn schoen leek te hebben, maar van dichtbij hielp hij zijn reuzenkans om zeep en voorkwam goalie Eloy Room een achterstand voor zijn ploeg, die in de afgelopen weken niet had weten te winnen van Willem II en De Graafschap. Met Zhukov hebben we direct de beste man aan Roda-zijde genoemd; hij speelde in een worstelend elftal een soeverein duel en lijkt iedere week progressie te boeken.

Ngombo kan kunstje niet herhalen
Roda speelde niet eens zo onaardig, maar stuitte gisteren wel op een tegenstander die de Kerkraadse powerplay met duelkracht aardig in toom wist te houden. Bovendien was de passing op kansrijke momenten slordig en kwam Kristoffer Peterson op de linkerflank totaal niet uit de verf. Het was dan ook logisch dat Kalezic de Zweed na amper een uur spelen, bij een 0-1 achterstand, van het veld haalde. Verrassender was dat Maecky Ngombo de vervanger was; normaal gesproken komt Big Maeck later binnen de lijnen, maar voor deze gelegenheid gooide coach Kalezic het systeem om naar een 4-3-3 met Ngombo op links, Van Duinen centraal en Poepon op rechts. Het vervroegd slotoffensief leverde binnen een minuut na de entree van Ngombo al een treffer op, toen Van Duinen na een doortastende actie van Poepon scherp was en Room het nakijken gaf. Het lukte echter niet om Vitesse vast te zetten, maar het leek alsnog erop dat de drie punten in de slotfase werden binnengehaald; in de 88e minuut zou Buijs echter van héél dichtbij op de paal koppen. Dat Vitesse het niet veel later aan de overkant wel afmaakt, is natuurlijk een extra domper voor de Limburgers, die er juist een patent op leken te hebben om in de slotfase een wedstrijd te doen kantelen.

Moraal van het verhaal: kan gebeuren, maar een gebrek aan scherpte kan Roda zich niet veroorloven. Men zal het vizier op Doetinchem moeten richten, waar De Graafschap aanstaande vrijdag een van haar laatste kansen op lijfsbehoud met volle overgave zal aangrijpen. Het is aan Roda om te laten zien dat het zich niet gek laat maken, en haar plek op de ranglijst consolideert.

De Koempeltribune was ook tegen Vitesse weer goed gevuld. (Roda JC Live)
De Koempeltribune was ook tegen Vitesse weer goed gevuld. (Roda JC Live)

Beoordelingen
Benjamin van Leer: 6,5
– Ranselde een aantal mooie ballen uit de hoeken, maar zag er slecht uit bij de beslissende treffer. Overall een degelijke wedsttrijd.
Martin Milec: 7 – Hield de toch vaak zo gevaarlijke Rashica min of meer uit de wedstrijd en durfde ook op te stomen wanneer de mogelijkheid zich voordeed.
Jordy Buijs: 6 – Zo nu en dan ruis op de lijn met Van Leer, gaf niet thuis bij de openingsgoal en die misser in de 87e minuut was niet pluis. Wel prima vrije trappen, maar daar vonden we geen rijmwoord op.
Arjan Swinkels: 5,5 – Speelt hopelijk net zo vaak mindere wedstrijden als dat ‘ie naar de kapper gaat; één keer per 6 maanden, dus. Was te vaak te laat en leek meer te kunnen doen bij de tegengoals.
Henk Dijkhuizen: 5,5 – Nog geen Peppie terug linksback, dus doen we het met Henkie. Zeer degelijke eerste helft, maar helaas een matige tweede helft. Leed onnodig veel balverlies.
Ugur Inceman: 7 – Hield zich tot nu toe tegen iedere tegenstander staande, dus ook tegen Vitesse. Had zo nu en dan wellicht iets doortastender mogen zijn, maar leek alles onder controle te hebben.
Georgiy Zhukov: 7,5 – Wordt met de week beter. Watervlug, zeer balvast en technisch onderlegd. Had wel móéten scoren, vandaar dat het ‘slechts’ een 7,5 is. Applaus voor de panna in het slotkwartier!
Tom van Hyfte: 6 – Kreeg een goede mogelijkheid in de openingsfase en probeerde tussen de linies te opereren. Geen slechte partij, maar er leek toch nog meer in te zitten.
Kristoffer Peterson: 4,5 – Qua mentaliteit geen enkel verwijt, want hij blijft zijn acties maken. Qua rendement leverde het zondag echter niets op, en dat is zonde. Volgende keer beter!
Rydell Poepon: 6,5 – Was meermaals dreigend in de eerste helft, maar scoorde niet. Was desondanks bijna op magistrale wijze trefzeker met een volley vanaf de achterlijn. Roda-hoogtepunt van de wedstrijd.
Mike van Duinen: 6,5 – Verdubbelde zijn doelpuntentotaal in dienst van Roda met een prima goal. Kwam verder amper in scoringspositie, maar werkte als een paard. En dat is zeker niet onbelangrijk.
Maecky Ngombo: 6,5 – Ging op de linkerflank minder dreiging vanuit dan we gewend waren. Kon niet de gehoopte onrust veroorzaken, maar snelde wel een aantal keer langs zijn tegenstander.

 

Comments (5)

Comments are closed.